PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=496469}

Niepokonani

The Way Back
2010
7,4 79 tys. ocen
7,4 10 1 79021
6,5 22 krytyków
Niepokonani
powrót do forum filmu Niepokonani

Kolejna , wyjątkowo przeciętna produkcja.
Darzę sympatią Colina i Edka tudzież reżysera lecz fakty są jak słońce pustyni i syberyjskie mrozy - otrzymaliśmy kolejnego gniota. Chyba czas do tego nawyknąć.
Film podgrzewa polskie kompleksy w sposób wyjątkowo drętwy,
tak więc, drogi widzu, nie spodziewaj się tu przygody, ni dramatu czy patosu.
Żałość.

p.s.

Saoirse Ronan zapowiada się interesująco - jako kobieta i być moze jako aktorka.
Trzmajcie ją tylko z dla a od P. Weira.

ocenił(a) film na 1
bumbleble

i trvać będę bo lubię.

a rydzyka nie lubię.

amen.

schiz

no tak, wygodniej jest być nieświadomym- o wiele łatwiej się żyje. Bez żadnych refleksji, bez żadnych przykazań ;)
pozdrów ode mnie o. Rydzyka.

ocenił(a) film na 1
bumbleble

kleru jak ekleru unikam zwłaszcza wypasionego na nieświadomych staruszkach. za to ty całuj go w piętę i pielgrzymuj do Pielgrzymkowa, tam spłódź gromadkę z kozą i żyjcie długo w paśniku ojca zgryzyka....

schiz

oh, myślałam że go znasz, skoro go nie lubisz. Szkoda.
Zaczynasz znów się wkurzać i rzucać obelgami, żuczku- nie za dużo chorych fantazji? Już wiemy że masz schiza, ale nie obnażaj go tak. Wiesz co? zmówię za ciebie jedną zdrowaśkę :D może trochę ci pomoże

ocenił(a) film na 1
bumbleble

z babami nie gadam. zreszta czulem ze to za glupie odzywki jak na faceta. DO GARÓW MARSZ!!!

schiz

mniam mniam, ale smaczne pierożki ;)... MARSZ ZARABIAĆ PIENIĄDZE a nie, marnotrawić czas na pierdoły, jak zwykła baba!

ocenił(a) film na 1
bumbleble

w odbycie mam pieniądze więc mozesz je brać od mężusia/dziadzia/tatusia/synusia itd

schiz

Skoro lubisz mieć w odbycie....

schiz

To amerykanie muszą być skrajnym uosobieniem chodzących kompleksów ,po tym co widzimy w ich filmach. To swoją drogą też amerykański film. Więc jak już wspominałem w Polsce nie ma żadnych kompleksów są tylko wmówione ,wymyślone sztucznie wprowadzone ,ale to dotyka tylko słabego psychicznie marginesu młodzieży. Kto jak kto ,ale my mamy w zasadzie same powody do dumy bo to co u nas złego to nie z naszej winy tylko wynik złej woli wrogów. A i jaki inny Naród mając naszą historię nadal by w ogóle istniał? Żaden. Jak to mówił NApoleon Bonaparte "Teg dokonać może tylko szaleniec ,albo Polak". Pozdrawiam ;wszystkich anty-Polskich oszołomów też.

Ottiss14

W Polsce nikt nie ma kompleksow.
Ale dziala to tak:
Polak "A" nie ma kompleksow ale uwaza, ze Polak "B" je ma.
Polak "B" rowniez nie widzi u siebie kompleksow ale jest przekonany, ze Polak "A" je posiada
I teraz wchodzi ktos trzeci, np: Anglik - nazwijmy go "C"
"C" slyszy od "A" ze "B" ma kompleksy oraz od "B" ze kompleksy ma "A"
I co ma se taki "C" pomyslesc, skoro sami na siebie nadajemy???
Dajcie se wszyscy na luz, kazdy jest inny i to jest normalne. W innych kraja tez nie wszyscy sie kochaja :)
W kazdym kraju sa ludzie madrzejsi, glupsi czy po prostu debile. Caly swiat to alkoholicy a nie tylko Ruscy i Polacy.

Filmu nie ogladalem ale na pewno obejrze

polecam rowniez zapomniany i niedoceniony film z Willem Dafoe (jest sporo Polakow w obsadzie) o obozie koncentracyjnym w Oswiecimiu: " Triumf ducha "
http://www.filmweb.pl/film/Triumf+ducha-1989-11200

