Ciekawią mnie podstawowe informacje na temat osób komentujących film. Jeśli macie trochę czasu, byłabym wdzięczna gdybyście zgodnie ze schematem, wypełnili małą ankietę ;)
ocena filmu : 7/10
(Film, moim zdaniem, nierówny - momenty świetne, głęboko zapadające w pamięć przeplatają się z kiepskimi, o których lepiej byłoby zapomnieć. Dużo niewykorzystanego potencjału, m.in w kreowaniu postaci, pojawiają się też błędy techniczne. Największym minusem filmu jest jednak według mnie nieudolnie uchwycony upływ czasu. Podsumowując - film z licznymi wadami, ale jednak przyciągający i uwodzący :)
książka : Czytałam kilka lat temu i głęboko zapadła mi w pamięć. Posiada wiele wad ale mimo to zaliczam ją do grona moich ulubionych. Moim zdaniem lepsza niż film.
ocena:5/10
Film: Film widziałem juz jakiś czas temu więc moje odczucia na jego temat przywoła z pamięci, ktora to nie jest tak dobra już jak kiedyś. Rozpocznę od strony wizualnej i od razu od minusów. Boli mnie bardzo użycie kamery cyfrowej podczas kręcenia tego filmu (ale jest to tylko moje odczucie na temat cyfry i każdemu filmowi który jest ja kręcony nią odejmuje jeden punkcik), efekty specjalne biją sztucznością przez co wizja tego świata miedzy niebem a ziemią jest dla mnie może nie odpychającą ale ciężko strawna. Aktorsko większość się spisała niektórzy nawet do granic swoich możliwości (Wahlberg), najsłabiej jednak według mnie wypadł Tucci, kompletnie nie przemawiała do mnie jego gra wręcz irytowała mnie. A co do historii opowiedzianej przez ten film to moim zdanie Jackson źle powybierał wątki, na których należy się skupić, a które olać. I tak całkowicie nie wykorzystany wątek tej dziewczyny, która widziała/czuła główną bohaterkę chwilę po jej tragicznej śmierci, a potem zakochała się w "chłopaku" Susie. Kompletnie nie pasujący wątek Susan Sarandon (choć jeden z lepiej zrealizowanych). Poza tym pełno nielogiczność (czapka tylko dla jednej córki) i zakończenie które kompletnie do mnie nie trafiło (do tego tragiczna CGI kukła spadająca z urwiska). Moja ocena jest tak wysoka ze względu na, nie które sceny takie jak rozmowa Wahlberg'a z Tucci'm pod czas przygotowywania kolejnej pułapki, która jednak zbyt szybko została przerwana. Poza tym film można obejrzeć jednak ja spodziewałem się czegoś znacznie lepszego i bardziej przemyślanego.
Książki nie czytałem
plec: kobieta
ocena 6/10
ksiazki nie czytalam wiec nie mam porownania. Moge powiedziec tylko tyle ze obejrzalam zwiastun po ktorym bardzo chcialam obejrzec ten film i polecalaam go kazdemu zanim sama obejzalalam (co stalo sie doslownie przed momentem ;) Bylam przygotowana na cos znacznie lepszego i wciagajacego i gdyby nie to ze naprawde chcialam zobaczyc ten film do konca bo sie na niego nakrecilam, to mysle ze w polowie bym wylaczyla albo przesunela do konca zeby zobaczyc zakonczenie i miec swiety spokoj . Zgadzam sie po czesci z kazdym moim przedmdowca.
ocena filmu: 8/10
Uważam, że jest to bardzo dobry i ciekawy film mówiący o życiu i wszystkim co następuje potem. Sądzę jednak, że jest to film tylko i wyłącznie dla osób dojrzałych i z bardzo dużą wyobraźnią. Inaczej może wydać się dziwny i niezrozumiały. (Wiem, bo oglądałem z przyjaciółmi, nie wszyscy potrafili wczuć się w ten film i nie zawsze wiedzieli o co chodzi). Moim zdaniem to świetna i wzruszająca opowieść.
Bardzo poruszył mnie ten film. W zachwycający i najlepszy jaki do tej pory widziałam sposób zostało pokazane życie poza ziemskie. Jestem osobą wierzącą więc bardzo mocno przykułam do tego uwagę. Aktorka grająca Suzi-niesamowita! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo wczułam się w klimat tego filmu. Książki nie czytałam.
