PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=200209}

Nostalgia anioła

The Lovely Bones
2009
7,1 125 tys. ocen
7,1 10 1 125407
5,3 31 krytyków
Nostalgia anioła
powrót do forum filmu Nostalgia anioła

Może byłoby to ograne, ale na końcu główna bohaterka odchodzi po pocałunku, a jej ciało zostaje dalej nie odnalezione. Cały czas byłam przekonana, że ktoś w końcu otworzy ten sejf i wtedy dziewczyna odejdzie do nieba, a tu - pocałunek i już! Czy to specjalne wodzenie widza za nos? Nie umiem tego jednoznacznie ocenić, bo z jednej strony moje rozwiązanie pewnie byłoby banalne,z drugiej strony u mnie osobiście pozostał niedosyt.

Świetnie zagrany film (choć nie znoszę powierzchowności aktorki grającej główną rolę, tak samo nie mogłam jej wytrzymać w "Pokucie", taka jest jakaś chłopięca, ale może i przez to ciekawa). Momentami nużyły mnie już te kolorowe wizje zaświatów, chyba jednak wole mniej cukierkowe przedstawienia "tej drugiej strony". Fakt, muzyka piękna. Mimo wszystko ciekawe podejście do tematu, nie gwałci widza w sposób chamski, dotyka jednak psychiki i pozostawia ślad po seansie.

ocenił(a) film na 6
Catherine

Z tego co zaobserwowałam wiele ludzi (nie czytających książki) liczyło na to, że ciało Susie zostanie w końcu znalezione a Harvey złapany. Częściowo jest to spowodowane tym, że według utartego schematu w filmach często tak się dzieje. Drugą przyczyną jest to, że w film koncentruje się właśnie na tych dwóch postaciach : Susie i Harveyu )podczas gdy w oryginale była to głównie historia pogrążonych w żałobie Salmonów, opowiedziana przez Susie. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć całą historię radzę po prostu przeczytać książkę.