6,0 47 tys. ocen
6,0 10 1 47320
5,2 25 krytyków
Nine - Dziewięć
powrót do forum filmu Nine - Dziewięć

Wie ktoś może czy tekst na samym początku jak Giudo mówi na konferencji o tym jak się zabija film pochodzi może z jakiegoś filmu? Bo jak to słyszałem coś mi się wydawało że już to gdzieś słyszałem. Tak jak w recenzji jest napisane że w tym filmie jest dużo cytatów z innych filmów może to właśnie jeden z nich.

Co do filmu to po seansie wróciłem do domu i obejrzałem Chicago. Na początku muszę powiedzieć że Nine jest całkiem dobrym musicalem ale w porównaniu z Chicago to nie ma szans. Prawie wszystkie piosenki w Chicago są charakterystyczne i pamięta się je po obejrzeniu a w Nine jedynie Be Italian, Folies Bergères i mi się osobiście podobała piosenka jak Day-Lewis śpiewa z Sophią Loren(nie pamiętam tytułu).
Chociaż pamiętam jak pierwszy raz obejrzałem Chicago to też mi się jakoś szczególnie nie podobał dopiero gdzieś za 2 albo 3 razem sobie uświadomiłem jakie Chicago jest zajebiste i mam nadzieje że tak samo będzie z Nine:)

ocenił(a) film na 9
Siwy_20

tzn. film nawiązuje do 8 1/2 felliniego i daniel day-lewis wypowiada te same słowa co Marcello Mastroianni w 8 1/2.

takaczarna007

Co do chwytliwych piosenek to dodałbym jeszcze "Cinema Italiano" Kate Hudson ;) Ale bezapelacyjnie "Be Italian" jest najlepszym kawałkiem w całym filmie i wykonanie również najlepsze.

ocenił(a) film na 6
Siwy_20

no wiem że to jest nawiązanie do 8.5 ale ja jeszcze tego filmu niestety nie widziałem a coś mi sie wydaje że gdzieś ten tekst usłyszałem. Może jakiś inny scenarzysta nawiązywał do felliniego w swoim filmie. A jeżeli nie to widać moja bujna wyobraźnia zadziałała:D:D.

P.S. Co nie zmienia faktu że ten tekst jest przezajebisty!