PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142797
5,8 35 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

Film średnio przypadł mi do gustu, choć wizualnie i dźwiękowo pierwsza klasa. Jednej rzeczy w tym filmie nie rozumiem, po jaką cholerę sondy serwisować mieli sklonowani ludzie a nie inne maszyny. Przecież udział ludzi był ryzykowny i położył kres Teta. Ponadto maszyny pewnie zrobiły by to lepiej, szybciej sprawniej i nie trzeba by było całego tego klonowania i mieszania w pamięci.

iwaszkiewicz78

Również uważam, że pozycja jest średnia fabularnie. Wg mnie klony to coś w stylu długopisa, wymiennego z ołówkiem (maszyny). Teta zdecydowała się na naszej planecie użyć klonów. Być może na innych, mniej przyjaznych życiu ale zasobnych w surowce, używała robotów (bo mogła sobie pozwolić na ich produkcję ze złóż planety, na ziemi zaś jest w większości woda, podobniejak w ludziach). Klony, jak mi się wydaje, były całkiem niezłym rozwiązaniem, ale żeby fabuła mogła się rozwinąć musiały mieć wadę. Gdyby głównym bohaterem był robot, zapewne byłby zainfekowany wirusem po zetknięciu się z ziemskim przedstawicielem robotów.