nie lubię poprzedniej trylogii Spidermana, podobnie jak nie lubię nolanowskiego Batmana, ale
wszystkie inne adaptacje komiksowe na czele z X-menami i Avengersami cenię sobie bardzo
wysoko, ponieważ są jednymi z najlepszych że tak powiem gatunków jakim nas ostatnio kino
amerykańskie raczy i wychodzi im to całkiem nieźle. Podobnie zafascynowałem się nowym
Spideremanem, wierzyłem już po zwiastunie, który zobaczyłem w kinie, że będzie to niesamowity
film, ale pech chciał, że nie udało mi się wybrać do kina i dopiero teraz udało mi się zobaczyć ten
film (tu zastosowanie tak zwanego HD jest jak najbardziej uzasadnione, bo wizualizacja, a więc
efekty wizualne to po prostu majstersztyk, coś pięknego!). I tak świetnie opowiedziana historia,
fajnie poprowadzony psychologizm postaci, świetne rozwiązania scenariuszowe. Historia, którą
znamy od lat nagle nabrała świeżości, duża zasługą są tu wszelkiej maści efekty od wizualnych,
po dźwiękowe i specjalne. Świat wykreowany przez komputer lśni, ale z drugiej strony wydaje się
nabierać własnego głębokiego charakteru, być może to też zasługa ciekawych postaci. Piękne
ujęcia, czasami kontemplujące efektowny obraz jakby ciut dłużej niż w innych tego typu filmach
powoduje, że ogląda się go ze smakiem. Nie będę ukrywał, że i aktor przekonuje mnie nie tylko
pod względem aktorskim ale i wizualnym. Tak czy siak był to dla mnie przyjemne seans i czekam
na drugą część, mam nadzieje, że tym razem nie przegapię tego na dużym ekranie:)
Zgadzam się w stu procentach :D Film mnie również zachwycił, poprzednich ekranizacji Spider-Man'a również nie powaliło mnie na kolana, a aktor grający główną rolę nie pasował do niej jak dla mnie. W tym filmie znalazło się dużo czasu na to byśmy zapoznali się z postaciami i zdążyli ich polubić. Bohaterowie świetnie przedstawieni, cudownie zagrani, wreszcie byłam wstanie uwierzyć ze Spider-man istnieje :D Soundtrack również cudny, zakochałam się szczególnie we fragmencie gdy Peter skakał na te dźwigi :) Efekty specjalne bardzo fajne. Ogólnie świetna rozrywka. Bardzo dobrze się bawiłam oglądając film. Fantastyczny, a jednocześnie bardzo życiowy. Polecam :)
Podpisuję się pod powyższymi recenzjami : ) Choć wszystkie trzy części "starego" Spider-man’a widziałam po raz pierwszy w przeciągu ostatnich 3 tygodni i, powiem szczerze, podobały mi się, to w porównaniu do tego filmy, wypadają potwornie blado! Bałam się, że nowy aktor grający Spider-man'a, po obejrzeniu 3 filmów z innym aktorem, nie będzie mi do tej roli pasował, lecz na szczęście, mile się zawiodłam. Przede wszystkim ogromny plus za efekty specjalne, szczególnie za sceny, w których Spider-man skacze na pajęczynie, a my widzimy świat jego oczami. I aż nie chce mi się wierzyć, że nie ma na filmwebie żadnej wzmianki o jakichkolwiek nagrodach w tej kategorii! Chyba jeszcze nigdy żaden film mnie tak nie podekscytował, nie trzymał w napięciu jak ten! Jeszcze w trakcie oglądania wiedziałam, że obejrzę go ponownie, choćby jutro (i widzę, że HBO wysłuchało moich próśb ; )). I, tu też od mojej siostry z która oglądałam film, duży plus za pozostawienie Spider-man’a w ciele nastolatka oraz (nareszcie!) za nadanie jego postaci tego wspaniałego, ciętego języka, który od razu pokochałyśmy! Spider-man, który zapiera dech w piersiach, bawi i wzrusza, a do tego niesamowite efekty specjalne i muzyka, która zniewala uszy - czegóż więcej żądać? Chyba tylko tego, aby reżyserowi nie zabrakło weny ; )