6,0 47 tys. ocen
6,0 10 1 47320
5,2 25 krytyków
Nine - Dziewięć
powrót do forum filmu Nine - Dziewięć

Taki szlachetny gatunek jakim jest musical, a takie rozczarowanie. Taka świetna obsada, a żadnego z niej pożytku. Marshall zamiast powtórzyć sukces niezłego „Chicago” skompromitował gatunek...
Może wyjdę na głupiego epigona powtarzająca za amerykańskimi krytykami, że to „najgorszy musical w historii kina”, ale jak żyję naprawdę gorszego nie widziałem.

Wyjściowa historia zamiast angażować męczy, oferując przeciętną opowiastkę o braku weny, ale przecież to musical i nawet najbanalniejszą treść da się pokryć dobrą formą. Nic z tych rzeczy. Choreograficzne układy powtarzają się do znudzenia (w większości identyczne harce na tle tej samej scenografii), piosenki, nie licząc świetnego „Cinema Italiano”, są smętne (po chwili nikt nie pamięta „jaka to melodia”), lecz co najważniejsze są – co jest już musicalową zgrozą – momentami idiotyczne. „Mój mąż kręci filmy”, „Włochem być”? Tego się słuchać nie da…

Dodatkowy punkt za wspomniany Ciemna Italiano, i zmysłowy wygibas Penelope Cruz. Docenią to chyba tylko bezkrytyczni musicalowi masochiści…

Moja ocena - 3/10

Grifter

Generalnie się z Tobą zgadzam, ale zdecydowanie świetna była Fergie W "Be Italian", jak dla mnie dużo lepsze od "Cinema Italiano", które dla mnie było przeciętne.
Szkoda tylko, że Fergie jako piosenkarka w swojej karierze solowej nie śpiewa czegoś tak fenomenalnie dobrego jak ta piosenka.
Pzdr

ocenił(a) film na 3
Salad

Do samej Fergie, ani jej głosu nie mam zastrzeżeń, bo śpiewać to akurat ona potrafi. W tym przypadku (czego nie zaznaczyłem, mój błąd) chodziło mi o idiotyczne teksty tych piosenek. Nie cierpię takiego lania wody w tekstach...
Pzdr.

ocenił(a) film na 5
Grifter

"Nine" to zaprzepaszczona szanse na film, który naprawdę mógł byc hitem... szkoda

ocenił(a) film na 1
Grifter

W pełni zgadzam się z Twoją opinią. Nic dodać nic ująć.

Grifter

Powiem ci tak. Chyba się lekko pomyliłeś bo jednak ten film zbierał dobre recenzje u zagranicznych krytyków. Rozumiem że może ci się nie podobać i w żadnym stopniu nie chcę twojej opinii podważać. Nine jest bardzo trudnym filmem jeżeli chodzi o odbiór. Ja uważam że jest bardzo dobrym musicalem. Piosenki były rewelacyjne i w bardzo dużym stopniu łączyły się z opowiadaną historią. Czy teksty są idiotyczne?? Nie wiem ciężko mi to powiedzieć bo nie zajmuję się muzyką. Że smętne no przepraszam jest to dramat więc ciężko w smutnej chwili jaką była scena Nicole Kidman włożyć coś radosnego. Lubie tego typu historie a fabuła bardzo mnie wciągnęła. Nine było moim pierwszym filmem Marshalla więc uważam że jest dożo lepsze od Chicago które też mi się bardzo podobało.

ocenił(a) film na 3
kamil10025

Sprawdź na Rotten Tomatoes (które zbiera recenzje z USA) - stosunek pozytywnych recek do negatywnych wynosi 70/119. Nie ukrywam, że to i tak lepiej niż to zapamiętałem, bo w momencie premiery kinowej tylu pozytywnych opinii tam nie było. Mniejsza jednak z tym - nie moją intencją było powtarzanie opinii nieznanych mi bubków zza granicy, po prostu odnotowałem ten fakt.

Chociaż jak czytam opinię, że „Fellini jest szczęściarzem, że nie żył na tyle długo, by obejrzeć ten film” to twierdzę, że coś na myśli jednak jest…

Grifter

To jest kwestia gustu. Zależy co komu się podoba i jakie klimaty lubi. Tobie się nie podoba, a mi nie i w żadnym wypadku ni będę tego kwestionował.

ocenił(a) film na 3
kamil10025

Gust nie ma tu nic do rzeczy. Ja uwielbiam musicale, ale w tym przypadku mówię stanowcze "nie".

ocenił(a) film na 9
Grifter

Ja też uwielbiam musicale, to jeden z moich ulubionych gatunków filmowych, ale ostatnio mam z nimi problem. Ostatnio oglądałam Burleskę i oddzielam tu absolutnie genialną część musicalową, kostiumy, choreografię od marnej wtórnej fabuły będącej niemal kopią filmu Wygrane marzenia. Tu jest podobnie, cały czas miałam skojarzenie z arcydziełem jakim jest All that jazz jeśli chodzi o fabułę. Poza tym uważam, że ogromny potencjał ale nie wykorzystany do końca, mam niedosyt. Oczywiście muzyka, choreografia, kostiumy bez zarzutu. Wszystko piękne wizualnie tylko cała reszta kuleje.