PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 83098
5,0 59 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

4/10

ocenił(a) film na 4

Ktoś tu się powinien porządnie zastanowić nad sensem ciągnięcia dalej tej serii. Jeszcze "Prometeusz" był całkiem znośny, choć ratowały go głównie efekty i piękne scenerie. Jednak "Przymierze" pogrąża się w chaosie fabularnym i chyba nic nie jest już w stanie tej serii z niego wyciągnąć. Choć podwaliny tego chaosu zostały już stworzone w poprzedniku...

Film dalej ratuje się (ale tylko do pewnego stopnia) ładnymi zdjęciami i pięknymi dla oka wizytówkami. Niektóre szybsze, bardziej krwiste sceny z udziałem ksenomorfów również były niczego sobie. Właściwie to jakoś do 50 minuty ten film ogląda się stosunkowo przyjemnie. I to chyba tyle z plusów.

Oryginalną serię dosłownie zgwałcono idiotycznymi pomysłami fabularnymi. Jeszcze po "Prometeuszu" miałem jakąś niewielką nadzieję, że tę historię da się kontynuować. Byłem w błędzie. Wszystko upływa dość przyjemnie, ale tylko do momentu kiedy podczas walki z zainfekowanymi bohaterami, nagle z cienia wyłania się bohater - android w kapturze. I w tym momencie zacząłem się zastanawiać czy na pewno oglądam "Obcego" czy może kolejną część "Gwiezdnych Wojen" (w sumie to by się chyba nawet zgadzało, bo w planach jest powstanie historii słynnego, zakapturzonego Obi-Wana Kenobiego). Wiedziałem jednak już na pewno, że to będzie kolejny pusty blockbuster mający trafiać do szerszej widowni, tyle.

Od tego momentu "Przymierze" zupełnie traci swoje tempo. Zaczyna dominować pseudo-filozoficzna gadka, z której i tak nic nie wynika. A przy okazji okazuje się, że historia powstania wszechświata była nudniejsza i durniejsza niż ktokolwiek by mógł to przewidzieć. I tak narodził się Obcy? Eh.

Moja ocena: 4/10.