Nosferatu wampir

Nosferatu: Phantom der Nacht
1979
7,6 20 tys. ocen
7,6 10 1 20072
7,9 30 krytyków
Nosferatu wampir
powrót do forum filmu Nosferatu wampir

To jest fantastyczne. Bardziej dramat niż horror. Dramat Nosferatu. Kinsky czasem jest nie do oglądania ale ta rola jest jedną z najbardziej piorunujących osiągnięć kina 20w. Do fenomenalnych zdjęć Herzog już wcześniej przyzwyczaił. Kocham początek filmu (faza napisów) i dźwięki towarzyszące. I scenę, w której Kinski "zrzyma się", będąc odstraszanym krzyżem przez Isabelle Adjani. I Wismar, którego mieszkańcy w desperackim amoku oddają się ucztowaniu w obliczu przegranej ucieczki przed epidemią dżumy. I fakt, że film się dobrze nie kończy (albo w ogóle się nie kończy, tak jak nie kończy się zło..).
[pardon za bałagan w wypowiedzi ale pisząc o arcydziełach trudno o chłodną analizę]

ocenił(a) film na 9
Daniel84

Zgadzam sie w zupełności :) Również zachwycam sie początkiem, bardzo uwielbiam muzyke z tego filmu, a raczej te dźwięki mroczne, no po prostu rozkosz dla mej duszy. Adjani jest rewelacyjna , Kiński również , a tak na marginesie , to jest to ulubiony aktor Herzoga. Mnie zachwyca widok opustoszałego miasta, albo też taniec zapomnienia ostatnich mieszkańców... trumny. Naprawde NIESAMOWITY klimat, oglądam i czuje ten zapach wilgoci. Fascynujące są także pejzaże. Oj dużo mogłabym pisać w tym temacie, bardzo ...

ocenił(a) film na 10
Malgo_2

przyłączam si edo waszych wrazen - ostatnia scena jest wielce niesamowita :))) a tak na marginesie z czasem to zaczęło mi robic żal biednego Nosferatu ..

Daniel84

Ten film ma w sobie to cos, co nie pozwala o nim zapomniec. Pejzaz, klimat, muzyka, to wszystko tworzy niesamowita calosc. Dolaczam sie do reszty recenzji;) tez mi sie zrobilo zal Nosferatu. Urzekla mnie jego historia;) a tak na serio to bardzo spodobalo mi sie ujecie wampira jako ofiary- swojej natury....