W sieci jest już dostępny kilkuminutowy prolog:
https://youtu.be/XeMVrnYNwus
Prolog wygląda ciekawie, ale... mam wrażenie, że znowu jesteśmy świadkami powtórki z Prometeusza. Przecież film miał się skupić na innej wyprawie i na obcych, teraz nagle sugestia, że fabuła będzie się kręcić wokół Shaw, Davida i inżynierów? Czyżby znowu miało z tego wyjść takie pomieszanie z poplątaniem?
Albo film cieszył się przeciętnym zainteresowaniem i wrzucono do materiałów promocyjnych coś, co miało być niespodzianką podczas seansu?
Prolog sugeruje, że David wybił ich wszystkich a jakiś czas później zaczyna się już film właściwy...
Dokładnie tak jak piszesz, David zniszczył cywilizacje a później zaczyna się film jak przylatuje statek z filmu Alien covenant. Pytanie co się stało z Shaw?
Wg mnie jest to ogromnie zmarnowany potencjał, ze powstaje kolejny film który skupia się na tym jak alieny wybijają załogę czyli papką dla mas a ridely nie nakręcił kontynuacji Prometeusza , historii inzynierow itd. podejrzewam ze go to przerosło albo nie miał pomysłu jak cała historie wymyślec żeby miała sens :-) albo wytwórnia się nie zgodziła bo tez tak mogło być...
Uwaga SPOILER!!!
Ja tam jestem usatysfakcjonowany bo dostalem cos na co liczylem a mianowicie porzadny film akcji bogato "podlany" sosem "gore",a ze na to liczylem i sie nie przeliczylem to dla mnie ok.
Wiem ze wielu fanow "Prometeusza" liczylo na to ze Scott pociagnie bardziej filozoficzne tematy zapoczatkowane w w/w filmie ale po prostu w tym filmie nie ma miejsca na odpowiedzi:"skad pochodzimy,dokad zmierzamy",tutaj generalnie jest uklon do fanow pierwotnej serii a dokladnie jej 2 pierwszych czesci.Nie wiem czy Scott nie chcial czy nie umial zaglebic sie bardziej w tematy intelektualne,mi sie wydaje ze jednak czynniki marketingowe i chec "sprzedania" filmu publicznosci ktora "zywi sie" papka przewazyly o takiej a nie innej tresci.
Pytanie co się stało z Shaw? Zabił ją albo podczas ataku jeszcze spała. Nie mogę się doczekać filmu.