PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142797
5,8 35 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Film składak.

ocenił(a) film na 4

Oblivion otrzymał ode mnie ocenę 7, ale to zaraz po obejrzeniu. Można było zauważyć
podobieństwa i patenty z innych filmów sci-fi, jak na przykład z Odysei kosmicznej, ale nie
przeszkadzało mi to. Dopiero gdy dziś obejrzałem film "Moon" zrozumiałem, że oblivion jest
zwykłym składakiem, który nie wnosi nic nowego a zapożycza elementy z innych produkcji, które
są sklejone i zmieszczone w tych bodajże 2 godzinach.

sremski2

Wszystko spoko, zgadzam się z tym, że film to "składak", ale nie był najgorszy. Powiedzcie mi tylko skąd k.. wzięło się to dziecko?

ocenił(a) film na 6
peace_peace

SPOILER Po postrzeleniu Julii, Jack poleciał po medykamenty, wtedy jego klon zgwałcił naszą sowiecką księżniczkę. Później jak mówił na końcu, znalazł ją i ich dziecko po 3 latach poszukiwań.

Ok, a tak poważnie (chociaż ^ta wersja jest prawdopodobna), Jack wrócił z lekarstwami, załatał dziurę i zabrał Julię do domku nad stawem. Tam dokonał się akt. Nietrudno się domyślić, oboje obudzili się nadzy.

peace_peace

Nie wiesz skąd się biorą dzieci? :)

ocenił(a) film na 8
peace_peace

jak dla mnie to dziecko było całkowicie zbędne dla całej historii, skoro był klonem to powinien być wysterylizowany, no chyba że jego partnerka była wysterylizowana, lub istniało jakieś inne podobne rozwiązanie

ocenił(a) film na 6
sremski2

Co kilkadziesiąt minut pojawiały się znajome pomysły, ale nie irytowało mnie to. Właśnie, jeżeli miałbym podsumować ten film jednym słowem - jest nim "składak". Jednak lubię te nowe sci-fi. Technologia rozwinęła się do tego poziomu, że można pokazać praktycznie każdą historię w sposób widowiskowy. Szkoda, że m.in. Kubrick nie dożył tych czasów. Myślę, iż ktoś z głową pełną pomysłów ma jeszcze jakieś pole do popisu - pomimo, że większość dobrych patentów wykorzystano już w XXw. Niepamięci daję 7, głownie z sympatii do gatunku. Przednia zabawa, nie można oczekiwać nic więcej.

Troublesome

Całkowicie się z tobą zgadzam. Już te pomysły gdzieś widziałem, ale film i tak przyjemnie się oglądało.

ocenił(a) film na 8
sremski2

to co że jest podobny? czy to umniejsza czemukolwiek? bardzo dobrze zrealizowany, spójny logiczny, piękniusi wizualnie, jeszcze bardziej piękniusi słuchowo, aktorsko, fabularnie wszystkie poprzeczki leżą wysoko powyżej przeciętnej. czy to taki straszny minus że twórcy inspirowali się klasykami kina , uznanymi tytułami, to chyba dobrze, zamiast tworzyć kolejny niechwytliwy przeciętniacki gniot z ładną oprawą. albo jakieś logiczne wpadki, nie rozumiem ludzi którzy doszukują się wszędzie błędów i mimo że są małe albo prawie bezznaczeniowe to narastają do rangi problemu. film jest bardzo dobry a potkinięcia logiczne zdarzają się zawsze. jeśli chcecie obejrzeć najdruniejszy i najbardziej ogłupiający widza sf jaki widziałem - proszę - wystarczy włączyć sobie w stronę słońca. logiki za grosz a ocena chyba coś ponad 7 jeśli dobrze pamiętam. taki gniot ma 7 a ten tutaj zaledwie 6,5 - no coś tutaj jest nie tak.