PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=134}

Obcy: Przebudzenie

Alien: Resurrection
1997
7,0 104 tys. ocen
7,0 10 1 103774
5,9 31 krytyków
Obcy: Przebudzenie
powrót do forum filmu Obcy: Przebudzenie

ocena serii

ocenił(a) film na 9

Obcy - 8. pasażer "Nostromo" - 5/10
Obcy 2: Decydujące starcie - 6/10
Obcy 3 - 7/10
Obcy 4: Przebudzenie - 9/10
bawiąc się w matematyka, to średnia wynosi 6,75
jako cała seria, Obcy nigdy nie robił na mnie wrażenia, choć wraz z kolejną odsłoną jest coraz lepszy - jak zresztą widać

ocenił(a) film na 7
kryslav

Ja mam nieco inne odczucia:
Obcy - 8. pasażer "Nostromo" - 7/10
Obcy 2: Decydujące starcie - 8/10
Obcy 3 - 7/10
Obcy 4: Przebudzenie - 7/10
Po obejrzeniu trzeciej części miałem obawy przed tym jaka będzie czwarta. Myślałem wówczas: szkoda, że w ogóle powstała. Film na szczęście rozwiał moje obawy. Nie znam się na klonowaniu dorosłych osobników ale moim zdaniem wyszło to zgrabnie. Obcy: Przebudzenie trzyma poziom.

użytkownik usunięty
kryslav

Obcy - 8. pasażer "Nostromo" - 10/10
Obcy 2: Decydujące starcie - 9/10
Obcy 3 - 8/10
Obcy 4: Przebudzenie - 8/10

@kryslav
Pierwszy Alien wyznaczył standardy w horrorach sf będąc jednocześnie najlepszym filmem tego typu, a ocena 5/10 jest przynajmniej o te 3 oczka za niska...
Druga część Aliena jest bardziej kinem akcji niż rasowym horrorem a część czwarta podchodzi mi nawet pod film fantasy... ''Trójka'' jest najbardziej mrocznym filmem z serii i jako horror sf sprawdza się równie dobrze co dzieło Scotta, ale jednak nie dorównuje mu innowacyjnością.

ocenił(a) film na 9

wiem, że 8. pasażer wyznaczył nową ścieżkę, standardy w horror/sci-fi, i wiem też, że jest już w tej kategorii legendą/klasykiem, ale mimo to nie przypadł mi do gustu. przykładowo ludzie zachwycają się Casablancą, a nie wiem czemu. w końcu obejrzałem ją i też dałem jej niską note, bo nie zrobiła na mnie wrażenia. no trójka jest najbardziej mroczna

ocenił(a) film na 6
kryslav

moje noty:
Obcy - 8. pasażer Nostromo - 7/10
Obcy - Decydujące starcie 8/10
Obcy 3 - 8/10
Obcy - Przebudzenie - 6/10

od siebie uważam że 4 część jest kompletnie niepotrzebna. Każda z poprzednich czesci miała swój specyficzny klimat, w 4 tego brakuje.

ocenił(a) film na 6
Tehmaster

Obcy - 8 pasażer Nostromo 9/10
Obcy - decydujące starcie 8/10
Obcy 3 - 10/10
Obcy - przebudzenie 8/10
Obcy vs Predator 7/10
Obcy vs Predator II 1/10
moje (su)obiektywne oceny :)

użytkownik usunięty
kryslav

Obcy - 8 pasażer Nostromo 9/10
Obcy - decydujące starcie 9/10
Obcy 3 - 7/10
Obcy - przebudzenie 8/10

ocenił(a) film na 3
kryslav

Obcy - 8 pasażer Nostromo 8/10
Obcy - decydujące starcie 9/10
Obcy 3 - 8/10
Obcy - przebudzenie 2/10
Dlaczego tak niska ocena "czwórki"? Poprzednie trzy części były rewelacyjne, "czwórka" też się tak zapowiadała. Przeżyłam już "zmieszanie" genów Ripley i obcego, ale za nic nie przełknę królowej z macicą rodzącej jakiegoś zdeformowanego mutanta...

ocenił(a) film na 6
kryslav

Alien 10/10
Aliens 10/10
Alien 3 9/10
Alien 4 7/10

użytkownik usunięty
kryslav

Alien 6/10
Aliens 7/10
Alien 3 5/10
Alien 4 4/10

ocenił(a) film na 2
kryslav

Alien 8/10
Aliens 10/10
Alien 3 5/10
Alien 4 6/10
AvP 1 5/10
AvP 2 3/10

użytkownik usunięty
kryslav

Na chwilę obecną:
Alien 9/10
Aliens 6/10

użytkownik usunięty

Alien 3 7/10

użytkownik usunięty

Alien 4 6/10

ocenił(a) film na 4
kryslav

Wyrazy współczucia dla autora tematu, który najgłupszą i najbardziej kiczowatą część czwartą uważa za najlepszą.

