http://blog.rp.pl/kletowski/tag/kino-akcji/
''Ech, jedynie ci wideomani, którzy po 20 razy oglądali Rambo i Commando na skrzypiących odtwarzaczach ONKYO, mogą docenić wspaniałość nowej, w gruncie rzeczy grającej na nostalgicznej nucie, produkcji Stallone’a. Odnajdą w niej cytaty przeniesione żywcem z action cinema lat 80. i 90. Lundgren ostrzący z namaszczeniem nóż jak w Czerwonym skorpionie, Norris kładący pokotem bandytów jak w Inwazji na USA, Schwarzenegger wybierający duży kaliber jak w Terminatorze 2 i kruszący skały jak w Pamięci absolutnej, czy wreszcie Stallone, który odtwarza właściwie całą serię scen ze swych klasycznych filmów. Łącznie z wątkiem zakochanej w nim Azjatki, będącym reminiscencją melodramatycznego wątku z Rambo II…''
Zacytowałam ten fragment, bo po pierwsze: jest fajny. A po drugie: opisali w nim, swego rodzaju, nawiązania do poszczególnych filmów.
Ten klimat, ta akcja, rozróby oraz twardziele z giwerami - to wszystko przyciągało, jak magnes.
Ok teraz jest, ale jak długo jeszcze? Młodsi już nie sięgają po stare, dobre tytuły, bo po pierwsze: wolą te nowe, efekciarskie filmy, a po drugie: teraz tylko na takich są wychowywani i nie ma co sie im dziwić. Ja pamiętam, że ja kiedyś (jeszcze za dzieciaka) oglądałam filmy nawet na czarno-białym telewizorze.
Ja nie mówię, że kino akcji upadnie, ale już nie ma ono takiego klimatu jak dawne. No cóż, czas biegnie do przodu, zaciera się dawna moda, a pojawia coraz to nowsza. Ale mówią, że moda lubi zataczać koło. Po części już tak się dzieje, ponieważ nasi twardziele powracają z wielkim rozmachem. Nie chcą dać o sobie zapomnieć. No tylko się cieszyć, że nie opuścili swoich wiernych fanów.
Filmy akcji bedą nadal powstawać ale z innymi aktorami i już nie tak czestotliwie jak kiedyś .Jednym z lepszych filmów ostatnich lat jest bezwątpienia Salt http://www.youtube.com/watch?v=6mGFMUImpwo
Olbrychski nawet tam się załapał? Ja nie oglądałam tego jeszcze, ale słyszałam, że całkiem przyzwoite kino.
Tak ? Nie wiedziałem ,Suuupppperrr .Dzięki za info kolego .Patrzyłeś ten link co dał Mateusz o Skyfall ? Tam chyba jest inny film ?
"Tak ? Nie wiedziałem ,Suuupppperrr .Dzięki za info kolego "
Nie każdy może wiedzieć.
".Patrzyłeś ten link co dał Mateusz o Skyfall ? Tam chyba jest inny film ?"
Potem zobacze.
przepraszam chłopaki spojrzałem tylko na prę minut i myślałem że to to a filmu jeszcze nie widziałem. pomyliłem się prze tego oszusta z chom ika bo napisał ze to Skyfall
Tam jest taki jeden koleś, co na punkty pazerny. Ma niby Skyfalla, a to tylko fragment filmu. Poczekać lepiej jeszcze z dwa, trzy tygodnie i na pewno będize. Na kino maniaku widziałam, że już jest, ale nie patrzałam w jakiej wersji.
Mateusz, jakiś film leci z Van Dammem na tv puls.
W porządku .Spoko .Nic się nie stało .Ja sobie pobiore jak bedzie na Aresie ,myśle że przed świetami powiniem być .O tak ,taki prezent na wigilie .
Ja będę miała wspaniały prezent pod choinką w postaci płyty Expendables 2. ;-) Jeszcze jakiś piękny plakacik do tego i będę szczęśliwa. ;-)
Opłaca ci się kupować ? Ja już mam na dysku Niezniszczalnych 2 .Ja najcześciej kupuje filmy które nie można pobrać albo ich nie ma .Ale to kiedyś ...Teraz wszystko na chom iczku jest
Ale trzeba wesprzeć ich. Ja rzadko kupuję filmy, najczęściej właśnie biorę z cho mikuj. Więc raz na jakiś czas, jak sobie kupię oryginał, to nic się nie stanie. ;-)
,,Ale trzeba ich wesprzeć ,, Tylko żeby przez ten sukces kasowym im się za bardzo nie pomieszało w głowach ,,mówiąc delikatnie .Mam nadzieje że 3 bedzie na tym samym poziomie ,wykonaniu co 2 czesc .Tylko różnie może być ,oby nie chcieli krecić dramatu z akcja albo futurystycznego kina akcji .No nie wiem ,ale trzymam mimo wszystko kciuki ze bedzie dobrze
Trochę dramaciku nie zaszkodzi. Trochę naiwnie wygląda jak źli tak słabo celują. ;D
Też muszę zobaczyć jak tam Angelina szaleje no i jeszcze miły polski dodatek. ;)
Skoro idziemy tym tropem to w Godzinach Szczytu 3 które wczoraj leciało pojawił się Roman Polański.
A widzisz, wczoraj trafiłam na fragment tego filmu. Ale chyba zaraz sobie zapuszczę, bo to, co wczoraj przez chwilę zobaczyłam i usłyszałam, wprawiło mnie w chęć sięgnięcia po ten tytuł.
Właśnie skończyłam oglądać. Pierwsze dwie części są genialne, ale ta trzecia jest już tylko dobra. Mimo wszystko humoru co nie miara.
Najlepsza moim zdaniem była druga część. Tak to jest z tymi filmami że trzecia bywa gorsza ale mam jednak nadzieje że czwórka postanie. Tuckerowi się trochę przytyło. Szkoda że ten gościu rzadko gra w filmach bo jest świetnym komikiem.
To prawda, świetnie pasował ten duet, który stworzył z Chanem. Na drugiej części, to lałam ze śmiechu. ;-D
Ah jak ja lubię takie filmy z szalonym duetem typu Godziny Szczytu, Zabójcza Broń, Bad Boys itp.
Pewnie, że szkoda. Przynajmniej na prawdę można było się pośmiać. Bo teraz też można się pośmiać, ale z idiotyzmu, jaki bije z ekranu na takim filmie.
Ogólnie to teraz z tymi komediami to porażka jak nie wiem co. Jeszcze fajne było Nic nie widziałem, Nic nie słyszałem.
Ja mam jeszcze fajny duet komediowy.http://www.filmweb.pl/film/Supergliny+z+Miami-1985-150150 to film i duet: Bud Spencer i Terence Hill.
Mówisz o Pulp Fiction.;-p NO to jak idziemy tym tropem, to jeszcze Bruce Willis i Samuel L. Jackson.