thuscomethusgo

Proszę was... Nie zapominajmy, że film nakręcił australijski a nie polski reżyser;))
Peter Weir zresztą wyraźnie zaznaczał, iż nie tworzył on obrazu dokładnie odzwierciedlającego historię Polaka, tylko film mający na celu przywołanie do kin masę ludności. W celu tym użył takich narzedzi jak: Colin Farrel, który jest ładnym i ciekawym dodatkiem filmowym, oraz Ed Harris, którego nazwisko umieszczone w obsadzie świadczy o tym, ze na film iść warto.
Sturgess zaś zagrał naszego rodaka, bo (pomijając, ze nikt z naszych by się nie nadał) miało to z kolei na celu zwołanie brytyjskiej widowni przed ekrany.
Posługując się tymi a nie innymi metodami film jest już popularny w wielu krajach co niezwłocznie przyniesie mu oczekiwane zyski. Proste. Dlatego nie warto tu roztrząsać czy było to zgodne z prawdą czy nie. Osoby które oczekiwały w wątku Ireny seksualnych scen i namiętnych akcji chyba pomylili gatunki filmowe. Wplatanie takich wątków byłoby moim zdaniem bez sensu, motyw ten był już wykorzystywany w wielu filmach, a reżyser skupił się tu na innych aspektach tej sprawy.
Ogólnie rzecz biorąc mimo wszystko produkcja Petera jest naprawdę bardzo dobra. A to, że sceneria była niczym National G. dodawało tylko smaku temu obrazowi.
Mieszanka językowa w gułagu, pokonywanie przeszkód, walka z żywiołami faktycznie rodem z filmów przyrodniczych, ale chyba o to właśnie tam chodziło i to właśnie najlepiej tam wyszło.
Za postać niezłomnego Polaka należy się kolejny plus. Jim naprawdę zagrał świetnie swoją rolę a jego walka o przetrwanie i ukształtowany charakter bardzo pięknie powiązały się końcową wstawką, gdy to Wałęsa "wskakuje na murek" i przedstawia Solidarność. Nie stosowałabym tu porównań do Katynia, bo to trochę inna bajka.
Podsumowując jest to naprawdę pięknie przedstawiona historia, której w ten sposób nie przedstawiłby żaden polski twórca. Do tego nie zyskalibyśmy swego rodzaju rozgłosu idącego za tym filmem.
W końcu to historia o Polaku, który dobrą duszą był;)
Ja się cieszę, ze chociaż raz zostaliśmy ukazani w taki sposób, a nie jako naród pijaków i nierobów próbujący odgrywać Amerykę w Polsce.
Zdecydowanie polecam. Film wart uwagi większej lub mniejszej, ale dla każdego.
Pozdrawiam;)

ocenił(a) film na 4
Martitta_4

"Colin Farrel, który jest ładnym i ciekawym dodatkiem filmowym" , hahaha ;)

thuscomethusgo

od razu widać, że spłodził cię ktoś wyjątkowo przeciętny

ocenił(a) film na 4
grezyl

Pomyliłes mnie ze swoim własnym odbiciem w lustrze.

thuscomethusgo

zawiodłem się i to bardzo, książkę przeczytałem jednym tchem a film oglądałem na trzy raty....
naciągane 7/10
"Jeniec" o niebo lepszy.

ocenił(a) film na 5
thuscomethusgo

jak powiedzał sam rezyser, film nie byl robiony pod polakow tylko zeby pokazac ta historie jak najwiekszej ilosci widzow, dlatego produceni nie zatrudnili zadnego polaka Jak dla mnie nikt z producentow nikogo nie lechtal i sam nie czuje sie lechtany.

ocenił(a) film na 7
thuscomethusgo

"Wyjątkowo przeciętna" - czy to nie oksymoron?

ocenił(a) film na 4
Sqrchybyk

To emocja;)

ocenił(a) film na 5
thuscomethusgo

po co tak zalewać wątek swoimi dalszymi opiniami i odpowiedziami na każdy wpis? nie trzeba reagować na każde szturchnięcie.
film podgrzewa polskie kompleksy... ? nie wiem czy się śmiać czy płakać nad tym zdaniem. chyba już wszystko zostało powiedziane o tym filmie wcześniej, ale muszę przyznać, że ostatnia scena wynagrodziła mi odważne brnięcie do przodu, ułagodziła moje nieco złośliwe komentarze "o jak u gryllsa" i wszelką apatię ze strony kompanów oglądających wraz ze mną. była tak prosta i tak pełna uczuć, że.. wzruszyć się można. dzieci z tego nie będzie, ale można oglądnąć.

ocenił(a) film na 4
fat_mononoke

Powinniście docenić moją spostrzegawczość, co do wskazania poziomu, na którym bedzie się dyskutować o tym filmie.
Posłuchajcie sobie "politycznego szczekania", jakie pobrzmiewa w przygłupawych dyskusjach i sami dojdziecie do wniosku, że skoro film nie niesie w sobie żadnej artystycznej wartości, przyciągnie ludzi, którzy nie mają do powiedzenia nic na temat filmu, natomiast wiele w temacie narodowych i osobistych kompleksów;)

thuscomethusgo

.... i ludzi którzy nie odpuszczają, jeżeli ktoś (schiz) sączy nachalną nieuzasadnioną nienawiść w wielu wątkach ....

ocenił(a) film na 5
thuscomethusgo

Cóż, na film do kina wybrałem się w przekonaniu, ze czeka mnie wspaniała historia i silny emocjonalny przekaz.
NIESTETY zawiodłem się na całej linii. Obraz mogę uznać za zupełnie przeciętny. Momentami przypominał mi jakby słabiutką kopie filmu Alive - dramat w Andach. Jezeli macie do wyboru obejrzenie Alive - dramat w Andach i ta najnowsza "niepokonana" podróbkę, wybierzcie Alive!!!

ps. Szkoda Eda Harissa, ze zagrał w takiej wydmuszce...

ocenił(a) film na 1
aswq1

zgadzam się w 150 %....odebrales/as film tak jak i ja.