PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103918
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Za jakość wykonania i zagrania: 8/10.
Za brak oparcia w Biblii: 1/10

Nasza grupa młodzieżowa z Kościoła (jestem protestantem) była na tym filmie. Po seansie
zbulwersowani wyliczaliśmy co w tym filmie było zwyczajnym łgarstwem.

Siedząc w KFC powiedziałem do kolegów: Ok! Co jest w tym filmie prawdą:
- Był Noe
- Była woda
- Był statek
T.Y.L.E.

"Noe: Wybrany przez Boga"
To film stworzony dla efektów specjalnych. Biblia została potraktowana jak zbiór mitów a historia
Noego jak zwykła legenda. Zanim napiszę co mi się podoba, opiszę co mi się w tym filmie nie
podobało:

<{<{<{<{<{<{<{<{<{<{<|||||||||>}>}>}>}>}>}>}>}>}>}>

1. Stworzenie Strażników jest idiotycznym pomysłem - upadli aniołowie (czyt: diabły) pomagają
budować Arkę?
2. Fabuła absolutnie odmienna od biblijnej - Noe nie miał wrogów w postaci armii obwiesiow
3. Nie zgadza się czas - Noe budował Arkę okolo 100 lat. Jafet w filmie na początku budowania
był jeszcze niemowlęciem a w chwili potopu mógł mieć najwyżej 13 lat...
4. Sem: "myślałem że Bóg wybrał Cię bo byłeś jako jedyny na świecie dobry"
Noe: "On wybrał mnie bo wiedział że się nie zlituję"
Co mówi Biblia: "Noe był mężem sprawiedliwym, nieskazitelnym wśród swojego pokolenia"
5. Mimo tego wersetu filmowy Noe i jego synowie byli źli i powinni zginąć wraz z resztą ludzkości
6. Filmowy Noe szukał i nie znalazł żadnych kobiet dla swoich synów (za co Cham chciał zabić
ojca) a w Piśmie czytamy: "weszli do arki: Noe, (...) synowie jego, żona Noego i trzy żony synów
jego "
7. Poza tym nie podobało mi się że: żona Noego wróżyła Ili ciążę, Noe stał się psychopatą a
Cham spiskował z barbarzyńskim królem przeciw swojemu ojcu

<{<{<{<{<{<{<{<{<{<{<|||||||||>}>}>}>}>}>}>}>}>}>}>

PODOBAŁO MI SIĘ :
1. Matuzalem w końcu znalazł jagodę w tym krzaku
2. Zjadł ją

ocenił(a) film na 7
jpytel

Autor chciał pokazać w miarę logicznym świetle tą banialukę.

ocenił(a) film na 6
jpytel

Eee to Księga Rodzaju nie jest zbiorem mitów?
Serio wierzysz w potop, który przeczy prawom fizyki? Albo w to, że wszyscy pochodzimy od jednej rodziny? To jest genetycznie niemożliwe.

jpytel

Historia Noego nie jest historią tylko Biblijną. Występuje w wielu kulturach i religiach. Mimo iż też mi się nie podobały niektóre rzeczy (Strażnicy i trochę zbyt niski realizm), to jednak sam film niesie takie samo przesłanie, jak i sama biblijna historia. Należy być ufnym wobec Boga, na nim opierać swoje życie i nie niszczyć tego co od Boga dostaliśmy. Aronofsky jest człowiekiem niewierzącym, to było czuć w tym filmie. Nie opierał się tylko na Biblii, ale także na Koranie, tradycji żydowskiej i na różnych legendach. W Biblii o historii Noego mamy bardzo mało informacji, jest to także jedna z najmniej spójnych opowieści w Biblii (badacze Biblii twierdzą, że to dlatego iż miała dwóch autorów). No i Potop Biblijjny, jak i sam Stary Testament był przekazywany najpierw tylko słownie, dopiero później spisano to wszystko w jednej księdze (jak zapewne wiesz). Aronofsky chciał prowdopodobnie znaleźć złoty środek w tej historii i pogodzić wszystkich- niewierzących, chrześcijan, Żydów, muzułmanów, no ale tak się po prostu nie da:). Zamiast godzić, to włożył kij w mrowisko (co widać po Twojej wypowiedzi). Nie podchodź do tego filmu jak biblijnego- bo nim nie jest, ale jak do przygodowo-fantastycznego. Tak też trzeba go oceniać;). Chciałbym abyśmy obaj doczekali się filmu typowo biblijnego o Noe. Takiego filmu z dużym budżetem i rozmachem. Jest to jedna z moich ulubionych historii w Biblii i jedna z najbardziej pouczających.