PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142795
5,8 35 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

No i nie kupuję tylko tego klonowania wraz ze wspomnieniami.
Co bym zmienił:
Dziwny jest ten nie związany z fabułą pomysł niszczeniem Księżyca. Czemu to miało służyć?
Ciekawiej by było gdyby np to Księżyc a nie Tet był tą bazą kosmitów i gdyby na końcu go
wysadzono. W końcu Księżyc jest starszy od Ziemi, więc by to nawet pasowało, że jakaś
cywilizacja go tu przychodowała parę tysięcy lat temu jako bazę, żeby nas obserwować lub
kontrolować. A kiedy świadomość ludzkości stała się zbyt wysoka postanowili np tą ludzkość
wykończyć.
Ale widzę że już zaczynam pisać scenariusz na nowy film:)

ocenił(a) film na 9
2222

Moim zdaniem zniszczenie Księżyca miało ogromny wpływ na całą inwazję. Dlatego, że Księżyc nieustannie wpływa na Ziemię, nawet w filmie podano przykłady, że po zniszczeniu Księżyca całą planetę nawiedziły silne trzęsienia ziemi, tsunami itp. Niszcząc Księżyc "obcy" zapewnili sobie eliminację sporej części ludzkości. Gdyby zniszczono Księżyc wg Twojej koncepcji te wszystkie niekorzystne zjawiska nastąpiły by na koniec filmu, a to nie byłoby chyba takie dobre zakończenie :)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
ons1417

Masz rację. Więc niegłupim pomysłem było by jakby okazało się że ten Tet został zmontowany we wnętrzu Księżyca i rozwalił go od środka na początku tej inwazji. A pokazane było by to na końcu filmu żeby nie psuć fabuły.

2222

Do dupy pomysl. Zniszczenie ksiezyca bylo kluczowe ludzkosc po zniszczeniu ksiezyca by nie przetrwala. Przypuszcza sie ze kiedys gdyby nie wyksztalcil sie ksiezyc to zycie nie mialoby szansy powstac na Ziemi i nie byloby nas.

ocenił(a) film na 7
Faker

Do dupy komentarz. Pisał już o tym wcześniej ons1417 i przyznałem mu rację.
Co do księżyca to zwróć uwagę że szacuje się że jest starszy od Ziemi. Więc to raczej Ziemia się "wykształciła" kiedy Księżyc już był. A gdzie był przez pojawieniem się Ziemi? Nie wiadomo.
Jest też teoria że Księżyc nie od razu był na orbicie Ziemi, więc skądś musiał tu przylecieć. A jeśli przyleciał to wcześniej ludzkość doskonale radziła sobie bez niego.

2222

Co za bzdury. ProtoZiemia jest starsza od Ksiezyca.. Ziemia (protoZiemia) i Ksiezyc tworzyly sie praktycznie razem tak samo jak inne planety naszego ukladu. Nic nie przylecialo i sie nie pojawilo za duzo ogladasz sci-fi. W momencie formowanie sie Ukady Slonecznego w protoZiemie najprawdopodobniej uderzylo cialo ktore wyzwolilo taka energie ze czesc protoZiemi oderwala sie i uformowala razem z cialem ktore uderzylo Ksiezyc, a z protoZiemi powstala Ziemia jaka znamy dzis. Formalnie protoplasta Ziemi znajdowal sie juz zanim uderzylo w niego cialo na skutek ktorego powstal Ksiezyc. To nie jest tak ze cos se przylecialo w formie Ksiezyca i zostalo Ksiezycem. Tylko Ksiezyc sklada sie z materii Ziemskiej oraz materii ciala ktore w nia uderzylo.

ocenił(a) film na 7
Faker

Pewnie tam byłeś skoro tak dokładnie wiesz . A może sam tą proto Ziemię nawet lepiłeś:)
To są tylko teorie.

2222

Jezlei juz wazne jest dla ciebie co jest starsze to

4,533 miliarda lat temu – to znaczy, tylko 34 miliony LAT PO uformowaniu się Ziemi – Thea uderzyła w Ziemię pod kątem (nie centralnie), ulegając zniszczeniu, oraz wyrzucając większość swojej masy i znaczną część masy płaszcza Ziemi w kosmos. W ciągu stu lat po uderzeniu około połowa masy pierścienia skumulowała się, tworząc Księżyc. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/Big_Slash.gif/250px-Big _Slash.gif

Uprzędzając: Thea tez nie jest starsza od mlodejZiemi.

Ksiezyc znikąd do ciebie nie przyleciał i nie siedzą w nim kosmici xDDDDDD

ocenił(a) film na 7
Faker

Nie ma w nim miejsca na kosmitów bo jak przylecieli to przeczytali twoją karteczkę- zajęte:)

ocenił(a) film na 7
2222

Z drugiej strony zwróć uwagę że komentujemy film s-f i takie pseudo naukowe, czy też naukowe wywody w zasadzie nic tu nie znaczą. Po prostu albo teoria pasuje do konwencji albo nie. Wg tego co piszesz żaden film s-f nie ma prawa powstać bo tzw nauka tego nie potwierdza.

ocenił(a) film na 6
2222

Ręce mi opadły. Czy wiesz co oznacza literka s? s jak s-f?

Czemu czepiasz się Fakera, który dobrze mówi, choć sam wcześniej łyknąłeś wyjaśnienie @ons1417, i się kompromitujesz?
Tylko dlatego, że powiedział, że Twój pomysł jest do dupy? Sam to przecież przyznałeś.

ocenił(a) film na 7
Leszy2

Znalazł się k-wa obrońca fakerów:)
Skoro dla ciebie przyznanie komuś racji to kompromitacja to pozostaje mi tylko współczuć.

ocenił(a) film na 6
2222

Kompromitujesz się nie dlatego, że przyznałeś rację @ons1417 tylko, dlatego, że idiotycznie czepiasz się Fakera.

ocenił(a) film na 7
Leszy2

Po pierwsze to ty kompromitujesz siebie i fakera. Bo co to za faker co się sam nie obroni? Chyba że jesteś jego mamusią:)
Po drugie uzasadniaj co piszesz, używaj cytatów itp bardzo przydatnych wynalazków bo prawdę mówiąc nie wiem o co ci chodzi, a jak widzę jest to dla ciebie sprawa najwyższej wagi.

ocenił(a) film na 6
2222

Nie wiesz o co chodzi? To strasznie niedomyślny jesteś.
Faker się nie broni bo faktycznie dyskusja z tobą to strata czasu i ja też nie mam zamiaru kontynuować.

ocenił(a) film na 7
Leszy2

Z taką fakerską argumentacją to rzeczywiście strata czasu.
Nie potrafisz uzasadnić swojego zdania, więc oczekuj że będę cię traktował poważnie ;)
Czego was w tycz szkołach teraz uczą?
Czarna rozpacz.
Zero kultury, zero intelektu, zero samodzielnego myślenia.

ocenił(a) film na 9
Leszy2

"Jest też teoria że Księżyc nie od razu był na orbicie Ziemi, więc skądś musiał tu przylecieć. A jeśli przyleciał to wcześniej ludzkość doskonale radziła sobie bez niego. "

Ja bym skończył rozmowę po przeczytaniu tego :)