PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=832429}
6,1 718  ocen
6,1 10 1 718
6,8 5 krytyków
Niezbędna konieczność
powrót do forum filmu Niezbędna konieczność

jak się komuś spodoba ten film, to mogę polecić coś troszkę innego, jednocześnie troszkę podobnego, "Gaspard jedzie na ślub".

Jak ktoś zna podobne, to proszę podrzucać w odpowiedziach.

ocenił(a) film na 5
mitrus80

Uważam, że film jest interesujący, podobał mi się przez większą część, lecz ilość absurdu i dość łopatologiczne i nastawione trochę na szokowanie odbiorcy sceny - ostatecznie mnie zmęczyły. "Niezbędną konieczność" odbieram jednak pozytywnie, a ocena "5" to u mnie stosunkowo wysoko. Również polecam "Gaspard jedzie na ślub", a z innych absurdalnych podobne są filmy Quentina Dupieux:

"Au poste" (choć ten jest nie dla każdego pewnie)
"Deerskin" (niedługo w polskich kinach, zdecydowanie bardziej dla szerszego grona widzów, przystępniejszy od Au poste)

Z innych dość podobnych francuskich komedii polecam do sprawdzena:
"U niej w domu" (2012)
"Na oczach wszystkich" (2018)
"Karmel" (2007)
"Meteory" (2018) - to nie komedia w sumie, ale polecam, mimo słabej śrendniej ocen
"Miłość od pierwszego ugryzienia" (2014)
"Wakacyjna terapia" (2018)
"Ava" (2017)
"Babcia w ciąży" (2016)
"Jutro i we wszystkie inne dni" (2016)
"Nowa dziewczyna" (2014)

Są to dość specyficzne filmy, jedne mniej drugie bardziej. Na pewno nie podejdą wszystkim, dlatego z góry przepraszam za ewentualne rozczarowania. Ja jestem dość wybredny, a mi się podobały (może poza "Au poste" niestety), dlatego pozwoliłem sobie wrzucić tę listę - choć mam dużo do nadrobienia w kategorii francuskich filmów tego typu. Pozdrawiam, życzę miłych seansów.

ocenił(a) film na 8
Mowgli_2

dziękuję bardzo za rzeczową i wyczerpującą wypowiedź

w większości jeszcze nie obejrzałem (oprócz Ava, Karmel, i ...od pierwszego ugryzienia)

mitrus80

Znasz filmy Sébastiena Betbedera?

ocenił(a) film na 8
ljon

obejrzałem niedawno "Wyprawa na Grenlandię" a tak ogólnie to nie, czyli sprawdzić?

mitrus80

Polecam "Marie et les naufragés" (2016) i "2 automnes 3 hivers" (2013), a odradzam "Chmury". "Wyprawy" jeszcze nie oglądałem. Jak ją oceniasz?

ocenił(a) film na 8
ljon

oceniłem na 5 - potencjał dokumentalny bardzo duży, jako film raczej średnio mi podszedl, chociaż nie tak żebym żałował że obejrzałem... dzięki za polecenia

mitrus80

Właśnie się zarejestrowałem na mubi i widzę "La reine des pommes" (2009) Valérie Donzelli. Intuicja mi podpowiada, że to może być dobre kino w podobnym stylu.