Witam, film ujdzie ale ciekawi mnie pewna rzecz. Mianowicie dlaczego zniszczenie Ksiezyca spowodowało te wszystkie kataklizmy? Ktos moglby mi wytlumaczyc jaki zwiazek łaczy Ziemie z Ksiezycem (oprocz tego ze jest satelita)? Widze ze mamy tutaj swiatowej slawy ekspertow (pare postow nizej kolega fachowo tlumaczyl dlaczego klonowanie pokazane w filmie nie jest mozliwe, "proces inaktywacji jednego chromosomu X na etapie blastocysty" ah) takze licze na wyczerpujaca odpowiedz, dziekuje.
ekspertem nie jestem ale... moim zdaniem
Przyciąganie księżyca ma wpływ na przypływy i odpływy oceaniczne oraz na położenie bieguna magnetycznego ziemi.
Jeżeli kojarzysz film pojutrze to tam było fajnie pokazane co się może stać z klimatem jeżeli zmienią się np prądy morskie. Klimat ziemi jest ukształtowany głównie przez prądy morskie i tam gdzie dziś jest dżungla przy zmianie prądy ciepłego na zimny może pojawić się pustynia. w Pojutrze pokazano myślę że dość prawdopodobny scenariusz
W filmie akurat uznano za przyczyna katastrof tsunami ale to chyba nie ma aż takiego związku z księżycem
Film moim zdaniem jest trochę w tym względzie niespójny bo jeżeli jakaś cywilizacja jest w stanie zniszczyć księżyc to bez problemu mogłaby doprowadzić do takiego wybuchu na ziemi jaki miał miejsce np przed wyginięciem dinozaurów
Rozwalenie księżyca miałoby na tsunami taki wpływ, że jego masa i przyciąganie zmieniłoby się, powodując gigantyczne przypływy i odpływy, a czymże są one, jak nie wielkimi falami. Podobnie z trzęsieniami ziemi - wszystko wiąże się z rozproszeniem masy księżyca i zmianą przyciągania grawitacyjnego między nim, a Ziemią.
PS. Oczywiście ekspertem w żadnym wypadku nie jestem, ale do zrozumienia tego eksperta nie trzeba. Naturalnie wszystko na potrzeby filmu mogło zostać wyolbrzymione, ale zasada pozostaje ta sama.
Jeżeli chodzi o tsunami to przyznam ci rację - faktycznie nagłe zmiany przyciągania (wybuch księżyca) mogłyby doprowadzić to powstania ogromnych przypływów i fal, w filmie mogło to zostać wyolbrzymione bo o ile masa została rozproszona po wybuchu to jak było widać na filmie większość odłamków księżyca pozostawało w bliskim położeniu od siebie, oczywiście fizyk mógłby to wyliczyć.
Co do trzęsienia ziemi to się nie zgodzę ponieważ trzęsienia są związane z aktywnością sejsmiczną wewnątrz skorupy ziemskiej, a nie zależą w istotny sposób od pola magnetycznego księżyca, mogę się mylić ale też do końca nie wiem czy w filmie wspomniano o trzęsieniach ziemi czy tylko o tsunami i bombach atomowych
Co
Nagły spadek masy księżyca mógłby wywołać liczne trzęsienia Ziemi. Zaraz wytłumacze dlaczego:
Siła grawitacyjna księżyca "rozciąga" lub inaczej mówiąc "rozpłaszcza" zięmię oczywiście w znacznie mniejszym stopniu niż przyciąganie słońca lub obrót Ziemi wokół własnej osi lecz cały czas to oddziaływanie istnieje. Kiedy Księżyc rozpada się na kawałki, jak to było ukazane w filmie, jego środek masy się zmienia co zmniejsza oddziaływanie grawitacyjne. Taki nagły spadek grawitacji spowodowałby "rozprężenie" skorupy Ziemi, które spowodowało by ruch miliardów ton materii wchodzącej w skład wnętrza ziemi co spowodowałoby trzęsienie ziemi. Można użyć do tego małej analogii. Wyobraź sobie że naprężasz gumkę recepturkę, której naprężenie odzwierciedla siłę grawitacyjną Ziemi i Księżyca. Kiedy nagle ją puścisz, cała energia w niej skumulowana ulega rozproszeniu. Podobnie jest z nagłym zniknięciem siły grawitacyjnej. Ziemia jednak to nie gumka recepturka więc efekt jest znacznie bardziej spektakularny.
Mozliwe ze ma, posluze sie niezbyt trafnym przykladem ale np w filmie Bruce Wszechmogacy jak glowny bohater mial juz moce Boga itp i w pewnej scenie chcac zrobic nastroj dla swojej narzeczonej, "przysunal" blizej krzezyc zeby zrobic bardziej romantyczna noc itp to na nastepny dzien w wiadomosciach pokazali ze z powodu nadzywczajnej aktywnosci ksiezyca w ktoryms punkcie Ziemi mialo miejsce tsunami ktore zniszczylo domy i dziesiatki rodzin bylo bez pradu a on nawet na to uwagi nie zwrocil xD Wiec moze ksiezyc ma cos z tym wspolnego chociaz nie mozna opierac tej teori na komediach;)
"Podobnie z trzęsieniami ziemi - wszystko wiąże się z rozproszeniem masy księżyca i zmianą przyciągania grawitacyjnego między nim, a Ziemią" - raczej nie zgadzam się z tą teorią. Nie słyszał Pan/Pani, że trzęsienie ziemi wiążę się z ruchem, tudzież ocieraniem płyt tektonicznych?
