PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125407
5,3 31 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

Ze pomimo swietnej gry aktorskiej i ciekawej tematyki (przez nielogiczna fabule,co skutkuje niewiarygonymi , banalnymi scenami i dialogami) moze byc poprostu kiepski ;f Przykladem dla porownania jest film "Miedzy pieklem a niebem" ktory zdecydowanie jest lepszy.

ocenił(a) film na 8
Rakson1

Świetne porównanie... wiele mamy tu na forum znawców. Kwestia upodobań i poglądów. Poproszę o tytuły tych niebanalnych filmów, chętnie poszukam w nich przekazu. Mi się podobał. nawet bardzo. Pozdr

ocenił(a) film na 10
ewka8805

Racja film jest bardzo dobry, a do tych znawców na forum masz racje pełno ich tutaj :) Polecam książkę :)

Rakson1

Nielogiczny?

Masz autyzm? A może zabrakło Ci wyobraźni?
Łopatologiczny nawet był ten film a, nie logiczny...
Idę się napić, z Wami niektórymi ciężko w ogóle polemizować...

ocenił(a) film na 9
GregoryHouse

Nie zgadzam się z założycielem tematu. Film był świetny i uważam że nikt nie powinien obok niego przejść obojętnie. Scenariusz wspaniały , muzyka pasuje i gra aktorska też dobra ( nawet drewniany z reguły Wahlberg dał radę w tym filmie ). Daję 9/10

ocenił(a) film na 6
Rakson1

Nie logiczne byly jego nie ktore sceny ktore odgrywaly wazna role w calym filmie. Np to jak druga corka nagle zaczyna podejrzewac sasiada. Ot tak poprostu.... nie bylo w tym zadnej ingerecji ze strony susie tak jak w przypadku ojca. Sceny nie wiarygodne (przynajmniej dla mnie, w sumie to caly post jest tylko i wylacznie moim subiektywnym odczuciem OFC!)to zachowania calej rodziny w obliczu brutalnego mordu czlonka rodziny. Szczerze... smieszylo mnie to jak zostaly przedstawione negatywne emocje i zal po takiej stracie , a o postawie babki ktora najzwyczajniej robila cyrk z tego filmu nie wspomne :)Z ta banalnoscia moze przesadzilem, nie powinienem oczekiwac jakiegos wyjatkowo oryginalnego spojrzenia na temat posmiertny-w koncu to ekranizacja ksiazki. A co do porownania do filmu "Miedzy pieklem a niebem" uwazam ze takowe jest jak najbardziej trafne. Nie rozumiem czemu to moze dziwic :o Temat, oraz gatunek ten sam wiec....

Ps: Nie uwazam sie za jakiegos zna<f>ce, a juz napewno nie jestem jakis nadetym pozerem-krytykiem. Zawsze szukam w filmie to co dobre, nie szukam na sile wad, byleby uczepic sie czegos koniecznie, ale naprawde draznia mnie filmy o tak glebokiej tematyce robione zwyczajnie na odpie.... "Odwal sie". I zaznaczam ze to tylko moje skromne zdanie wiec prosilbym o zachowanie sie na poziomie i nie sugerowanie iz mam autyzm xD albo cos w tym rodzaju. A wyobraznie mam....z pewnoscia. Mysle ze filmy , ktore widnieja u mnie w ulubionych , swiadcza o tym. Sry za bledy <PZDR>

ocenił(a) film na 6
Rakson1

Troche mu zanizylem ocene , ale po glebszym namysle na 6-7/10 zasluguje. Co nie zmienia faktu, iz jest filmem ponizej moich oczekiwan :)

ocenił(a) film na 9
Rakson1

Tak scenariusz ma kilka nielogicznych spraw.( Mnie osobiście najbardziej zaskoczyło to że ta dziewczyna ze złomowiska wiedziała gdzie szukać Raya skoro znalazła tylko jego wiersz a co do miejsca to umawiał się z Suzie słownie.) Co do Babki robiącej cyrki niestety muszę się zgodzić choć możę tak chciała odwrócić uwagę tego małego od tragedii (ale sam uważam to za dziwne). Jednak te kilka słabszych momentów nie przeszkodziły mi w odbiorze filmu.

