PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=134}

Obcy: Przebudzenie

Alien: Resurrection
1997
7,0 104 tys. ocen
7,0 10 1 103774
5,9 31 krytyków
Obcy: Przebudzenie
powrót do forum filmu Obcy: Przebudzenie

Po tym co zobaczyłem w Aliens 3 bałem się obejrzeć 4. Osobiście uważam 3 za najgorszą część o Obcym, jakby została nakręcona na siłę, niedorastająca 2 do pięt. Jedyny plus to chyba gra Sigourney Weaver. Ale jednak się przemogłem i muszę powiedzieć, że film zaskoczył mnie bardzo pozytywnie, nie jest to co prawda klimat z 1 czy 2 to raczej inna bajka ale ma swój urok. Niezłe efekty specjalne i muzyka. Mój ranking Alienów to :
1. Część 2
2. Cześć 1
3. Część 4
4. Część 3

ocenił(a) film na 2
endrus231

nie zgodzę się, Obcy: Przebudzenie to pic na wodę, nie ma tego klimatu co pozostałe i brak mu tego co niezwykłe; część 4 to film jakich wiele, przeciętny, ewentualnie 'zadowalający',
jestem fanem Obcych, od najmłodszych lat dzieciństwa, oglądając je wszystkie po latach, wraz z edycjami rozszerzonymi/dodatkami itd.:
1. miejsce zajmuje Obcy3, klimat tej części jest genialny(jednej i drugiej - szerszej wersji).
2. miejsce to część pierwsza, Ósmy pasażer Nostromo; czegoś mimo wszystko mu brak
3.miejsce: Decydujące Starcie, kiedy oglądałem część 2 (bodajże wersję reżyserską, i podstawową podczas jednego z prytwanych maratonów umierałem z nudy, zamysł, scenariusz... oto coś ponad przeciętną.

Dla mnie "Alien" to trylogia, część czwarta to komercyjna plama na całej serii... jest tak kiepska w porównaniu z geniuszem pozostałych części że nie jest godna klasyfikacji do całości :-) gniot.
ps. Kocham Siqourney Weaver

Jan

ocenił(a) film na 7
decym

A dla mnie Alien to 1 i 2. To co się dzieje w dalszych częściach jest ewidentnie naciągane i mogło by dla mnie nie istnieć. 4 lubię, bo została zrealizowana zupełnie inaczej niż 3 przez co bardziej mi odpowiada.

ocenił(a) film na 7
endrus231

Zgadzam się z endrusem231:
1. Część 2
2. Cześć 1
3. Część 4
4. Część 3
Pierwsze dwie części mają niepowtarzalny klimat i są najstarsze z serii - 1 ma już ponad 30 lat!
Część 4 całkiem niezłe efekty choć zgodzę się że zarówno Część 4 jak i Część 3 wydają się jakoś doklejone na siłę. Mogli to lepiej dopracować.

ocenił(a) film na 8
endrus231

Zgadzam się z Tobą. Też nie lubię trzeciej części. Ulubioną jest zaś pierwsza - klasyk. Dwójka też jest świetna, ale to zupełnie inna bajka - kino akcji, dużo broni, strzelania... Lubię tę część przede wszystkim za scenę walki Ripley z królową :D Trzecia część nawiązuje jakby do pierwowzoru - poczucie wyobcowania, brak broni, jeden obcy. Nie podobały mi się jednak efekty jak i cały pomysł na tę część, ale śmierć Ellen była dobrym zakończeniem. Czwórka wybroniła się całkiem nieźle, biorąc pod uwagę wcześniejszą śmierć Ripley. Czwarta część jest dla mnie nawiązaniem do dwójki i jednocześnie jakby kompilacją wszystkich filmów z serii, podobała mi się mroczność i to, że wszystko dość realnie zostało ukazane - klonowanie Ripley. Wartość serii filmów o Obcym jest taka, że każda część jest inna i każda jest dobra. W innych seryjnych horrorach mamy do czynienia z powielaniem schematu i kiepską realizacją.
Mój ranking.
1. Cz. 1. i 2.
2. Cz. 4.
3. Cz. 3.

użytkownik usunięty
endrus231

Genialna scena to, w ktorej Winona próbuje napić się z kubeczka trzymanego rękawicami bokserskimi - scena jest kompletnie od czapy, jest świetna.

ocenił(a) film na 7
endrus231

Ja też sie bałem ale nie było wcale żle jak dla mnie dali radę no i bardzo mi się podobały sceny pod wodą jak na 97r. bardzo dobrze zrobione.
Miejsca
1: Decydujące starcie
2: Obcy 3
3: Obcy przebudzenie
4: 8 pasażer Nostromo

ocenił(a) film na 9
lolxblog

1. Ósmy pasażer
2. Decydujące stracie
3. Przebudzenie
4. trójeczka.