PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629764}

Niezgodna

Divergent
2014
7,0 215 tys. ocen
7,0 10 1 215051
4,9 29 krytyków
Niezgodna
powrót do forum filmu Niezgodna

Skoro niezgodni tak zagrażali społeczeństwu, które na nich polowało i eliminowało, to dlaczego tak
wielu zostało przepuszczonych przez testy, które ich przydzielały do frakcji? ta kobieta od tatuaży,
rozumiem, dała jej szansę ucieczki, ale aż 3 niezgodnych należało do samej Nieustraszoności...
przynajmniej 3
jestem ciekawa, a nie czytałam książki i może czegoś nie wiem

ocenił(a) film na 8
Fasolka_filmweb

Obiecałam, że nie będę spojlerować, ale zaryzykuje. Ostrzegam to jest jeden MEGA WIELKI SPOILER!!! Nie można tego wytłumaczyć, nie mówiąc od początku. Więc tak: Altruiści szukają niezgodnych, weryfikują ich i dają do bazy danych. Po co? Mur, którym otoczone jest Chicago nie jest na próżno. Za płotem COŚ się znajduje i tylko Niezgodni mogą z tym walczyć i to pokonać, czy coś takiego, dokładnie nie pamiętam. Bezinteresowność chce zniszczyć to za płotem, a Nieustraszoność nie chce zmian, a jedynie władzy. Poza tym oni nic nie wiedzą. Erudycja zaś wie o wszystkim co jest za tym nieszczęsnym murem i robi wszystko, aby Altruizm odszedł od władzy i wszystko pozostało takie jakie jest. Na koniec 2 części całe społeczeństwo o wszystkim się dowiaduje. O tym płocie, co tam jest za nim, takie różne i nagle wszystkich olśniewa! I koniec xD trzecia część książki jeszcze nie wyszła, więc nie wiadomo jak to się wszystko skończy. Mówiłam że spoiler :)

ocenił(a) film na 7
Klaudusia04

ej, zaraz zaraz, ja tez czytałam książkę, ale chyba trochę namieszałaś. niezgodni nie mieli walczyć z niczym za murem, tylko po prostu zagrażali społeczeństwu, bo nie dali się kontrolować. nieustraszoność nie ma nic do zmian, w ogóle chyba nawet nie wie że cała sprawa o to się toczy. to erudycja nie chce zmian, bo jak powiedziałaś wie co jest za płotem.

ocenił(a) film na 8
zainteresowana

Na koniec drugiej części było coś takiego, że tylko Niezgodni nie mogą być kontrolowani, dlatego tylko oni mogą walczyć z tym za murem. I jeśli w społeczeństwie będzie ich wystarczająco, mogą wyjść i wreszcie zawalczyć.
Faktycznie mogłam coś pomylić, bo książke czytałam dawno dosyć, więc za jakieś ewentualne błedy przepraszam :)

Klaudusia04

nie pomyliłaś się co do tego. Kobieta z nagrania tak " zachęca " ludzi do tego aby porzucili frakcje i wyszli poza mur. Nie chcę spojlerować dlatego polecam przeczytać 3 część, wszystko jest tam wyjaśnione :)

ocenił(a) film na 8
Darka891

3 część przeczytam jak wyjdzie po polsku, czyli już za kilka tygodni xD

Klaudusia04

podaj meila to prześlę Ci wersję PL :)

ocenił(a) film na 8
Darka891

Nie, ja dziękuję. Wolę wersję książkową, ale dzięki za dobre chęci :D

Darka891

Darka891, a wysłałabyś mi na maila wieną po polsku?
email :misiag15@gmail.com
bede bardzo wdzieczna, z gory dziekuje :)

ocenił(a) film na 8
Darka891

A mi mogłabyś wysłać, proszę. :-)
email: clary.everdeen@op.pl

EverybodyLoveBooks

Wysłane :)

ocenił(a) film na 8
Darka891

A oryginał drugą część ma ktoś może w wersji elektronicznej ?

