PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125264
4,9 35 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

Wczoraj w końcu udało mi się zobaczyć ten film , zaraz po zobaczeniu dałam mu 7 ale ... później nie mogłam zasnąć moje myśli wciąż krążyły wokół tego filmu , dziś również myślę
intensywnie ... nad bólem , utratą i złem tego świata i mimo że są wątki które można by było lepiej poprowadzić to i tak daję mu jednak 8 . Widziałam już wiele filmów o seryjnych
mordercach ale tylko ten pozwolił by moje myśli się zatrzymały abym zaczęła analizować .... a to właśnie lubię cudny film !

ps. jedno mnie tylko gnębi , bo powszechnie wiadomo że rodzice (rodzina) zamordowanych osób nie mogą zaznać spokoju dopóki nie odnajdą ciała i nie będą mogli go pochować a tu
tak jakoś .... nie mówiąc już o duszach które się przez ten fakt błąkają , takie to trochę nieżyciowe

ocenił(a) film na 6
badcocaine

Mnie ogólnie też się film podobał ładnie zrobiony wizualnie mi bardzo podobała się scena jak przyszły dzieci raczej wcześniejsze ofiary mordercy .Fabularnie też film niczego sobie film o akceptacji o pogodzeniu się ze śmiercią bliskiej osoby że trzeba żyć dalej po życie toczy się dalej . Prosta formuła którą każdy zna .6/10

badcocaine

Mnie też nie podobało się, że ciało Suzie nigdy nie zostanie odnalezione. Miałem nadzieję, że ktoś w końcu otworzy ten sejf. Nie po to, żeby pokazano w filmie jej okropne zwłoki, ale żeby w końcu została odnaleziona i miała normalny pogrzeb. Zasługiwała na to.
Trzy osoby widziały holowanie sejfu do dziury. Każda z nich, wiedząc że sejf należał do podejrzanego o zabójstwo nastolatki, powinna skojarzyć fakty i powiedzieć, gdzie może być ciało. Zakładam, że gość był już normalnie poszukiwany w związku z dowodem znalezionym przez siostrę zabitej. To takie proste...
A tak... pozostanie nigdy nieodnaleziona. Rodzina wróciła do normalnego życia.
Marne pocieszenie, że Suzie w końcu trafiła do ziemi.
Nie w ten sposób... Nie takiego zakończenia oczekiwałem.

ocenił(a) film na 9
ronr

Kiedy siostra Suzie znalazła notatnik to Harvey wziął sejf by go porzucić w tej dziurze. Niestety było jeszcze za wcześnie by każdy wiedział o tym, że Harvey jest mordercą.
Osobiście też nie podoba mi się to, że nie odnaleziono ciała Suzie. Miałam nadzieję, że ta dziewczyna, która widziała ja jako ducha skojarzy fakty i powstrzyma ich przed wyrzuceniem sejfu.

ocenił(a) film na 10
badcocaine

Też miałam taka nadzieję że jak wrzucal ten sejf do tej dziury że jednak coś się stanie i nie wrzuci jej tam i odnajdą że tam jest. Nie takiego zakończenia oczekiwalam. Ale ucieszyło mnie to że na końcu ta dziewczyna go olala i nie była jego kolejna ofiarą.

ocenił(a) film na 10
badcocaine

Film jest według mnie świetny ! Choć jestem facetem to wstyd się przyznać, ale zużyłem całą paczkę chusteczek (do wycierania oczu rzecz jasna xd). Daje naprawdę do myślenia i podoba mi się to że niektóre wątki nie zostały dopowiedziany i widz ma możliwość interpretować je jak tylko zechce. Zaś co do wątku z pogrzebanym sejfem to według mnie to właśnie był jej symboliczny "pogrzeb", zaś rodzice odzyskali spokój gdy dowiedzieli się co się z nią stało i nie zapominajmy że w kajeciku popaprańca był pukiel jej włosów, więc rodzice jednak w pewnym sensie ją (pukiel) odzyskali :)

ocenił(a) film na 7
badcocaine

Dokładnie, ja również raczej przemęczyłam się oglądając ten film ale musiałam go z jakiegoś powodu obejrzeć do końca. I chociaż pozostawał w mojej ocenie słabym, mój umysł wciąż tak wracał do niego...
Acz zakończenie mnie dobiło.