Obława

La Rafle
2010
7,1 5,3 tys. ocen
7,1 10 1 5308
Obława
powrót do forum filmu Obława

Moje wrażenia po obejrzeniu filmu? Kiepsko! Fabuła wygląda jakby pomiędzy sieć prawdziwych wydarzeń ktoś nieumiejętnie próbował wpleść losy bohaterów. Przy czym fakty wyraźnie autora scenariusza uwierały. Skrajnie jednowymiarowe postacie - mam wrażenie że po planie poruszają się nie aktorzy ale skrzepy kisielu barwione na kolor dobra lub zła w zależności od sztywnej przynależności której nie są w stanie przezwyciężyć. Cała historyjka jest opowiedziana językiem kina familijnego - prosto i siermiężnie zmierza do celu bez zbędnych meandrów które widza mogłyby jedynie rozproszyć. Szczególnie boli zmarnowanie potencjału postaci dziecięcych, które mogłyby ożywić fabułę i sprawić że łzy same napłynęły by do oczu.
Jest jeszcze kwestia kontekstu historycznego. Zaznaczam że temat Żydów w okupowanej Francji jest mi zupełnie obcy. Ale tak sztywna kategoryzacja postaci na złych Francuzów - przedstawiciele władz i żandarmi i dobrych - cała reszta społeczeństwa - sugeruje mi że film nie ma służyć poszukiwaniu prawdy o tych wydarzeniach. Jest to w istocie element polityki historycznej, rodzaj mitu i usprawiedliwienia. Film nachalnie i wprost mówi Francuzom - zobaczcie to nie myśmy zawinili. Winni są pojedynczy ludzie - kolaboranci. Wiem jak skomplikowane były te relacji w Polsce i po prostu nie kupuję tego prostego obrazu który zafundował nam autor filmu. Być może miło się to ogląda Francuzom, ale mnie ta wszechobecna pieśń pochwalna na cześć własną wybrzmiewa w uszach fałszywą nutą i po prostu drażni.
Miałem przyjemność oglądać całkiem niedawno "Życie jest piękne" w reżyserii Roberto Benigniego. Ten film opowiada podobną historię, ale o ileż piękniej! O ileż mniej fałszywie! Muszę się przyznać że płakałem na włoskim filmie jak bóbr. :) :) :) I na prawdę takich wzruszeń życzę wszystkim którzy oglądają filmy. Film "Obława" takich chwil po prostu mi nie dostarczył.