PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=665400}

Obcy: Przymierze

Alien: Covenant
2017
5,7 83 tys. ocen
5,7 10 1 83102
5,0 59 krytyków
Obcy: Przymierze
powrót do forum filmu Obcy: Przymierze

Dobrze zrealizowany film od strony audio wizualnej. Efekty również świetne. Najgorsze w całym filmie to chyba było aktorstwo niektórych postaci. Film pozostawia dużo pytań po seansie i może jest ktoś taki kto raczy udzielić na nie odpowiedzi:
1. Jaki jest cel Davida i jaki był jego cel na tej planecie?
2. Jak będzie wyglądało według was wprowadzenie do 8 pasażera nostromo? Chodzi o ten statek z 1 obcego gdzie znaleźli tego space jokeya. Czy to ten sam statek z Prometeusza czy jakaś inna jednostka? Ale to niemożliwe bo ten statek leży przecież na planecie na której wylądowała przymierze. No chyba że mają więcej takich statków (inżynierowie)
3.Mam rozumieć że Obcy powstał przez Davida bo poprostu on chciał tych Obcych stworzyć żeby ich oswoić i mieć swoją broń czy w jakim celu?
4. Aaa i te białe neomorphy czy jakoś tak te białe obce są też stworzone przez niego?
5. Aaa o dlaczego nie ma życia na tej planecie ktoś wie?
Najglupszy pomysł to według mnie powstanie obcego bo w pierwszym obcym to była tajemnica i jak teraz wiem ze tego potwora z kosmosu który był przerażający i tajemniczy stworzył android to trochę głupi wygalda no ale co się będę czepiał. Tak chciał reżyser i tyle. Nikt już tego nie zmieni i nie da się już tego inaczej przedstawić bo zostało to już ujawnione. Według mnie lepszym pomysłem byłoby gdyby powstanie obcego pozostało tajemnica i żeby nikt nigdy się nie dowiedziałas jak doszło do jego powstania.
Film 6/10

luk235

1. na tej planecie David był prawdopodobnie unieruchomiony bo nie mógł z niej odlecieć. A jego cel to z początku pewnie ciekawość i chęć eksperymentowania, potem jak już stworzył coś co uznał za organizm doskonały to chęć wybicia ludzi (nienawidził Waylanda i uważał ludzi za istoty od niego gorsze).
2. tego nie wie jeszcze pewnie nawet R. Scott.
3. tu odpowiedź w punkcie 1 . Tak jak w prometeuszu, stworzył ich bo mógł.
4. Te białe to już efekt oddziaływania mazi na niektóre rośliny planety.
5. To przecież zostało wyjaśnione. Życia nie ma bo wirus zabija wszelkie "mięso" czy to od razu czy poprzez wyklucie się z ofiary nowego agresywnego organizmu. Te organizmy nowe to chyba za bardzo co jeść nie miały to pewnie zdechły.

luk235

Na początku filmu jest taka scena w której Weyland mówi Davidowi, że jest istotą idealną, a on jest jego stwórcą. David zadaje mu pytanie, kto zatem stworzył jego. Moim zdaniem motywy Davida są bardziej złożone i mają kontekst teologiczny, ponieważ on jako istota "idealna" w pewnym momencie swego istnienia staje się kimś kto jest przeświadczony o swojej boskości. Czuje się kimś o wiele lepszym niż jego stwórca, który był zwykłym śmiertelnikiem. David jest nieśmiertelny, niczym bogowie greccy, a więc w pewnym sensie uznał siebie za boga, stwórcę, którego celem będzie właśnie tworzenie.