Świetna muzyka i gra aktorów. Dobra reżyseria, scenografia niezłe zdjęcia lecz słaby montaż. Film mnie wciągnął i pochłonął zagłębiając w świat walki z mafią i korupcją. Był fajny i dobrze się go oglądało. Warto.
Mierząc się z legendami oceniasz je na 6/10, 7/10 - a gdy film, który oglądasz jest zaledwie dobrze skręconą hybrydą ocenaisz ją wyżej. Jest to oczywiście dobre kino gangsterskie z dobrym aktorstwem, jednak to tylko zlepek klasyki kina. A najdobitniejszym tego dowodem jest scena na schodach - żywcem zerżnięta z "Pancernika Potiomkina", choć faktycznie zrealizowana perfekcyjnie. Jednak w tym rzecz, że ja ów obraz faktycznie byłbym skłonny ocenić na 8/10, gdyż jest niemalże perfekcyjny co u De Palmy, który charakteryzuje się archaicznym stylem kręcenia, jest rzadkością. Rzecz jest po prostu w tym jak oceniasz inne, wielkie filmy - i o to się wszyscy ciebie czepiają.
Podaj przykłady jakie filmy oceniłem według ciebie za nisko? Spoglądam do 'Oddane głosy' jak dla mnie wyszytko jest ok.
Albertino ty chyba nie masz za bradzo pojecia czym jest postmodernizm i swiadoma gra cytatami i elementanmi kiczu?
Gra aktorska Kevina Costnera była żałosna.. zagrał jak niemrawiec i niezdara, przez co film jest troche komiczny.. Dobra rola de Niro, szkoda, że mało się pokazał..
To nie jest "prawdziwy" film o gangsterach z cyklu "Scarface", "Goodfellas" czy "Godfather"..
Ten film jest przeceniony. Góra 6/10.
Scena zabójstwa Connerego była słabiutka i głupia wręcz w swym przebiegu.
Postać księgowego który nagle wali z shotguna jak jakiś weteran to w ogóle bajka.
Aktorstwo mniej lub bardziej udane. Mechanizmów działania mafii/gangsterów prawie nie ma. Za mało Capone.
Film dość mocno sztampowy, przewidywalny, momentami nudny.
Nie może się równać z klasyką kina gangsterskiego.
Ale macie misję z tym "wycenianiem" filmów. To za nisko to za wysoko.
Mam ubaw czytając takie posty. Film to rozrywka, pod każdym względem, a wy uważacie to za jakąś misjonarską pogoń za prawdą objawioną. Wielcy krytycy internetu...
W tym celu jest stworzone forum na portalu filmweb, aby oceniać, wyceniać filmy z perspektywy widza. Zamiast niemerytorycznie spamować i zgrywać bufona lepiej gdybyś po prostu wyraziłbyś opinię nt. filmu "Nietykalni".