PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103918
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Za jakość wykonania i zagrania: 8/10.
Za brak oparcia w Biblii: 1/10

Nasza grupa młodzieżowa z Kościoła (jestem protestantem) była na tym filmie. Po seansie
zbulwersowani wyliczaliśmy co w tym filmie było zwyczajnym łgarstwem.

Siedząc w KFC powiedziałem do kolegów: Ok! Co jest w tym filmie prawdą:
- Był Noe
- Była woda
- Był statek
T.Y.L.E.

"Noe: Wybrany przez Boga"
To film stworzony dla efektów specjalnych. Biblia została potraktowana jak zbiór mitów a historia
Noego jak zwykła legenda. Zanim napiszę co mi się podoba, opiszę co mi się w tym filmie nie
podobało:

<{<{<{<{<{<{<{<{<{<{<|||||||||>}>}>}>}>}>}>}>}>}>}>

1. Stworzenie Strażników jest idiotycznym pomysłem - upadli aniołowie (czyt: diabły) pomagają
budować Arkę?
2. Fabuła absolutnie odmienna od biblijnej - Noe nie miał wrogów w postaci armii obwiesiow
3. Nie zgadza się czas - Noe budował Arkę okolo 100 lat. Jafet w filmie na początku budowania
był jeszcze niemowlęciem a w chwili potopu mógł mieć najwyżej 13 lat...
4. Sem: "myślałem że Bóg wybrał Cię bo byłeś jako jedyny na świecie dobry"
Noe: "On wybrał mnie bo wiedział że się nie zlituję"
Co mówi Biblia: "Noe był mężem sprawiedliwym, nieskazitelnym wśród swojego pokolenia"
5. Mimo tego wersetu filmowy Noe i jego synowie byli źli i powinni zginąć wraz z resztą ludzkości
6. Filmowy Noe szukał i nie znalazł żadnych kobiet dla swoich synów (za co Cham chciał zabić
ojca) a w Piśmie czytamy: "weszli do arki: Noe, (...) synowie jego, żona Noego i trzy żony synów
jego "
7. Poza tym nie podobało mi się że: żona Noego wróżyła Ili ciążę, Noe stał się psychopatą a
Cham spiskował z barbarzyńskim królem przeciw swojemu ojcu

<{<{<{<{<{<{<{<{<{<{<|||||||||>}>}>}>}>}>}>}>}>}>}>

PODOBAŁO MI SIĘ :
1. Matuzalem w końcu znalazł jagodę w tym krzaku
2. Zjadł ją

ocenił(a) film na 3
Cherlindrea

Szybka odpowiedź:

- Bycie dobrym człowiekiem i robienie czegokolwiek nie jest wyznacznikiem zbawienia według Biblii.
- Ba! Według Biblii nie ma ludzi dobrych, czyli niemożliwe jest spełnienie Bożego prawa.
- Dlatego nie można osiągnąć zbawienia swoimi czynami czy próbą bycia dobrym bo zbawienie to łaska od Boga, tzn. zasługujesz na karę ale nie zostanie wykonana.

Reszta odpowiedzi w Nowym Testamencie.

Oczywiście możesz mieć swoje rozumienie Biblii której nie przeczytałaś i myśleć, że chodzi o bycie dobrym. Ale raczej warto zachować to dla siebie i najpierw sięgnąć do źródeł albo popytać zanim się coś stwierdzi.

użytkownik usunięty
jpytel

"CO JEŻELI SIĘ MYLISZ? CZY WARTO SPĘDZIĆ WIECZNOŚĆ W MĘCE?"

Na tym właśnie bazują religię - na zastraszaniu piekłem, gniewem bożym, demonami itede.

