Obłędny rycerz

A Knight's Tale
2001
6,9 65 tys. ocen
6,9 10 1 64819
6,0 12 krytyków
Obłędny rycerz
powrót do forum filmu Obłędny rycerz

Akcja filmu

ocenił(a) film na 7

Wie ktoś może w jakich czasach dzieje się akcja filmu?

ocenił(a) film na 3
iwona1912

To NIE jest film historyczny. Najlepiej to zaakcentował sam reżyser. Zwróć uwagę na muzykę na balu ;-) Natomiast stylizowany jest na XIV wiek, zwłaszcza pod kątem form turnieju.

ocenił(a) film na 10
iwona1912

XIV-wieczna Europa ;)

iwona1912

hymmm : Średniowiecze ; )

ocenił(a) film na 8
iwona1912

Na moje 732 rok, była scena, w której główny zły filmu był w obozie pod Poitiers. Słynna bitwa mająca tam miejsce odbyła się właśnie w 732 roku ;)

Juveninho

Na moje oko oczywiście się mylisz. Chodzi o bitwę z czasów wojny stuletniej (1356). W 732 nie istniało nawet takie rycerstwo. I w 732 roku nikt nie wspominałby Jerozolimy - akcja musiała się toczyć w czasach krucjat. Dodatkową wskazówką jest książę Edward, który pod wspomnianym Poitiers odniósł zwycięstwo nad Francuzami.

Juveninho

Postacią historyczną jest też oczywiście Geoffrey Chaucer (ten, którego spotkali na golasa). Ogólnie oczywiste jest, że chodzi o czasy wojny między Anglią a Francją. Z detali zwróć uwagę na gest zebranych wieśniaków obok zakutego w dyby Williama - 2 palce, czyli obraźliwy dla Anglików gest, który powstał właśnie w czasach wojny stuletniej. Francuzi odcinali angielskim łucznikom (byli oni postrachem wśród Francuzów) palce, toteż Anglicy drwili z nich wyciągając właśnie te palce, którymi naciąga się cięciwę łuku.

ocenił(a) film na 8
winnie_the_pooh

Dzięki wielkie za lekcję historii ;) Oczywiscie pospieszyłem się z moją oceną, nieprzemyslawszy jej. Żaden z mnie historyk i muszę przyznac, że warto było się wygłupic. Chocby po to żeby dowiedziec się kilku ciekawych rzeczy o zarysie historycznym filmu.

Jednakże moim głownym zamiarem było zauważenie, że czasy, w ktorych rozgrywa się akcja są do sprecyzowania. Swoją drogą bardzo duża dbałosc o szczegoły filmu u tworcow.

P.s. Pogratulowac wiedzy historycznej ;)