A nawet jest dalej bohaterem narodowym tylko dla tego że stracił nogi w zamachu czy może ja czegoś nie dojrzałem w filmie.
Poniewaz wygral walke z terroryzmem, czymś co dzielnych Amerykanów nie złamie. Dał im wiarę, że są na tyle silni, żeby się nie złamać.A wszystko zaczelo sie od zdjecia kiedy wynoszono go na wózku bez nóg...to zdj jest do dzis jednym. Z Najpopularniejszych zdjec na swiecie
Ja zrozumiałam to tak, że ludzie uważali go za bohatera również dlatego, że pomógł FBI w złapaniu terrorystów poprzez portret pamięciowy.
Obejrzyj Dzień patriotów. Tam jest pokazane jak wyglądał zamach i śledztwo po nim. Może się mylę ale nie przypominam sobie żeby on pomógł śledztwie.
No to codziennie mamy bohaterów wśród ludności cywilnej w Afganistanie, Somalii, Nigerii czy w Jemenie.
Trochę odpowiadając na Twoje pytanie, kto mógłby być prawdziwym bohaterem tego zamachu:
http://www.filmweb.pl/film/Niezwyci%C4%99%C5%BCony-2017-763837/discussion/Carlos +Alexander+Arredondo%3A+wyj%C4%85tkowa+posta%C4%87+tej+historii,2971370
A Jeff po prostu sie nie poddał, to też forma waleczności. Zresztą sam nie czul się bohaterem i ciążył mi ten medialny mit herosa.