Powiedz mi Jakubku Pytel - po co używasz tyle caps locka w formułowaniu wypowiedzi? Rozumiem, że to jest spowodowane irytacją, która z kolei spowodowana jest brakiem sensownych dowodów. Czy tam w waszej rybnickiej winnicy nie uczą was innego poparcia swoich dowodów, jak tylko poprzez mówienie o piekle i wstawianie filmików i przykładów ewangelicznych kaznodziei?
Ja cię znam kubusiu. Jesteś zakompleksionym nastolatkiem, który zawsze ze skinderem i innymi dzieciuchami szalał na korytarzu w rybnickiej bibliotece. I teraz wchodzisz tu, na forum i próbujesz się mędrkować przeciwko racjonalnym dowodom ateistów - dając za przykłady swoich pastorków? Chłopie - otrząśnij się.

""Ja cię znam kubusiu. Jesteś zakompleksionym nastolatkiem, który zawsze ze skinderem i innymi dzieciuchami szalał na korytarzu w rybnickiej bibliotece.""

Najbardziej nietrafiona i idiotyczna analiza mojej osoby. Jestem nastolatkiem o niezwykłym dystansie do siebie, odmieńcem, filozofem, dzieciakiem który zawsze wolał cuiekać od od grupy - nigdy nie miałem "przyjaciół z podwórka" bo wielokrotnie się przeprowadzałem. Mam małą grupę oddanych przyjaciół - idę na jakość a nie na ilość. Jestem uznawany za świra, wariata, nienormalnego odludka, a w dawnym gimnazjum które wspominam doskonale kolejne roczniki piszą o moim przykładzie w rozprawkach. Jestem "Inny ale i tak najlepszy". Słucham soundtracków, i muzyki klasycznej, a dla rozluźnienia czasem i reggeae. Kocham poezję - piszę wiersze. Rysuję ołówkiem architekturę, projektuję domy, tworzę karykatury. Lubię pisać - i nie kończy się na robieniu wypracowań wszystkim kolegom. Napisałem już drugą książkę. Obie chrześcijańskie. Ale z dużą dozą wątków stricte artystycznych, filozoficznych, historycznych a w przypadku drugiej - scen krwawych.
Tak więc gratuluję Ci drogi Andurilku niebywałych umiejętności analizy ludzkiej psychiki. Czułem się jakby analizował mnie sam Sherlock Holmes.
.
Poza tym to nie jest straszenie piekłem. To rozsądne rozważania. Co się bardziej opłaca? To tłumaczenie słów Pascala który w oparciu o to rozumowanie udowodnił że ateizm to głupota.
.
cO TO JEST TEN cAPS lOCK???
>:}

użytkownik usunięty
jpytel

Widać że ani trochę nie wyrosłeś Jakubku:) czyli twierdzisz że nigdy nie chodziłeś do kościoła winnica w Rybniku ? Chłopczyku, nie zaprzeczaj bo cię znam. I nie muszę byś Sherlockiem :)

Caps lock kolego to taki przycisk na klawiaturze - czwarty od góry po lewej stronie. Nie korzystaj z niego zbyt często, bo wygląda to jakbyś krzyczał :)

Jedyne na co cię stać, to pisanie po forach filmwebu tego , czego cię nauczą na młodzieżówce. Masz dopiero kilkanaście lat, zajmij się nauką, a o tematach teologicznych pogadamy jak troszkę podrośniesz - nie tylko centymetrami, ale intelektualnie i życiowo.

SKĄD TY MNIE PAMIĘTASZ????
ZNAM CIĘ?

użytkownik usunięty
jpytel

Wyłącz tego caps locka, bo nie potrzebuję drukowanych liter żeby znaleźć twojego posta. Ja cię znam koleżko i wiem , że twoich słów nie należy brać zbyt poważnie.

a mówi Ci coś "Karina Pytel"?
Powiedz mi czy jakoś się odznaczyłeś w kościele bo może Cię pamiętam.

ocenił(a) film na 2

jpytel sensownie pisze, co nie oznacza, że z każdą jego wypowiedzią się zgadzam. Ty stosujesz jakieś idiotyczne podchody, które z dyskusją nie mają nic wspólnego.

użytkownik usunięty
lucwarchol

Poczytaj sobie inne tematy na forum, to wtedy przekonasz się że uczestniczę w dyskusjach, podpierając moje wypowiedzi konkretnymi argumentami. Natomiast pytla znam i ostrzegam resztę użytkowników, że to dzieciak, nastolatek który pisze to, co mu powiedzą w jego protestanckiej społeczności.

