PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=535756}

Niepamięć

Oblivion
2013
6,8 143 tys. ocen
6,8 10 1 142797
5,8 35 krytyków
Niepamięć
powrót do forum filmu Niepamięć

zauważyłem, że forum Obliviona przejęli gimnazjaliści, którzy zastanawiają się skąd wzięło się
w filmie dziecko. Mnie naszły inne pytania, może ktoś mógłby wyjaśnić:
1. Jaki jest sens usypiania załogi na takim krótkim dystansie? Przecież statek NASA nie leciał na
drugi koniec układu słonecznego. Dłużej chyba trwa podróż pkp z Gdańska do Tczewa.
2. Po jasną cholerę Jack odtworzył treść czarnej skrzynki lecąc z misją ostateczną? Przecież
był podsłuchiwany przez Sally. Naraził na szwank cały swój misterny plan.
3. Nie rozumiem momentu sprowadzenia kapsuł z powrotem. Po przerwaniu kabla w nadajniku,
od tak zwaliły się na Ziemię? I krążyły tak 60 lat po orbicie będąc niewychwyconymi przez to
wielkie trójkątne ustrojstwo?
4. Trochę naciągnięty został krajobraz po kataklizmie. Po tsunami i trzęsieniach ziemi
oczywiście przetrwał Biały Dom i znajdujący się obelisk, a tymczasem ziemia naokoło Empire
State Building sięgnęła poziomu tarasów widokowych. To samo z mostem. Wiele budynków
tymczasem "wtopiło się" w krajobraz i miejscami nie wiadomo czy statek leciał w kanionie czy
między zabudowanymi ulicami. nie sądzicie, że coś tu nie gra?
jak ktoś też ma pytania odbiegających od tych o ogólną fabułę to zapraszam. Z góry dzięki za
jakiekolwiek wyjaśnienia

Memoleo

i jeszcze piąty podpunkt:
5. Czemu pusta kapsuła nie była podpisana? Nawet jakby była wspólna dwóch głównych pilotów, powinno to być jakoś zaznaczone. Dziwne jest też to, że inne kapsuły były odwrócone "brzuchem do góry". To akurat mało prawdopodobne.

Memoleo

i szósty :P
kiedy już drony wtargnęły do ludzkiej bazy pod koniec filmu, to czemu nikt nie obrał się w "strój maskujący"? Rozumiem, że był zamęt, ale dosłownie nikt?
a także siódmy:
gdybym był Sally, to nie wpuściłbym do swego "serca" statku z ludzką załogą bez obstawy chociaż jednego drona.

użytkownik usunięty
Memoleo

Pozwolę sobie zacytować autorytet z gimnazjum:

Tyrq
ocena: 8
4 dni temu
"Szczerze ? Jak widzę te wszystkie pytania dotyczące filmu to się dziwie, czy ludzie już nie tylko czytać a nawet i oglądać ze zrozumieniem nie potrafią. Film prosty jak konstrukcja cepa. Wszystkie odpowiedzi na większość pytań zadawanych na forum jest zawartych w filmie. A ludzie nadal nie wiedzą, nie rozumieją....Jak czytam pytania to się zastanawiam czy ten ktoś oglądał na przewijaniu czy może z zawiązanymi oczami..."

Po prostu źle obejrzałeś film...:)

Memoleo

1. Oni lecieli na księżyc Saturna i po drodze natknęli się na Teth.
2. Nie był podsłuchiwany - skąd takie stwierdzenie? Poza tym zatrzymał odtwarzanie gdy Teth się połączył.
3. Po ucięciu kabla sygnał przestał być przesyłany. Nie ucięcie a przesłanie sygnału sprowadziło moduł na ziemię. Może Teth wiedział o module sypialnym, ale się tym nie przejął, na orbicie jest pełno żelastwa, satelity itp. Nie było zagrożenia.
4. Empire State Building jest w Nowym Jorku zaś Biały Dom w Waszyngtonie. Minęło 60 lat o zniszczenia księżyca.
5. A czemu twierdzisz, że nie była. Pierwsza pusta kapsuła była przykryta żelastwem i nie było widać napisów. Zaś kiedy Julia się budzi pod koniec filmu na kapsule można zobaczyć napis Harper.
6. Bo strój maskujący chronił przed jakimkolwiek wykryciem, ale nie kiedy stałeś z dronem twarzą w "twarz". Te 3 drony trafiły do bazy przez Jacka.

martin_freeman

5. prześledziłem klatka po klatce moment odrzucenia blachy a potem otwarcia kapsuły i nic nie dostrzegłem, choć mogłem się mylić, bo mam tylko netbooka z małym ekranem :P

Memoleo

Jezu ludzie to tylko efekciarski film syfy xD wyluzujcie bo jeszcze się tam któryś teleportuje na Tytana.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem