Widziałam ten film po raz pierwszy, mając 7 lat - czyli byłam prawie w tym samym wieku, co wszyscy wypowiadający sie na tym forum.
Uważałam ten film po prostu za świetny do momentu, gdy przeczytałam książkę. Moje uczucie do tego filmu trochę wtedy ostygło. Okazało sie bowiem, że odbiega dalece od poziomu książki - i pod względem artystycznym i pod względem akcji - ielż to fragmentów zostało opuszczonych... Wiem, wiem - to pewnie po to, by nie trzymać zbyt długo dzieci w kinie, bo przecież film przeznaczony byl na duży ekran. Nie mniej uważam, że było kilka takich fragmentów, które nie powinne były zostać pominięte. Książka Endego to bogactwo przygód ale też wspaniale i z wielką wyoraźnią wykreowanych przez pisarza postaci - szkoda, że nie zostały uwzględnione - wiem, że poziom kina lat 80-ych mógł sprostać stworzeniu tych postaci na potrzeby filmu.
2. poważny błąd - wiemy, że powstały 3 części filmu pod tytułem "Niekończąca się opowieść", z czego 3. to zupełnie niepotrzebny dodatek, w dodatku nijak mający sie do książki i sztucznie naciągnięty do potrzeb kina. Ale właściwy punkt mojej wypowiedzi o tych częściach to fakt, że wlaściwie 1. i 2.część powinny stanowić pewną całosć. 1. część dochodzi bowiem zaledwie do połowy książki. Czyżby twórców 1. części nie było stać na nakręcenie i 2. - z tymi samymi aktorami?
2. część jeszcze bardziej odbiega od książki i nie zrobiła już na mnie takiego wrażenia jak 1. - mimo , że i ją oglądałam jeszcze przed przeczytaniem książki. Jeszcze większy zawód przyszedł po jej przeczytabiu. 2. część została koszmarnie zubożona - tym samym wypaczony został sens książki i to, co autor chciał przekazać - że władza niszczy człowieka, zmienia go nie do poznania i że podążanie drogą swej prawdziwej woli jest bardzo trudne.
Twórcy filmu chcieli stworzyć dzieło, skierowane do bardzo młodego odbiorcy - it był po części błąd - wypaczyło to właśnie sens książki, o którym napisałam. Myslę, że gdyby uwzględniono ten sens, byłby to dalej film i dla najmniejszych milusińskich - co najwyżej zrozumiliby to ukryte przesłanie nieco później.