ocenił(a) film na 2

Rozumiem, że wszystko co piszesz to wyłącznie twoja analiza i przemyślenia autorskie? To, że jpytel ma przekonania takie, a nie inne i należy do protestanckiego wyznania jest chyba jednoznaczne z jego wypowiedziami i od tego się nie odcina. Z kolei zarzut odnośnie wieku raczej jest oznaką twojej ignorancji. Innych twoich dyskusji nie czytałem i podejrzewam, że chętnie bym z tobą polemizował.

użytkownik usunięty
lucwarchol

Wiem co mówię, bo znam ignorancję pytla. Młody wiek tego pana ma znaczenie, ponieważ prywatnie jest to ważniak i z zachowania czysty "gimbus". Nie chcę pisać więcej, bo nie o to tu chodzi, by kogoś obrażać, ale zaręczam że nie należy brać go zbyt poważnie. Odpowiedzi z większością tekstu pisanych caps lockiem też nie najlepiej o nim świadczą.
Jeśli chcesz podyskutować, to zapraszam do odpowiedzi na zamieszczony przeze mnie temat na forum.

lucwarchol

problem polega tym że Anduril myli mnie z kimś innym. "Pytel" to dość popularne nazwisko. Ja nie boję się odpowiadać imiennie za to, co piszę. I nie jestem tchórzem.
Doceniam takich jak ty - nawet gdy nie zgadzasz się ze mną, dostrzegasz mój punkt widzenia. Prawdziwi partnerzy w dyskusji to wymierający gatunek a słabi hejterzy typu Anduril_5 tylko zaśmiecają internet swoimi postami.

słaby troll. Na młodzieżówkę to ja chodzę nie zawsze. Opieram się Biblii i tylko na Biblii. Byłem w wielu kościołach zielonoświątkowych, ewangelicznych, opieram się na Biblii. Nie bazuję na tym co mówią w kościołach bo dzisiejszy kościół - mówię to z przykrością - umiera. Ja dążę do przebudzenia przepełnionego gnuśnymi ludźmi kościoła, bazując na zadach Pisma Świętego.

jpytel

No dobra - chciałem Cię wciągnąć w dyskusję i ośmieszyć bo brniesz w ślepy zaułek. Lecz skoro uciekasz się do takich zagrań jak tchórzliwe atakowanie mojego nazwiska - OK!
.
NIGDY NIE BYŁEM W RYBNIKU
.
NIE MIAŁEM POJĘCIA ŻE ISTNIEJE TAM JAKIŚ ZBÓR
.
A TY PLUŁEŚ SIĘ JAK SZALONY O JAKIEJŚ "WINNICY"
.
TWIERDZIŁEŚ ŻE MNIE ZNASZ A JA CHCIAŁEM CIĘ TAK FAJNIE ZMANIPULOWAĆ...
.
JESTEM W LICEUM I TO W DOBRYM LICEUM
.
JAK MOGŁEŚ TWIERDZIĆ ŻE MNIE ZNASZ SKORO POZNAŁEŚ MNIE DAAAAWNO TEMU JAKO DZIECKO?
.
TWOJE ARGUMENTACJE SĄ IDIOTYCZNE - ATAKUJESZ PRZECIWNIKA A NIE PROBLEM CO JEST NAJGORSZYM BŁĘDEM W DYSKUSJI.
.
MIJASZ TEMAT - GDY JA MÓWIĘ O FILMIE, ZACZYNASZ SIĘ SIEPAĆ NA TEMAT BIBLII. JAK JA MÓWIĘ O BIBLII, ZACZYNASZ SIĘ SIEPAĆ O MNIE TWIERDZĄC JAK SZALONY ŻE MNIE ZNASZ
.
Sherlocku ty mój
.
I TAK - bĘDĘ UŻYWAŁ cAPSlOCK'A

jpytel

Podziwiam cię za twe hackerstwo - przeczytałeś nazwisko chodząc na mój profil.
.
Besztaj moje imię świrze - ja nie wstydzę się swojego nazwiska - w pełni odpowiadam za to co piszę i nie jestem tchórzem
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
W przeciwieństwie do niektórych

użytkownik usunięty
jpytel

Wiesz co Jakubie Pytel, synu Kariny, wychodzi z ciebie dzieciak jakim zawsze byłeś :)

"JESTEM W LICEUM I TO W DOBRYM LICEUM" - a co to ma wspólnego z tematem? Kogo to obchodzi? Nie rozumiem.

