PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8176}
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 25151
7,7 19 krytyków
Noce i dnie
powrót do forum filmu Noce i dnie

UWAGA! Czy ktoś może powiedzieć, gdzie mogę znaleźć Bogumiła? Potrzebuję osobistego <3

ocenił(a) film na 9
girl123

Ja jednego mam, ale nie oddam ;)

ocenił(a) film na 10
girl123

Niestety-gatunek wymarły, przykro mi

girl123

Ale macie gust. Facet miał dwa romanse pozamałżeńskie i nawet niespecjalnie ich żałował. Sporo starszy od żony, mało interesujący, tyle że robi wrażenie miłego ciepłego misia, nie pije i nie bije - tyle Wam wystarczy?

ocenił(a) film na 10
Ewa_Mag

Tylko kobieta mogła napisać coś takiego. Tak obrzydliwie spłycić. W Bogumile chodzi o pracowitość, oddanie, poświęcenie, ambicję, dzielność, lojalność. O podejmowanie walki z życiem, nie uciekaniem od niego. Wspieranie najbliższych, bezwarunkowe. A romanse były konsekwencją oziębłości Barbary, po prostu poszła sobie do miasta, to co miał robić? Za minimum ciepła od niej zrobiłby wszystko. 

Chlop_ze_wsi

Boli ,że prawdę napisała ojojo

Chlop_ze_wsi

"Poszła sobie do miasta", to znaczy przeprowadziła się, żeby ich wspólne dzieci mogły się kształcić. Rzeczywiście, biedny chłop nie miał innego wyjścia, jak tylko romanse. To też mówi o tym, jaki był biedaczek pracowity, oddany, dzielny, lojalny. Aha, i ambitny - bo wprawdzie żona już wcześniej namawiała go do przeprowadzki, ale jej zdanie się nie liczyło, jedynie jego ambicja zakopania się na wsi do śmierci.

Ewa_Mag

Współczuję ci szczerze że jesteś tak pusta i płytka. Życzę ci, żebyś zaczęła więcej czuć i być może jak trochę dojrzejesz wróciła jeszcze raz do seansu.

pitbull_

A ja Tobie życzę, żebyś dojrzała na tyle, by argumentować swoje zdanie inaczej niż tylko inwektywami w stronę osoby, która myśli inaczej. Fakt, że ciągle główną płaszczyzną odniesienia jest dla mnie książka - a nie ekranizacja, która spłyca relację głównych bohaterów i idealizuje Bogumiła. Ale i w ekranizacji Bogumił jest taką postacią, że uważanie go za wymarzonego partnera osobiście uważam - co w przeciwieństwie do Ciebie uzasadniłam - za głupie. Jest postacią ciekawą, skupia w sobie wiele zagadnień swoich czasów - ale ideałem męża po prostu nie jest.

Ewa_Mag

Ideał męża to kochający za nic partner. Nie za coś. Za nic. I właśnie takim był mężem.

pitbull_

I jak kocha za nic, to może nas zdradzać i może nam się nawet nie podobać, ale jesteśmy zobowiązane być mu wdzięczne po grób, tak? No nie wiem, ja mam wyższe standardy.

Ewa_Mag

Wyraźnie było w filmie pokazane, że Barbara nie chce z nim sypiać. To był jej wybór. On jako mąż był dla niej najlepszy i zawsze była dlań najważniejsza.