PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125269
4,9 35 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

Genialny film

ocenił(a) film na 10

dla mnie rewelacja Magiczny Film który ukazuje piękno życia po smierci.. 10/10

ocenił(a) film na 10
cibus77

zgadzam się całkowicie, jak dla mnie jak narazie to najlepszy film tego roku, aż miło było oglądac i nie wiem czego to niektórzy chcą od niego, polecam gorąco warto wybrac się na to do kina

ocenił(a) film na 6
scarlettrose

"nie wiem czego to niektórzy chcą od niego"

To poczytaj:)

użytkownik usunięty
cibus77

Zgadzam się w 100% widziałem go już 3 razy i za każdym razem wywiera na mnie niezwykłe wrażenie.

Daje radę - klimat okejos - po prostu - wbrew malkontentom - warto to obejrzeć
Aha - smieszą mnie porównania, że nie..., że naprawde książka... zastanówcie się - jakbyście to nakręcili, by był klimat? Moim zdaniem Peteros zrobił z tematem co mógł!

ocenił(a) film na 7

3 razy? to chyba przesadni entuzjazm, mi się film co prawda podobał, ale jest to nierówny obraz, z jednej strony dostaliśmy świetny thriller, z genialną kreacja Stanley Tucci'ego (8/10), z drugiej natomiast, no właśnie... irytujące, nic niewnoszące do filmu monologi głównej bohaterki, sporo tandetnych rzeczy, symboliki(jedna z nielicznych scen, która mi przypadłą do gustu to rozbijające się łodzie w butelkach na morzu, bardzo przemyślana/pomysłowa) oraz możliwie banalne zakończenie tej historyjki(5/10). Dostaliśmy film '2 w 1' najwyraźniej(niestety) kosztem ogólnej jakości (7/10).

cibus77

"Film który ukazuje piękno życia po smierci."

To jest dla mnie najgłupszy argument. Czy film o zgwałceniu i zamordowaniu małej dziewczynki ma ukazywać jaka jest ona szczęśliwa po tym fakcie?! Spodziewałem się raczej dramatu.. gdzie tu thriller? Zapomnieli dodać "film familijny".

Poza tym, była tam tylko z ofiarami, więc jak mnie nikt nie zamorduje to będę tam sam... przerąbane.

ocenił(a) film na 6
Maybe

Buhahahaha:)

Pokazuje piękne wyobrażenie autora na temat życia po śmierci:) Bo to nie to samo. Gratuluję wszystkim, którzy z filmu wyciągają takie przesłanie - życie po śmierci jest piękne:)

ocenił(a) film na 4
cibus77

film zawiódł mnie na całej linii... spodziewałem czegoś innego, bardziej dramatycznego, mocniejszego, może wzruszającego a wyszła bezbarwna historia, płytka i nielogiczna...

a tak w punktach:
1) do momentu śmierci było ok, ciekawie... same morderstwo było... no właśnie, nie było...
2) nie czułem dramatu rodziców, nie czułem powodu dla którego wyjechała matka...
3) absurdalna wydaje mi się wstawka z teściową - rodem z komedii
4) całe wysiłki ojca by odkryć zbrodniarza po to tylko by rozwiązać wszystko dzięki przeczuciu...
5) to już kwestia gustu ale odbicie świeczki i rozkwitający kwiat + "podmiana" w ostatniej scenie pchają ten film w kierunku fantasy - nie tego oczekiwałem
6) siostrę goni morderca, ona trzyma w ręku dowód zbrodni i musi poczekać aż rodzice się przywitają po czym widać u niej zawahanie (nie chce znowu zburzyć porządku rodzinnego?!)... absurd...
7) Susie jedynie o czym marzy to o pocałunku, jej ciało gdzieś ma przepaść, morderca uciec ale to nie jest dla istotne...
8) wydaje mi się że gdy policja trafia do domu samotnego faceta z domkiem dla lalek to można by go bardziej sprawdzić...
9) wydaje mi się że sejf waży bardzo dużo... a naszemu głównemu antybohaterowi udaje się w bardzo krótkim czasie przetransportować go z piwnicy do samochodu... później jednak dość długo (mimo pomocy) zajmuje mu przeniesienie go kilka metrów...
10) co to za morderca co jako ofiarę wybiera siostrę poprzedniej ?;)

no i tyle... :)

ocenił(a) film na 6
Dagger

"7) Susie jedynie o czym marzy to o pocałunku, jej ciało gdzieś ma przepaść, morderca uciec ale to nie jest dla istotne..."