"JAK MOGŁEŚ TWIERDZIĆ ŻE MNIE ZNASZ SKORO POZNAŁEŚ MNIE DAAAAWNO TEMU JAKO DZIECKO?" - ta odpowiedź jest bez sensu. Nigdzie nie napisałem, że znałem cię dawno temu jako dziecko.
Przeczysz sam sobie, wcześniej dopytywałeś się mnie, skąd cię znam Sherlocku:) Fajnie że jako osoba wierząca jawnie wypierasz się swojego kościoła ( co chyba jest grzechem? ) i kłamiesz.

Czy teraz reszta forumowiczów wie o czym mówiłem?

o..., fajnie.

Pytle z Rybnika to moja dalek rodzina od strony matki a nioe ojca więc moje nazwisko nie ma z nimi nic wspólnego. Słyszałem o "cioci Karinie" gdy czytałem tą dyskusję rodzinie i śmialiśmy sie tego pshychopaty.
TRAFIŁEŚ - ale w mojego daaaaalekiego kuzynka a nie we mnie....
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
.
Moja mama ma na imię Joanna
.
I pochodzę z zachodu Polski a nie z południa.
.
Błagam cię....
.
Takie z Ciebie dziecko...
.
Nie próbuj ratować tonącej sytuacji.

użytkownik usunięty
jpytel

Ktoś tu chyba panikuje... nie wypieraj się, znam cię dzieciaku. Nie wypisuj pierdół na forach, tylko bierz się za odrabianie lekcji, bo w piątek masz młodzieżowe:)

jpytel

masz zadatki na niezłego świra... buta, megalomania, pycha, przekonanie o swojej wyjątkowości, jakże popularne u nawiedzonych religiantów...

takie wypowiedzi świadczą o twojej niewiarygodnej arogancji i braku dystansu do siebie. Próbujesz twierdzić że mnie znasz - a guzik o mnie wiesz... błagam... w towarzystwie jestem wyluzowany, ale uciekam od niego kiedy tylko mogę zaszywając się i upajając poezja i muzyką....
.
jA SIĘ TUTAJ BAWIĘ A TY TRAKTUJESZ fILMwEB JAKO SWOJE DZIEŁO ŻYCIA (CO NAJMNIEJ)
.
jA JESTEM WYLUzowany a ty się plujesz jak wariat.
.

użytkownik usunięty
jpytel

"takie wypowiedzi świadczą o twojej niewiarygodnej arogancji i braku dystansu do siebie"

Ale jakie wypowiedzi, że cię znam? Chyba nie wiesz co piszesz dziecko... Bełkoczesz .

"jA JESTEM WYLUzowany a ty się plujesz jak wariat." - to nie ja z nerwów co chwilę przeskakuję na caps locka, to ty się denerwujesz kubusiu:)

Wszyscy moi znajomi wiedzą że najważniejsze myśli pisze z Shiftem. To co chcę zaznaczyć. To naturalne i odruchowe a ty zrobiłeś z tego aferę na skalę ogólnokrajową.
.
Jedyne co czuję to pożałowanie i szczere rozbawienie z Twoich prób wyprowadzenia mnie z równowagi.

użytkownik usunięty
jpytel

Cytuję kubę pytla: "HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA" - to rzeczywiście twoje najważniejsze myśli:)

"Jedyne co czuję to pożałowanie i szczere rozbawienie z Twoich prób wyprowadzenia mnie z równowagi."