Z teorią pola grawitacyjnego jak najbardziej się zgadzam, w końcu Ziemia i Księżyc to dwie masy, między którymi występuje oddziaływanie grawitacyjne. Analogia do dwóch ładunków elektrycznych. Przypływy i odpływy są efektem przyciągania grawitacyjnego Ziemi przez Słońce. Nasilenie efektów rośnie wraz ze spadkiem odległości (1/r^2). Dlatego, jak "Bruce Wszechmogący" przyciągnął Księżyc to spowodował tsunami, ponieważ zwiększył oddziaływanie grawitacyjne. Więcej dodawać nie trzeba.
"Mianowicie dlaczego zniszczenie Ksiezyca spowodowało te wszystkie kataklizmy? " Proste pytanie . Wyobraża sobie Pan/Pani 24h nasłonecznienia Ziemi? Najważniejszy skutek obiegu Księżyca wokół Ziemi to przede wszystkim podział doby na DZIEŃ I NOC! Drugi skutek (składowy) to rotacja Ziemi wokół własnej osi, czego następstwem są PORY ROKU. To nam ratuje życie. W innym razie schodzilibyśmy do podziemia jak Ci, o których mówił Freeman w filmie. Ziemia wymarłaby ze wszelkiego życia na skutek suszy, pożarów, wzrostu efektu cieplarnianego i wzrostu promieniowania (alfa,beta i gamma), czy stopniową degradację od litosfery do jądra wewnętrznego.Takie są następstwa. Nie mówiąc o wzroście prawdopodobieństwa impactu jakiegoś ciała niebieskiego z Ziemią. Pozdrawiam.
"Najważniejszy skutek obiegu Księżyca wokół Ziemi to przede wszystkim podział doby na DZIEŃ I NOC!" - popraw mnie jak sie myle, ale to jest chyba nastepstwo ruchu obrotowego Ziemi? Ksiezyc nic do tego nie ma
aleś namacil
rotacja ziemi wokol osi powoduje zmiany Dnia i Nocy
zas obieg Ziemi wokol slonca powoduje zmiany por roku, dlatego ze orbirta ziemi jest elipsa i jest w jednym miejscu blizej slona w drugim najdalej od slonca
Zniszczenie ksiezyca zaklociloby plywy, byc moze prady morskie nie wspominajac o odlamkach ktore moglyby zadzialac jak spore ladunki nuklearne
Zgadzam się z Tobą w 100%. Świetny opis i wytłumaczenie. Dałeś taką samą ocenę filmu, bo na to zasługuje. Dawno nie widziałem tak dobrego scenariusza filmu s/c. Nie rozumiem tylko czemu taka niska ocena filmu. Wiadomo, że zawsze można się do czegoś przyczepić. Pozdrawiam.
Do połowy z sensem. Potem chyba wciągłeś marichłane do nosa, bo dalej jest pieprzenie od rzeczy.
Heh..potwierdzam. Rotacja wokół osi-dzień i noc, obieg Ziemi wokół Słońca-pory roku. Co do marichłany, to jestem czysty. Pozwolę sobie na dywagację i poprawę od połowy. Teoretycznie, a raczej istnieje pewne prawdopodobieństwo tej tezy, którą przedstawiłem. Wiązałoby się to natomiast ze zmianami parametrów rotacji Ziemi wokół własnej osi oraz obiegiem wokół Słońca. Rotacja Ziemi wokół własnej osi jest zmiennym parametrem i zależy (od strony Ziemi) od zawirowań mas wodnych, tudzież akwenów. Te zawirowania zmieniają się (pływy i odpływy), co jest efektem przyciągania grawitacyjnego układu Ziemia-Księżyc (jest jeszcze Słońce,ale jego wpływ jest mniejszy). Pytanie hipotetyczne..jak zmieniłaby się wartość rotacji bez wpływu przyciągania grawitacyjnego Księżyca? Czy dzień byłby dłuższy od nocy? (mam tu na myśli określony obszar kuli ziemskiej-wycinek), Druga kwestia to wpływ Słońca na Ziemię bez jej Satelity, a przede wszystkim zmianowość pór roku. Zauważ, że stare, niezaprzeczalne prawo fizyki mówi,że w przyrodzie nic nie ginie (prawo zachowanie energii).
PS. za tamte bzdury przepraszam i pozdrawiam.
A nie można założyć, że rozwalony księżyc spowodował kolizję odłamków z ziemią? Widać sporo kraterów w filmie, następstwa osuszenia i innych katastrof może wynikać rownież z tego.
Destrukcja Księżyca stworzyłaby ryzyko,zagrożenie impactu odłamów, mas skalnych z Ziemią. Ryzyko jest duże ze względu na stosunkowo niewielką odległość Ziemia-Księżyc rzędu *10^8m. Jednak trzeba wziąć pod uwagę to, że takie ryzyko jest minimalizowane przez liczne zabezpieczenia astronomiczno-militarne,system wczesnego ostrzegania. Sam odłam nie wywołałby raczej globalnego osuszenia. To jest raczej wynikiem efektu cieplarnianego, związanego ze zmianami w warstwie ozonu i zwiększeniem natężenia promieniowania słonecznego. Takie są realne fakty. Chyba,że zmiany w postaci wzrostu temperatury pojawiłyby się we wnętrzu Ziemi-jądrze planety. Wtedy to można już tylko spekulować, no chyba, że są stosowne badania na ten temat.Pozdrawiam.