Nigdy nie umarłem i nie byłem martwy, ale wyobrażam sobie, że jednak bardziej obchodziłby mnie pocałunek, którego nie zaznałem niż moje ciało, które do niczego już się nie zda czy morderca:)

ocenił(a) film na 4
voagar

wykazała się egoizmem lub brakiem wyobraźni... w końcu morderca zagrażał jej siostrze i innym ludziom ;)

Dagger

10) co to za morderca co jako ofiarę wybiera siostrę poprzedniej ?;)

Jak to co -nie normalny myślący logicznie - a psychopata wariat przecież tu nie działał umysł a instynkt który kazał mu działać .

-Gdyby trafili do domu samotnego faceta to...

Co do faceta z domkiem dla lalek to by nic nie zrobili tylko złożyli zamówienie na domek dla swoich córek . Ten morderca nie był w tym dziwakiem jeżeli robił te domki i sprzedawał do sklepu z zabawkami w centrum handlowym była nawet taka scena w filmie.

ocenił(a) film na 4
MorganaBlackcat

co do tego domku to fakt... z tej strony nie pomyślałem...
natomiast to że ktoś jest psychopatą nie oznacza braku logicznego myślenia, wręcz przeciwnie bardzo często są to wyjątkowo inteligentni ludzie... a wybór takiej osoby jest jednak wyjątkowo nieinteligentny ;)

i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała... nie zauważyłem żeby rodzice jakoś specjalnie troszczyli się o drugą córkę... nie mam doświadczenia w tej materii ale po takiej tragedii powinno być jakieś lekkie przewrażliwienie zwłaszcza że dziewczyna miała góra 16 lat :>

Dagger

Bo to nie jest inteligentne działanie przynajmniej nie tu w przypadku wyboru ofiary tu działa instynkt o coś co mu nie pozwala żyć normalnie pewno inaczej byłby w stanie się opanować i to kontrolować a nie mógł bo to było silniejsze od niego. Po za tym bał się że siostra się domyśla że to on zabił jej starsza siostrę . Rodzice Nie koniecznie musieli by się troszczyć o drugie dziecko wręcz przeciwnie byli za bardzo skupieni na odejściu starszej i stąd możliwe zaniedbanie.

ocenił(a) film na 7
cibus77

Moim zdaniem film nie jest zły, ale wiele faktów zostało pominiętych, np. w ogóle nie pojawiła się postać matki Ray'a, która była w miarę ważną postacią. Ojciec Suzie leżał w szpitalu dwa razy, nie pojawił się prawie w ogóle Samuel i jego brat. Ogólnie film niezły, ale bardziej podobała mi się książka.

ocenił(a) film na 10
eluxd

"pier..olenie o szopenie". te malkontenctwo to jakieś poronione szukanie dziury w całym. no jasne, że film trąci tanią metafizyką i sentymentalnymi banałami. jak ktoś szuka metafizyki to może niech obejrzy sobie "źródło" bergmana. mi ten film się bardzo podobał, po prostu odjechałem na nim kompletnie. inny wielki metafizyk kina - kieślowski powiedział kiedyś, że dobry film to taki na którym widz się trochę pośmieje i trochę popłacze. najlepszy komentarz. kropka.

ramol9

A znasz określenie normalny film dla normalnych widzów.To ze to nie jest żadne arcydzieło to wiadome a normalny film który można sobie obejrzeć lub nie. Natomiast polecany przez ciebie film Bergmana na pewno ciekawy ale zapewne niezrozumiały dla większości widzów, którym w sumie zostaje zwykłe kino .

ocenił(a) film na 10
MorganaBlackcat

prawdę mówiąc nie znam tego określenia. co to "normalny film", no i co to takiego "normalny widz"? :D

ramol9

Taki który nie traktuje kina i filmów jako wybitne dzieła sztuki a tylko jako rozrywkę. Pełno takich filmów w kinach i w telewizji. Dla jednego liczą się wielkie uniesienia i prawdziwe przezywanie sztuki a dla kogos innego liczy się film bez zbytnich głębszych przekazów.

ocenił(a) film na 8
MorganaBlackcat

"Taki który nie traktuje kina i filmów jako wybitne dzieła sztuki a tylko jako rozrywkę. Pełno takich filmów w kinach i w telewizji. Dla jednego liczą się wielkie uniesienia i prawdziwe przezywanie sztuki a dla kogos innego liczy się film bez zbytnich głębszych przekazów."