Ja za to jedyne co czuję, to pożałowanie i szczere rozbawienie z Twoich prób zaprzeczania tego, kim jesteś :D

Ojojojojojojoj...
przepraszam Cię ale brniesz wciąż w swoje szaleńcze paranoje.
Właśnie moi znajomi na Face czytają to i się śmieją z Twoich postów.
.
Twierdzisz że jestem kimś kim nie jestem i mówisz o mnie w sposób całkiem odnienny

jpytel

skoro tyle o mnie wiesz...

podaj mój wiek
.
mój wzrost
.
kolor włosów i oczu
.
imiona kolegów i koleżanek
.
imię dziewczyny
.
a ja wezwę moją sojuszniczkę Ginnymargaret która mnie doskonale zna i ona się wypowie.

użytkownik usunięty
jpytel

"przepraszam Cię ale brniesz wciąż w swoje szaleńcze paranoje.
Właśnie moi znajomi na Face czytają to i się śmieją z Twoich postów. " - więc siedzą jednocześnie na fejsie i na filmwebie, specjalnie żeby podziwiać naszą debatę? Jestem zaszczycony :) Może śmieją się z ciebie że ktoś w sieci internetu cię zna i teraz jesteś poschizowany :)

Coś za bardzo się rzucasz jak na osobę która rzekomo nie jest tą o której piszę. Gubisz się kolego, przeczysz sam sobie.

użytkownik usunięty
jpytel

Po co mam cię opisywać, może podam linka do twojego konta na fejsie? Nie pyskuj kolego.

dajesz

jpytel

chyba jak każdy nie lubię być uznawany za kogoś kim nie jestem.

użytkownik usunięty
jpytel

"SKĄD TY MNIE PAMIĘTASZ????
ZNAM CIĘ?" - przeczysz sobie pytelku. Twierdzisz że cię nie znam, a wcześniej napisałeś "skąd ty mnie pamiętasz"?? Nie rób z siebie głupka.

"No dobra - chciałem Cię wciągnąć w dyskusję i ośmieszyć bo brniesz w ślepy zaułek. Lecz skoro uciekasz się do takich zagrań jak tchórzliwe atakowanie mojego nazwiska - OK!"

oto mi chodziło. usłyszałem o tym że mam w Rybniku rodzinę i chciałem Cię dłuuugo wkręcać ale w obliczu:
1. Braku odpowiedzi
2. Ciężkiej artylerii
zrezygnowałem z tego hejtu

użytkownik usunięty
jpytel

Ojejku, jakiś ty wspaniałomyślny ;D

Już wysłałem wiadomość do Kuby Pytla z Rybnika. Muszę mieć pewność że to ten sam. Wyślij link do profilu o który Ci chodzi. potem ja podam swój

użytkownik usunięty
jpytel

"Już wysłałem wiadomość do Kuby Pytla z Rybnika. Muszę mieć pewność że to ten sam." - niby po co piszesz do kuby pytla z rybnika, skoro twierdzisz że kłamię? Kolejna sprzeczność.

Co?
Kuba z Rybnika istnieje. Jest na fejsie i napisałem do niego żeby się upewnić czy ma związek z "Winnicą". Znajdź mnie na fejsie - Kuba Pytel z Zielonej Góry (miasto rodzinne) - aktualnego nie podam tu na FilmWebie bo nie jest nikomu potrzebna. Mam na profilowym rysunek siebie (karykaturę) a na tablicy udostępniłem to forum.

jpytel

dlaczego zmieniasz temat po tchórzowsku wycofując się z dyskusji. Zgubiłeś się w zasadzonym przez siebie lesie - widzisz że pomyliłeś się mając mnie za kogoś innego. Teraz nie możesz się z tym pogodzić i starasz się wykorzystać mój wiek w swojej idiotycznej wymówce. "Siedź mały cicho bądź. Nie jesteś na moim poziomie". Moje posty są w pełni logiczne - to ty gubisz się w upadasz.

jpytel

Ziomek, zacznij może rozmawiać zamiast wklejać tutaj fragmenty "swoich książek", też byłem taki mądraliński w Twoim wieku, tylko potrafiłem jeszcze coś na temat napisać.... a nie wklejać jakieś bzdety z gazetki zboru czy innej parafialnej...

