Skoro niezgodni tak zagrażali społeczeństwu, które na nich polowało i eliminowało, to dlaczego tak
wielu zostało przepuszczonych przez testy, które ich przydzielały do frakcji? ta kobieta od tatuaży,
rozumiem, dała jej szansę ucieczki, ale aż 3 niezgodnych należało do samej Nieustraszoności...
przynajmniej 3
jestem ciekawa, a nie czytałam książki i może czegoś nie wiem
Obiecałam, że nie będę spojlerować, ale zaryzykuje. Ostrzegam to jest jeden MEGA WIELKI SPOILER!!! Nie można tego wytłumaczyć, nie mówiąc od początku. Więc tak: Altruiści szukają niezgodnych, weryfikują ich i dają do bazy danych. Po co? Mur, którym otoczone jest Chicago nie jest na próżno. Za płotem COŚ się znajduje i tylko Niezgodni mogą z tym walczyć i to pokonać, czy coś takiego, dokładnie nie pamiętam. Bezinteresowność chce zniszczyć to za płotem, a Nieustraszoność nie chce zmian, a jedynie władzy. Poza tym oni nic nie wiedzą. Erudycja zaś wie o wszystkim co jest za tym nieszczęsnym murem i robi wszystko, aby Altruizm odszedł od władzy i wszystko pozostało takie jakie jest. Na koniec 2 części całe społeczeństwo o wszystkim się dowiaduje. O tym płocie, co tam jest za nim, takie różne i nagle wszystkich olśniewa! I koniec xD trzecia część książki jeszcze nie wyszła, więc nie wiadomo jak to się wszystko skończy. Mówiłam że spoiler :)
ej, zaraz zaraz, ja tez czytałam książkę, ale chyba trochę namieszałaś. niezgodni nie mieli walczyć z niczym za murem, tylko po prostu zagrażali społeczeństwu, bo nie dali się kontrolować. nieustraszoność nie ma nic do zmian, w ogóle chyba nawet nie wie że cała sprawa o to się toczy. to erudycja nie chce zmian, bo jak powiedziałaś wie co jest za płotem.
Na koniec drugiej części było coś takiego, że tylko Niezgodni nie mogą być kontrolowani, dlatego tylko oni mogą walczyć z tym za murem. I jeśli w społeczeństwie będzie ich wystarczająco, mogą wyjść i wreszcie zawalczyć.
Faktycznie mogłam coś pomylić, bo książke czytałam dawno dosyć, więc za jakieś ewentualne błedy przepraszam :)
nie pomyliłaś się co do tego. Kobieta z nagrania tak " zachęca " ludzi do tego aby porzucili frakcje i wyszli poza mur. Nie chcę spojlerować dlatego polecam przeczytać 3 część, wszystko jest tam wyjaśnione :)
Darka891, a wysłałabyś mi na maila wieną po polsku?
email :misiag15@gmail.com
bede bardzo wdzieczna, z gory dziekuje :)
A ja też bym mogła prosić? <oczy kota ze Shreka>
karaluch10@gmail.com
Odwdzięczę się wirtualnym przytulaskiem! :)
NIKT w mieście nie wie co jest za płotem(poza jednym wyjątkiem, ale kto chce wiedzieć niech sobie przeczyta trzeci tom) i o dziwo wygląda na to że nikogo to nie interesuje. Erudycja chce władzy, a że niezgodni faktycznie są nie do opanowania i zagrażają ustalonemu porządkowi. A altruiści raz że mają władzę, dwa, wśród nich jest najwięcej niezgodnych, trzy, posiadają pewne informacje o przeszłości które erudyci koniecznie chcą przejąć. A co do Natalie sprawa jest szczegółowo wyjaśniona w trzecim tomie więc chętnych znów odsyłam, bo nie zamierzam nikomu psuć zabawy.
zaspoilerujcie mi proszę bo nie zamierzam czytac książek ale jestem bardzo ciekawa;
1. Co jest za murem
2. o co tak naprawde chodzi tym fakcją ?
3. jaka tajemnica sie tam w koncu wyjasnia?
jestem bardzo ciekawa
SPOILER Społeczeństwo w Chicago jest jednym z kilku doświadczeń prowadzonych w zamkniętych miastach, które nie mają dostępu do świata zewnętrznego. Za murem znajduje się miasto gdzie naukowcy prowadzą badania by "naprawić" ludzką rasę. W przeszłości chcieli udoskonalić człowieka, ale sprawili, że niektóre cechy zostały wzmocnione (jak np. brach strachu), a inne zanikły (np. brak poczucia niebezpieczeństwa, przyszłej utraty życia). Niezgodni to "naprawieni" ludzie, którzy urodzili się po wielu pokoleniach "zepsutej rasy ludzkiej". Naukowcy za murem kontrolują te miasta i próbują ocalić niezgodnych by stworzyli zdrowe społeczeństwo. Matka Tris pochodziła z zza muru i wtopiła się w społeczeństwo Chicago.
A i zostali przepuszczeni, ponieważ umieli się dobrze ukrywać i Niezgodni zazwyczaj nie szli do Nieustraszoności albo z niej odchodzili, bo tam było największe prawdopodobieństwo, ze ich odkryją. Np. Matka Tris-odeszła z Nieustraszoności, po to aby ją nie zlapali i była bezpieczna. xD
No właśnie, a jak ta matka sobie odeszła i przeszła do altruistów, skoro cały film pompowano fakt, że raz wybranej frakcji nie można już zmienić???
Przypuszczam, że jako dziecko należała do innej frakcji, i potem zdecydowała się na altruistów. Tak samo jak główna bohaterka.
To nie tłumaczyłoby jej umiejętności posługiwania się bronią. Dzieci we frakcjach tego nie uczono. Szkolenie następowało dopiero po wybraniu frakcji, więc problem nadal pozostaje.
Mieszkając we frakcji widzą i uczą się sposobu bycia. Matka Tris z pewnością milion razy widziała jak posługują się bronią w Niezgodności. Wiedziała też jak wygląda ocenianie podczas testów i jak one wyglądają. A jeśli przeczytasz 3 część to dowiesz się więcej na ten temat :)