PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125407
5,3 31 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

film wyjątkowo udany, pięknie przedstawiający przeciwstawne dążenia
zamordowanej dziewczyny, jej niespełnienie, niszczącą drogę nienawiści i
otwierającą na piękno drogę porzucenia tejże nienawiści. Świetni w swojej roli
Saoirse Ronan, Rose McIver, Stanley Tucci i Susan Sarandon. Weisz nie rzuca na
kolana grą, ale nie umiem powiedzieć, czego bym oczekiwał dla przeciwnej
oceny. Wahlberg jak zwykle przeciętny, poza jedną sceną gdy pomaga mordercy i
domyśla się, że to on zabił. Film w nieprzeciętnej stylistyce, przypominającej
mi nieco What Dreams May Come z 1998 roku z Williamsem. Poruszający.

ps. blackjackw hite czy synekruda nie czają po prostu tego filmu. Nie chwytają
i powstaje w nich wrażenie, że czegoś filmowi brak. A może jednak nie
filmowi? Nie warto przejmować się ich recenzjami. Nie oglądałeś filmu, a
nieobojętna jest ci problematyka radości i żalu, nadziei i niespełnienia,
nienawiści i miłości, dorastania i śmierci? Nie masz wrażliwości 13 letniego
wyrostka? Obejrzyj film, nie będziesz żałował.

użytkownik usunięty

tytuł - rzecz jasna jak zazwyczaj, beznadziejny. A w oryginale ... dwuznaczny.

ocenił(a) film na 6

Ehh...

"Nie masz wrażliwości 13 letniego
wyrostka? Obejrzyj film, nie będziesz żałował."

Wypraszam sobie te insynuacje. Żeby nie było, że kogoś obrażam bezpodstawnie - to nie ja zacząłem.

A może jesteś tak pusty, że banalny film o śmierci wydaje się głębokim dziełem? Gdybym się obudził dopiero wczoraj, być może film zachwyciłby mnie swą głębią. Ale niestety już trochę żyję na tym świecie, trochę widziałem i film jest dla mnie banalny.

Więc proszę bez czegoś takiego: "ps. blackjackw hite czy synekruda nie czają po prostu tego filmu. Nie chwytają
i powstaje w nich wrażenie, że czegoś filmowi brak."

Chcesz to sobie wygłaszaj swoją subiektywną opinię. Ale nie bądź kolejną osobą, która dyskredytuje ludzi krytykujących film Jacksona.

ocenił(a) film na 3

Jakież to typowe na tym portalu. Kolejny film z "przekazem" wyciosanym grubym dłutem na samej okładce - i kolejni natchnieni zwolennicy twierdzący, że ciemna masa owego nie dostrzegła. Witaj kwiecie Polskiej inteligencji.

Innoame

Jakież to typowe dla ludzi w ogóle... Nie tylko tutaj. Film może nie podobać się tylko matołom, a wąskie grono (nad)wrażliwych ileśtamlatków jest już wystarczająco dorosłe, by zrozumieć go w pełni. Ehh...

Aktorstwo byle jakie. Szczególnie drętwy Wahlberg i Susan Sarandon. Na plus tylko Tucci. Jackson podczas kręcenia scen z Wahlbergiem musiał chyba drzemać. Scenariusz do momentu śmierci dziewczynki jeszcze trzyma się kupy. Później rozłazi się to i nie wiadomo czym ten film próbuje być. Raz jest dramatem (phi!), za chwilę obserwujemy coś w rodzaju komedii, gdy bohaterka grana przez Sarandon nie potrafi poradzić sobie z odkurzaczem. Niczym postać z kreskówki pojawia się na moment tylko po to, by odegrać rolę "tej zabawnej w filmie". Po co?
Niezrozumiałe dla mnie zachowania bohaterów. Matka zostawia dzieci z rozstrojonym psychicznie ojcem i wyjeżdża sobie. Ojciec nagle doznaje olśnienia i po dwóch latach (?) już wie kto jest zabójcą. Zabójca planuje zabić siostrę wcześniejszej ofiary. Można mnożyć i mnożyć tych przykładów. Być może niektórym nie przeszkadzają takie głupie rozwiązania. Mnie raziły po oczach.
Stylistyka odrzucająca, ale to mocno subiektywna opinia więc rozpisywać się nie będę ;).
Filmowi brakuje praktycznie wszystkiego (prócz Tucciego), by być dobrym kinem. Z seansu pamiętam również myśl, że cała fabuła jest ułożona w taki sposób, by wzbudzić w widzu jak największe współczucie. Ten pierwszy pocałunek, szczęśliwa rodzinka, morderca- pedofil, migające płomyki, pękające stateczki, itd.

Książki nie czytałem i nie zamierzam czytać. Sam rys fabuły, pomysł mnie odrzuca. A Jackson niech lepiej produkuje Hobbita, a nie zajmuje się głupotami :p.

użytkownik usunięty
lucas_2007

Aktorstwo byle jakie. Szczególnie drętwy Wahlberg i Susan Sarandon.

hmm. znawca?

ocenił(a) film na 6

"Świetni w swojej roli
Saoirse Ronan, Rose McIver, Stanley Tucci i Susan Sarandon. Weisz nie rzuca na
kolana grą, ale nie umiem powiedzieć, czego bym oczekiwał dla przeciwnej
oceny. Wahlberg jak zwykle przeciętny, poza jedną sceną gdy pomaga mordercy i
domyśla się, że to on zabił."

Znawca?

voagar

mi film sie podobal, nalezy pamietac ze jest to film na podstaiwe ksiazki, i jasno bylo powiedziane dlaczego morderca chce zabic jej siostre,filmu nie nalezy brac doslownie.ja dalam 8/10

Filmy robione są dla widzów, nie dla znawców czy krytyków. Z pozycji widza oceniam zarówno cały film, jak i aktorstwo. Więc proszę mnie nie wyzywać od znawców ;).