zastanawia mnie jedna rzecz , dlaczego dziewięć. pewnie tych kobiet tyle bylo ale jak mozecie to wymiencie je wszystkie i kogo graja.
tak jak juz napislam mozemy sie spodziewac wielu oskarów, choc nie jestem pewna czy tak duzo jak dla filmu Avatar.
gdzieś czytałam że tytuł brzmi "dziewięć" ponieważ postać którą gra Daniel Day-Lewis - Guido Contini jest w trakcie kręcenia swojego 9 filmu którego kompletnie nie potrafi zrobić z powodu braku weny
'Świetny film świetna obsada tylko czekac na oskary.' Dlaczego tak piszesz skoro filmu nie widzialas?
Po obejrzeniu filmu (oczywiscie dobrej jakosci kinowka w kinie) z przykroscia musze stwierdzic, ze jedyne co mnie w nim urzeklo to klimat Wloch lat 60-tych i 20-tych. No i muza ma Penelopa. Natomiast historia, teksty, piosenki sa do bani. Szkoda, ze zmarnowano tyle aktorskich talentow i nazwisk, aby powstalo tototakienibynic ;(
Nie polecam - film rozczarowujacy, niestety....
penelope genialna, gruba fergie tez, pomysl dobry ale oczekiwalam filmu na poziomie chicago wiec troche sie zawiodlam...zdjecia i plenery super, pare piosenek dobrych, cotilard taka sobie, dench niezla cala w cekinach. day lewis wyglada jakby mlodziej:) klimat wloch bajeczny az chce mi sie wyrwac na weekend do rzymu. ale ogolnie 5/10,zawiodlam sie
A ja słyszałam, że był kiedyś musical 8 i pół.
I że to jest w podobnym stylu, czy coś w ten deseń...
Fabuła nawiązuje do słynnego "Osiem i pół" Felliniego (nie musical). Stąd "Dziewięć". Przy okazji - Fellini współtworzył scenariusz ^^