Pokus89

wpisz w google - zbuntowana pdf i na pewno znajdziesz :)

ocenił(a) film na 7
Darka891

A ja też bym mogła prosić? <oczy kota ze Shreka>
karaluch10@gmail.com
Odwdzięczę się wirtualnym przytulaskiem! :)

zainteresowana

NIKT w mieście nie wie co jest za płotem(poza jednym wyjątkiem, ale kto chce wiedzieć niech sobie przeczyta trzeci tom) i o dziwo wygląda na to że nikogo to nie interesuje. Erudycja chce władzy, a że niezgodni faktycznie są nie do opanowania i zagrażają ustalonemu porządkowi. A altruiści raz że mają władzę, dwa, wśród nich jest najwięcej niezgodnych, trzy, posiadają pewne informacje o przeszłości które erudyci koniecznie chcą przejąć. A co do Natalie sprawa jest szczegółowo wyjaśniona w trzecim tomie więc chętnych znów odsyłam, bo nie zamierzam nikomu psuć zabawy.

Siofra

zaspoilerujcie mi proszę bo nie zamierzam czytac książek ale jestem bardzo ciekawa;
1. Co jest za murem
2. o co tak naprawde chodzi tym fakcją ?
3. jaka tajemnica sie tam w koncu wyjasnia?
jestem bardzo ciekawa

ocenił(a) film na 10
wszystkowiem21

SPOILER Społeczeństwo w Chicago jest jednym z kilku doświadczeń prowadzonych w zamkniętych miastach, które nie mają dostępu do świata zewnętrznego. Za murem znajduje się miasto gdzie naukowcy prowadzą badania by "naprawić" ludzką rasę. W przeszłości chcieli udoskonalić człowieka, ale sprawili, że niektóre cechy zostały wzmocnione (jak np. brach strachu), a inne zanikły (np. brak poczucia niebezpieczeństwa, przyszłej utraty życia). Niezgodni to "naprawieni" ludzie, którzy urodzili się po wielu pokoleniach "zepsutej rasy ludzkiej". Naukowcy za murem kontrolują te miasta i próbują ocalić niezgodnych by stworzyli zdrowe społeczeństwo. Matka Tris pochodziła z zza muru i wtopiła się w społeczeństwo Chicago.

ocenił(a) film na 8
Fasolka_filmweb

A i zostali przepuszczeni, ponieważ umieli się dobrze ukrywać i Niezgodni zazwyczaj nie szli do Nieustraszoności albo z niej odchodzili, bo tam było największe prawdopodobieństwo, ze ich odkryją. Np. Matka Tris-odeszła z Nieustraszoności, po to aby ją nie zlapali i była bezpieczna. xD

ocenił(a) film na 8
Klaudusia04

No właśnie, a jak ta matka sobie odeszła i przeszła do altruistów, skoro cały film pompowano fakt, że raz wybranej frakcji nie można już zmienić???

chuckyy

Przypuszczam, że jako dziecko należała do innej frakcji, i potem zdecydowała się na altruistów. Tak samo jak główna bohaterka.

ocenił(a) film na 8
Stonn

To nie tłumaczyłoby jej umiejętności posługiwania się bronią. Dzieci we frakcjach tego nie uczono. Szkolenie następowało dopiero po wybraniu frakcji, więc problem nadal pozostaje.

chuckyy

Mieszkając we frakcji widzą i uczą się sposobu bycia. Matka Tris z pewnością milion razy widziała jak posługują się bronią w Niezgodności. Wiedziała też jak wygląda ocenianie podczas testów i jak one wyglądają. A jeśli przeczytasz 3 część to dowiesz się więcej na ten temat :)

ocenił(a) film na 7
Fasolka_filmweb

wszystko wyjaśnia się w 3 części, jeżeli jesteście tacy ciekawi a oglądaliście tylko film to powodzenia z czekaniem ;)
Zainwestujcie w książkę i sobie po prostu przeczytajcie, po co mamy tutaj spoilerować skoro cała przyjemność jest w czytaniu ? ;)