Nosferatu wampir

Nosferatu: Phantom der Nacht
1979
7,6 20 tys. ocen
7,6 10 1 20074
7,9 30 krytyków
Nosferatu wampir
powrót do forum filmu Nosferatu wampir

Klimat !!!!!!!!!

ocenił(a) film na 10

Nie da się opisać klimatu!Arcydzieło!!! Gorąco polecam! Świetne role Isabelle Adjani i Klausa Kinskiego.Nic dodać,nic ująć - idealny! 10/10

ocenił(a) film na 10
Ariella

Mam podobne odczucia. Ogladalam film w kinie, wiec wrazenia jeszcze wieksze.. Przejmujaca muzyka, ciezka atmosfera filmu i.. biedny Nosferatu :) faktycznie wzbudzil we mnie litosc i zal mimo wszystko..

ocenił(a) film na 10
meczys

to naprawdę fascynujące i zaskakujące że od czasu kiedy pierwszy raz obejrzałam ten film ,mam czasem chwile tęsknoty za tym klimatem , odrealnionym światem jaki w tym filmie tworzy tło dla naprawdę smutnej historii hrabiego. Kinski zagrał fenomenalnie i za każdym razem kiedy wracam do filmu wzruszam się i przerażam na zmianę.

ocenił(a) film na 7
Ariella

No właśnie, klimat. Już od początkowej sceny z mumiami zostałem pochłonięty przez film, także dzięki świetnie dobranej muzyce. To chyba jedyny film jaki widziałem z udziałem Kinskiego, gdzie nie wpada w gniew i szał, czyli w jego naturalne środowisko, ale mimo to facet jest przekonywujący. Po tym filmie na hasło Dracula na myśl przychodzi mi tylko Kinski.

ocenił(a) film na 10
Ariella

Dla mnie jest to najbardziej klimatyczny i fascynujący film o Draculi... pozostałe w porównaniu do niego wypadają blado, w tym filmie nawet obraz płynącego górskiego strumienia połączony z bardzo sugestywną muzyka ma nutkę strachu...
Dla mnie to pozycja ewidentnie kultowa 10/10

ocenił(a) film na 8
Ariella

Świetny film, zapada w pamięć. Nie mogłam po nim zasnąć przez kilka nocy. :D

ocenił(a) film na 10
Ariella

Zdecydowanie najlepszy i najbardziej trzymający w napięciu film o Drakuli. Polecam! 10/10

ocenił(a) film na 10
mniejszaoto

W pełni się zgadzam. Szkoda mi tylko jednej rzeczy: że od tylu lat nikt nie był w stanie nakręcić "kina wampirycznego" na podobnym poziome. Arcydzieło, najlepszy film w temacie, jaki widziałem!

użytkownik usunięty
Ariella

Wszystko co napisała Ariella tak i ja to odbieram (pozdrawiam serdecznie)
ale jeszcze dodam : dwoje ludzi się kochało ale zło zwyciężyło (dlaczego?) i ta scena kiedy ludzie biesiadują przy suto zastawionych stołach - Po co to robicie? To już koniec. Własnie dlatego to robimy ,bo to już ostatni raz.
A potem znowu te pełne stoły ale juz bez ludzi.Tylko szczury.Wszędzie szczury.
Dla mnie to najbardziej przerażajaca wizja przyszłosci w tym filmie. Ostrzeżenie.

Fragment muzyki właśnie z tej sceny mozna usłyszeć w piosence Kate Bush "Hello Earth" a piosenka pochodzi z płyty Hounds of Love. Tu też klimat wyjatkowy!

Ariella

Przyznam że uwielbiam ten film i oglądając go nigdy nie zdarzyło mi się by mnie nudził. Kocham klimat starych horrorów którego tutaj mamy aż w nadmiarze, często mam wrażenie że tego mi brakuje najbardziej w współczesnych filmach tego gatunku. Idealnie dobrana muzyka i świetne role pięknej Isabelle Adjani oraz Klausa Kinskiego sprawiają że film zapada w pamięć i często lubię do niego wracać.
Dla mnie arcydzieło.