method_2

Zauważ, że od samego początku jest mowa, iż jest to dziwna dziewczyna, inna . Jako jedyna widzi Suzie po jej śmierci. dziewczyna ze złomowiska jest w pewnym sensie medium gdzie pięknie to widać jak Suzie może po raz pierwszy pocałować Raya. Więc po śmierci mogła spełnić swe mażenie dzięki dziewczynie ze złomowiska.

ocenił(a) film na 9
Rakson1

Nielogiczna fabuła?
Oj... wspolczuje :/

Mi sie osobiscie film bardzo podobal... ksaizki nie czytalem, ale skoro film byl tak dobry to ksiazka pewne tym bardziej.
Nie wim dlaczego, bardzo mnie wzruszył, że sie tak wyrażę ...

Polecam,
z mojej strony polecal głos 8/10 w filmwebowej skali.

ocenił(a) film na 10
Rakson1

prawisz jak gęś bez łba. Lepiej idz pograc w pasjansa

ocenił(a) film na 10
skok123

odpowiedz do rakson1 oczywiscie :) film przekonkretny 10/10 najlepszy jaki widzialem od czasu "7 dusz". Jeśli ktoś sie waha to polecam z czystym sumieniem

ocenił(a) film na 6
skok123

Moge Ci napisac tylko zebys scinal poslady....na nic wiecej nie zaslugujesz. Prawie jak ges bez lba? ;o Prosze wytlumacz mi czemu.

ocenił(a) film na 9
Rakson1

Kolego, ja sie w pełni zgodze z userem skok123, niestety,
1.jesli ktos od filmu wymaga aby byl w pelni realistyczny i np w pelni oddawal tresc ksiazki... niech nakreci go sam.

2. Jesli dla kogos ten film byl nudny i sie mu dłuzyl, to tak jak powiedzial skok123, lepiej niech idze pograc w pasjansa, bo to wspaniala ciekawa, pasjonująca i sensowna gra.
Ja rozumie jakby to byla kolejna nudna opowiastka wymyslona przez amerykancow, ale jak ktos oglada filmy tylko zeby poogladac i nie rozumi - serio akurat w przypadku tego filmu latwych czasami do zrozumienia metafor oraz np koncowej sceny --uwaga Spoiler --- gdzie, nie jestem pewien jak miala na imie bo mi ulecialo z pamieci - Ruth zamienia sie w Suzie, no to wybaczcie, idzecie ogladac cos z serii american pie lub innych filmow dla szarej masy,

pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
rascal0pl

"jesli ktos od filmu wymaga aby byl w pelni realistyczny i np w pelni oddawal tresc ksiazki... niech nakreci go sam." Wszystko spoko, tylko ja od tego filmu nie oczekiwalem jakiegos realizu bo to film fantasy, ale suma sumaru watek rodzinny powinien byc bardZiej wiarygodny jak dla mnie.
"Jesli dla kogos ten film byl nudny i sie mu dłuzyl, to tak jak powiedzial skok123, lepiej niech idze pograc w pasjansa, bo to wspaniala ciekawa, pasjonująca i sensowna gra. " czy ja napisalem cokolwiek o tym , ze film byl nudny i mi sie dluzyl?! Nie!..wiec chyba partyjka odpada jednak -.-
"ale jak ktos oglada filmy tylko zeby poogladac i nie rozumi - serio akurat w przypadku tego filmu latwych czasami do zrozumienia metafor oraz np koncowej sceny" nie kminie zabardzo o co Ci chodzi tu... no ale co do tego trudnego przeslania i jakis zawilych metafor to jedyne co moge powiedziec to <ZIEF>.
"idzecie ogladac cos z serii american pie lub innych filmow dla szarej masy, " jak dla mnie to troche ten film wlasnie podchodzi pod szara mase swoja cukierkowa oprawa wizualna np....

Za kazdym razem jak ktos cos napisze na tym forum musi wyzywac albo sugerowac jakies bzdury w stylu "idz sobie pograj w pasjansa"? Tak trudno poprostu odpisac na poziomie i nie wpierda... do tego tepych uwag i robic z Siebie Bog wie jakiego medrce z kosmosu?. Ludzie ogarnijcie sie troche.....

Rakson1

Czesto sie tak konczy, jak robi sie film o czyms o czym sie nic nie wie, czyli o zyciu pozagrobowym.