Wszystko to bardzo względne...

Elof

Owszem względne ale jeżeli ktoś proponuje Bergmana to to już jest wieki kino oskarowe . Prawda że są i inne filmy Bergmana pewno równie świetne jak Źródło w odróżnieniu od Źródła twórcy Requiem dla snu

-Darrena Aronofsky'ego który również jest dość trudnym i dla niektórych niezrozumiałym lub po prostu filmem nie do przyjęcia . To " Nostalgia anioła" jawi się jako normalny dobry i zrozumiały film dla każdego. Oczywiście może się podobać lub nie ale to nie jest jakieś wybitne dzieło sztuki filmowej i nic w tym złego nie widzę. Oczywiście dla kogoś może być wielkim dziełem i tez nie ma w tym nic złego bo przecież nie każdemu muszą podobać się wybitne dzieła sztuki - których zadaniem nie jest się po prostu podobać bo są ładnymi obrazkami a maja szokować szarpać poruszać czasem nawet poprzez szokująco brzydkie i niezrozumiale zagmatwane obrazy i przekazy.

ocenił(a) film na 6
MorganaBlackcat

Jak dla mnie za mało była tu wykorzystana sama książka, a to przeciez na jej kanwie powstawał film. Tak naprawdę to z samego filmu ciężko wywnioskować, co psychopata zrobił z Susie ( jeśli się nie czytało książki) - dziwi mnie fakt nie pokazania sceny gwałtu - Sebold dość szczegółowo opisała go zarówno w "Nostalgi Anioła" jak i "Szczęściarze" chyba po to, by pokazać jaki dramat rozgrywa się między gwałcicielem a ofiarą, jak ogromna jest bezradność. Ja natomiast oglądając scenę na polu kukurydzy, a właściwie pod nim, miałam wrażenie niepokoju, ale ono zaraz gdzieś uciekło. Dalej wcale nie było lepiej. Film taki po prostu do obejrzenia. Książkę natomiast warto przeczytać - wtedy na pewno wiele sytuacji się rozjaśni.

Co do obrazu życia po śmierci - też mnie nie przekonał. Wiele pięknych barw i skaczące dzieci nie wystarczą. "Między piekłem a niebem" to zapewne wymarzone niebo każdego z nas, takie ludzkie i dające jakąś tam pewność, że spotka się tam swoich bliskich.

cibus77

Muhahahahah prawie się posikałem ze śmiechu, widać za bardzo odleciałeś podczas seansu filmowego ...

ps zalecam wizytę u psychiatry ... że też takie downy jeszcze chodzą po świecie, powinieneś się urodzić w średniowieczu bo widać że jesteś na takim poziomie intelektualnym co tę przygłupawe wieśniaki...

Żal!!!

mariuszlublin

Jeszcze jedno do filmu nic nie mam ... może być ocena 6/10, ja nie traktuje go poważnie tylko jako film fantasy ... jedyne miejsce gdzie pójdziesz po śmieci to są brzuchy małych białych robaczków ;-)

cibus77

Byłam dzisiaj na tym filmie i spodobał mi się ..

Co do tego :
7) Susie jedynie o czym marzy to o pocałunku, jej ciało gdzieś ma przepaść, morderca uciec ale to nie jest dla istotne..."

Cóż , co prawda rzeczywiście - co obchodziło ją jej ciało oraz morderca , skoro tego co się stało i tak nie da się odwrócić , jednak z drugiej strony , racja - morderca był nadal na wolności i zagrażał życiu innym .
Film owszem , miał kilka niedociągnieć ale nie ma rzeczy idealnych . Przeraża mnie fakt , że takich psycholi chodzi po świecie setki .

A , i nie zgadzam się z twierdzeniem , że film pokazuje piękno życia po śmierci - dla mnie ten świat był przerażający a nie piękny ..