*producent ostrzega: moze zawierac spoilery*
plec: kobieta
ocena filmu 6/10 (wlasciwie 5.5/10)
plusy: zdjecia/montaz/muzyka, ogolnie rzemioslo 8/10
sama opowiesc przez pierwsze 30 minut
gra aktorska na przyzwoitym poziomie, a w niektorych przypadkach nawet lepiej
minusy: prawie wszystko co dzieje sie po uplywie 30 minut i nie dotyczy rzeczy wyszczegolnionych powyzej
(zeby za bardzo sie nie rozpisywac: film probujac byc filmem o wszystkim, niemilosiernie sie rozjezdza.
masa watkow 'rozpierdalajacych', chocby ten z babcia, skadindad swietnie zagrana przez sarandon
rezyser podaje widzowi wszystko na tacy, przez co film sie przetrawia i, sorry, wydala
duza ilosc watkow/scen niepotrzebnych, nielogicznych, otwartych i porzuconych, wywolujacych u widza nerwowy smiech: pierwszy,
posmiertny pocalunek, spotkanie z innymi zamordowanymi, smierc mordercy, watek dziewczyny ktora 'widziala wiecej' itd.
wreszcie powtarzane do znudzenia motywy i aluzje, ktore wypatrzaja znaczenie tego slowa. to tak po krotce)
ksiazki nie czytalam.
--
i can't remember what you promised
Film nie może się równać z książką, która należy to wąskiego grona moich ulubionych. Jednak jest w nim coś tak czarującego, magnetyzującego i uroczego, że ma się ochotę zachłysnąć tym pięknem, wpoić głębiej w całą historię, samemu wymierzyć sprawiedliwość. O szczególnie szybkie serca przyprawił mnie filmowy Ray. Ujrzałam w nim swojego chłopaka, jego oczy, brwi, włosy, twarz, sposób chodzenia, mówienia, delikatność, wrażliwość... idealna kopia. Przypomniałam sobie te wrześniowe dni, kiedy podróżowałam po centrum handlowym wodząc za nim wzrokiem, pierwsze rozmowy, dotyk. I zastanawiałam się co On zrobiłby na miejscu Ray'a.
ocena filmu: 9/10
Nie bedę bronił tego filmu, chociaż bardzo mi się spodobał. Chociaż raz film z udziałem pedofila zrobiony inaczej. Nie jak wszytkie inne, kiedy po paru minutach policjant, którego to bardzo zainteresowała sprawa, biega za sprawcą z bronią, z kawą w ręku i oczywiście nie wyspany. Momentami był może banalny, ale to pozwalało odpocząć od ciągłego napięcia. Niespodobało mi się tylko zakończenie.
Na koniec o czymś innym. Boli mnie, kiedy dla ludzi najważniejszymi aspektami filmu są rodzaje kamery, czy efekty specjalne a nie sam film...
ocena filmu: najpierw dałam 4 teraz zmieniam na 3
dlaczego? a dlatego, że film nijak ma się do książki
"Nostalgię anioła" czytałam w sierpniu '09 i pomimo tego, że nie przepadam za czytaniem, książka bardzo mi się spodobała. do filmu podchodziłam z dystansem, byłam świadoma i przygotowana na pominięcia oraz zmiany. niestety moja psychika nie była przygotowana na wycięcie połowy książki, a może to było 3/4? gdybym nie przeczytała, film zapewne zrobiłby na mnie ogromne wrażenie, bo najkrócej mówiąc 'warsztat' jest genialny: piękne plastyczne kolory, cudowna muzyka, dosłowny a zarazem delikatny, solidna obsada, dramat z odrobiną magii czyli to co lubię najbardziej- wszystko układa się w śliczny obrazek. niestety ja obejrzałam cały album więc jeden piękny obrazek nie jest w stanie mnie zadowolić.
ocena filmu 7/10
+++ zdjęcia,efekty specjalne i muzykę.
++ gra aktorska Tucciego
-- przewidywalny,w pewnym momencie niestety historia nuży..
książki nie czytałam więc nie mogę porównywać jednak po Waszych wpisach na pewno się pokuszę;)
Ocena Filmy: 9/10
Film moim zdaniem genialny... może dlatego że interesuję się już od bardzo dawna morderstwami i seryjnymi zabójcami. Hm... trochę nie podobały mi się sceny raju, ale jeśli chodzi o intrygi, rozpacz po utracie dziecka ...itd. To jestem bardzo zadowolona :)
Książki nie widziałam, a jak jest to z chęcią przeczytam :)
POLECAM PRZEDE WSZYSTKIM KSIAZKE :)
Jak to zwykle bywa w ekranizacjach na podstawie powieści...
kobieta
25 lat
4/10
książkę czytałam i wg mnie jest ona nieporównywalnie lepsza niż film. w sumie to film mnie rozczarował, spodziewałam się czegoś lepszego, aktorska gra mnie nie zachwyciła, szczególnie głównej bohaterki. polecam książkę, bo jest cudowna!!!!!!!:)
ocena filmu : 8/10
Nie zwaracałem nawet uwagi na ewentualne bledy, film mnie bardzo dotknął, wczesnej widzialem duzo filmow o podobnej tematyce, ale ten... ten był inny, dało sie wczuć w role zamordowanej dziewczyny, poznac jej pragnienia... nie wiem nawet co wiecej pisać. Zdecydowanie polecam wszystkim, ja sam nie jestem fanem tego typu fimów, zdecydowanie gustuje w szeroko pojetej fantastyce.
książka : Niestety nie miałem okazji przeczytać.