ocenił(a) film na 9
Der_SpeeDer

dziękuję. kwestia gustu

Der_SpeeDer

Życzenia dla Der_SpeeDer:
Długiej wieloletniej jazdy na rowerze bez siodełka.

ocenił(a) film na 10
Der_SpeeDer

Stosowanie sekwencji zdarzeń polegającej na tolerancji jest wielce pożądaną umiejętnością w tego typu dyskusjach.

ocenił(a) film na 8
kryslav

Alien 6/10 momentami trochę nudnawy
Aliens 5/10 zdecydowanie najgorsza część serii
Alien 3 7/10 na tej i na następnej części nie przymierałem z nudów jak to miało miejsce podczas oglądania pierwszych dwóch części.
Alien 4 8/10 w czwórce strasznie wkurzała mnie kiczowatość Ripley, która posiadła moce niczym superman, ale i tak najciekawsza część.

ocenił(a) film na 10
kryslav

Alien 10/10 - klasyk, mistrzostwo budowania napięcia, po prostu genialny. Niestety kto wychował się na kiczach typu "2012", "Transformers" i "Piłach 1- do nieskończoności" ten tego nie zrozumie :)
Aliens 10/10 - poezja, połączenie akcji z horrorem, koniecznie trzeba obejrzeć wersję zwykła jak i reżyserską, oglądałem ten film chyba z 12 razy i obejrzę jeszcze nie raz.
Alien 3 8/10 - nieco naciągany, ale nadal trzymający formę.
Alien 4 6/10 - królowa z macicą i zmutowana Ripley to małe przegięcie.
Mixy typu "Alien vs. Predator" pominę milczeniem - nie powinny nigdy powstać.

ocenił(a) film na 3
kryslav

Obcy 1-8/10
Obcy 2-9/10
Obcy 3-5/10
Obcy 4-3/10
AvP-nie oceniam.

ocenił(a) film na 10
Lucas1608

Pierwsza część chyba jest w niej najmniej akcjii i jest bardzo długi wstęp na tamte czasy mógł robić wrażenie już samo pojawienie Aliena jego postury było czynś nadzwyczajnym.

Druga część zrobiła na mnie wielkie wrażenie akcją od samego początku do końca nie wiem czemu ludzie uważają kino gdzie jest cały czas akcja za mało ambitne .A bo gadanie przez pół filmu o człapającym cieniu w piwnicy jest takie jakieś lepsze?

Trzecia część jest rzeczywiście najmroczniejsza autorzy nie oświetlili dobrze planów i całość dzieje w jakiś korytarzach ciemnych.Tutaj na zdrowy rozum seria powinna mieć swój koniec przynajmniej jeśli chodzi o postać Elen Ripley.

Czwarta część ale bez Ripley nie ma serii toteż jest i teraz film czysto rozrywkowy i musze przyznać jednak jest to najlepsza część może na równi z dwójką.A przemawiają za tym doskonałe efekty najlepsze z całej seriii bio i film powstał najpóźniej a efekty to dużo w Aliensach.Co jest film jest po prostu piękny zdjęcia fenomenalne!

Dosyć już mam nadzieje powstanie jescze część piąta.:D

ocenił(a) film na 6
kryslav

" Obcy - 8 . . . " - 5/10 - ładne przegięcie !

Stare ocenianie , filmów już trochę czasu nie widziałem !
Obcy - 8. pasażer Nostromo - 7/10
Obcy 2: Decydujące starcie - 8/10
Obcy 3 - 7/10
Obcy 4: Przebudzenie - 6/10

Każdej części dałbym jeszcze wiele innych rożnych ocen , patrząc tylko na jedną cechę jak np: klimat , akcja , fabuła !
Ogólnie zawsze cała seria Obcych (czytaj - 4 części ) mi się podobała . . . właśnie głównie za mroczny klimat s.f. !

ocenił(a) film na 9
GotTheLife

" Obcy - 8 . . . " - 5/10 - ładne przegięcie !
hehehe, bywa

ocenił(a) film na 8
kryslav

Popatrzcie sobie na najwyżej ocenione filmy kryslava to zrozumiecie czemu ocenił pierwszego Aliena tak nisko ;)

ocenił(a) film na 9
hajtus

nie ma tu żadnych rewelacji, prócz nielicznych wyjątków, to znalazły się tu filmy uznane przez światową kinematografię za wybitne dzieła. nie rozumiem Twojej wypowiedzi. chyba że masz tu na myśli to, że tak mało znalazło się tu filmów sci-fi

ocenił(a) film na 9
kryslav

... czy też obecność bajek/filmów dla dzieci, ale to już kwestia typowo sentymentalna

ocenił(a) film na 10
kryslav

hm, idziesz trochę na przekór ocenom, bo zazwyczaj ocenia się poszczególne części w kolejności raczej odwrotnej niż twoja...:) ale masz do tego prawo...:) ja wszystkie oceniam na 10/10 i mam z głowy ustawianie hierarchii poszczególnych częsci...:) a w tym zyskanym czasie oglądam "Zgorszenie publiczne"...:)