MateuszAdrianLudwik

O_o z gazetki zboru? Good luck!
Nie będę wklejał fragmentów książek bo są nie na temat.
Ale mogę wkleić moją rozprawę. O kulcie maryjnym. Dowody w Biblii że jest watykańskim wymysłem. Obaliłem odwieczne i przestarzałe już tezy Tomasza z Akwinu
razem praca ma 11 stron małym drukiem seria chcesz żebym wkleił?
Mogę wkleić "Wzór na Sukces"
i "Romans z diabłem"
ewentualnie "Szkołę Rodzenia"

jpytel

weź się ogarnij chłopcze...

MateuszAdrianLudwik

Nie mam takiego tytułu. Wybierz coś z tych co napisałem. Albo wklej swoje badania bo nie wiem czy to czasem nie za trudne...

jpytel

może nie wklejaj ich tutaj, ale badania porób w poradni zdrowia psychicznego :) wszystkiego dobrego!

jpytel

a co symbolizuje Abraham, który był gotów z polecenia bóstwa zabić swojego syna? Bo ten mit, nie przez przypadek, również został w film wpleciony...
Religie tylko udają, że dają jakieś odpowiedzi... ten film właśnie to pokazuje, a Ciebie jako wyznawcy jednej z religii to irytuje. Więc inteligentnej historii, czerpiącej z mitologi hebrajskiej ale i greckiej, z dobrą grą aktorską i niezłą realizacją dajesz 2, bo nie spełnił Twoich oczekiwań o ładnie opowiedzianej historyjce którą znasz od a do z wraz z jedyną słuszną interpretacją.

ocenił(a) film na 2
MateuszAdrianLudwik

Tego właśnie się obawiałem, że ktoś obejrzy film i zaraz będzie ekspertem. To co piszesz nie ma żadnego sensu i sugeruje, że na temat Biblii nie masz informacji i wiedzy. Film jest powiązany z Biblią (wymówki, że jest na podstawie komiksu są nie do końca mądre) i właśnie to powiązanie i interpretacje reżysera mogę oceniać. Jako, że mi się nie podoba daje niską ocenę.

lucwarchol

Ciężko mówić tutaj o jakiś zupełnie autorskich interpretacjach reżysera bo są to różne wariacje najbliższych źródła interpretacji hebrajskich.

ocenił(a) film na 2
MateuszAdrianLudwik

Raczej odwrotnie, rozumiem, że pisząc o źródłach hebrajskich masz na myśli Biblię, a ona jest jednoznaczna odnośnie kwestii poruszonych w filmie. Dlatego są to autorskie interpretacje.

lucwarchol

nie rozumiesz o czym piszemy, tradycja żydowska to nie tylko to co literalnie zapisane jest w Biblii... patrzysz na te legendy przez pryzmat chrześcijaństwa. Np. z opowieści o grzechu pierworodnym chrześcijaństwo czy katolicyzm konstruuje co najmniej dwa dogmaty, czyli rzeczy pewne. dla żydów ta historia przedstawia aktualny stan w jakim znajduje się człowiek i wcale nie odpowiada jednoznacznie np. na pytanie czym jest grzech. Dla chrześcijan to autentyczne wydarzenia które działy się literalnie i definiują różne duchowe pojęcia "na sztywno"

lucwarchol

do tego w filmie mamy twórcze interpretacje które przekraczają zarówno te chrześcijańskie jak i żydowskie i są zupełnie świeckie.

jpytel

Kto w ogóle powiedział, że jest to film zrobiony na podstawie Biblii?? Jest to luźna interpretacja jedynie samej historii biblijnej, wizja reżysera i typowy film fantasy. Nie szedłem nawet do kina z przekonaniem, że ujrzę dokładną ekranizację losów Noego bo nie tego powinno się wymagać po tym filmie, nie taki jest jego cel.

ocenił(a) film na 3
vatras390

Ja szedłem do kina, żeby dobry film zobaczyć, ale niestety mocno się zawiodłem