PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1325}

Nieznajomi z pociągu

Strangers on a Train
1951
7,4 12 tys. ocen
7,4 10 1 11694
7,7 24 krytyków
Nieznajomi z pociągu
powrót do forum filmu Nieznajomi z pociągu

Do tej pory Hitchcocka widziałem tylko "Psychozę". To jest mój drugi film tego reżysera. Gra aktorów raz lepsza raz gorsza, reżyseria ok, scenariusz mnie nie zachwycił. Film się dłużył, był nudnawy i liczyłem na jakąś ciekawą końcówkę, a była zwyczajna. Zawiodłem się na tym filmie.

"Psychoza" 9/10
"Nieznajomi z pociągu" 4/10

ocenił(a) film na 4
CupOfCoffee

A, przepraszam, to jest trzeci film Alfreda, jaki widziałem :)

Jeszcze oglądałem film pt. "Trema" i oceniam go na 7/10.

ocenił(a) film na 8
CupOfCoffee

A co to znaczy "mocno średni" ? :)

ocenił(a) film na 9
kangur_msc_CM

No bo mógłby być jeszcze słabo średni, oraz średniejszy;p

ocenił(a) film na 9
knopson

Brawo knopson ;-) średnio średni, słabo średni, hahaha... Pan CupOfCoffee, chyba jest ciut za młody, aby zrozumieć klimat filmów noir lat 50-tych.

Buenovista

Klimat klimatem ale jak na Hitcha to film co najwyżej niezły.

ocenił(a) film na 5
Buenovista

Co tu jest do rozumienia? Film zwyczajnie nie powala - Po Hitchcocku mozna spodziewać się więcej.
Poza tym nie sklasyfikowałbym tego jako noir.

Coyotman

Zapraszam do ankiety tych co oglądali filmy Hitchcocka! Głosy można oddać na stronie: http://www.filmweb.pl/user/camillo_kp/blog/550926 Za oddanie głosu będę wdzięczny!

ocenił(a) film na 6
CupOfCoffee

Muszę zgodzić się z autorem. Mimo że do scenariusza przyłożył rękę Chandler, a w fabule czuć charakterystyczny klimat Hitchcocka, całość jest jakaś wymuszona i przeintelektualizowana. Irytuje też logika zachowania bohaterów a raczej jej brak, podporządkowany budowaniu napięcia właśnie, przez co film odbieram jako sztuczny. Na plus kilka zapadających w pamięć scen: wesołe miasteczko czy mecz tenisa (inspiracja dla Match Point?).

CupOfCoffee

polecam Ci zatem "M jak Morderstwo" i "Okno na Podwórze" myślę że się nie zawiedziesz.

toporminator

Zapraszam do ankiety tych co oglądali filmy Hitchcocka! Głosy można oddać na stronie: http://www.filmweb.pl/user/camillo_kp/blog/550926 Za oddanie głosu będę wdzięczny!