PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=994}
7,6 214 tys. ocen
7,6 10 1 213955
8,1 59 krytyków
Obcy - decydujące starcie
powrót do forum filmu Obcy - decydujące starcie

10/10

ocenił(a) film na 10

Gdybym mial oceniac serie Obcych pod wzgledem klimatu, to na pierwszym miejscu znalazl by sie Obcy 3, gdyz zadna czesc nie ma tak rozbudowanej i chorej warstwy dzwiekowej, do tego podbijajaca napiecie muzyka Elliota Goldenthala i skapane w brazowo-czarnej poswiacie, brudne zaniedbane i czesto zapomniane lokacje. To wszystko powoduje ze nastroj zaszczucia i bezradnosci jest prawie tak duzy jak w Obcym 1, a konstrukcja Fioriny 161 jest niemalze wrecz stworzona dla Obcego. Chyba w zadnej czesci nie bylo tylu zakamarkow, otworow wentylacyjnych z ktorych mogl znienacka wyskoczyc Alien. Sama postac Obcego tez jest moim zdaniem ciekawsza niz wczesniej, gdyz wyglada bardziej mrocznie :P, porusza sie na 4 lapach, "3" jest bardziej dynamiczny i szybki co takze zwieksza napiecie w niektorych scenach (zwlaszcza pod koniec gdy bohaterowie bawia sie znim w "berka").

Jednak gdybym mial oceniac pod wzgledem wrazen i ogolnych odczuc po obejrzeniu to na pierwszym miejscu znalazlo by sie wlasnie Decydujace Starcie. Rozni sie znacznie klimatem od 1 czy 3, ale pod wzgledem "ogladalnosci", rozmachu i pomyslow na poszczegolne sceny przebija kilkakrotnie tamte czesci. Zadna czesc nie daje takiej rozrywki jak "2", jest to wspanialy film akcji ktory nigdy sie nie nudzi i do dzisiaj robi ogromne wrazenie.

Obcy 2 jest dla mnie najbardziej wciagajaca czescia serii, nastepnie 1 i 3 (mimo klimatu to jednak 1 ja przebija, ale tez przede wszystkim dlatego ze jest o wiele bardziej tajemnicza, tam Obcy jest naprawde Obcy, nie jest tylko stworkiem ktory gania i zabija ludzi, w pierwszej czesci najbardziej uderza jego niesamowitosc i odmiennosc od tego co do tej pory widzialem, juz sama konstrukcja statku Obcej rasy i zagadka jaj obcych na pokladzie powoduje ze mozna dlugo snuc scenariusze typu co? skad? dlaczego?). Na koncu i to dalekim koncu zostawilbym 4, ktora swieci, blyszczy, ma nawet fajny pomysl (hodowanie i tresowanie Obcych:P - jak w ksiazce Obcy - Azyl...), ale brakuje Jej klimatu, rozwiazania niektorych scen sa glupie, a konczy sie szybciej niz zaczyna...

ocenił(a) film na 8
tresh_3

zgadzam sie najlepsza jest trójka ale i 2 pozostale niczego sobie. reasymujac te wielkie wywody 11/10 wszystkie 3 częsci niestery czwarta juz nie przypadla mi tak do gusu jak poprzedniczki

ocenił(a) film na 7
harris

Wedlug mnie najlepsza jest jedynka, poniewaz posiada ta atmosfere, ktorej James Cameron absolutnie nie umial podtrzymac. Obcy spod jego reki to taki horror-troszke slasher (wiem bedziecie mnie karcic, dlatego napisalem troszke :P) - a Obcy Scott'a to s-f z niesamowitym klimatem. Co do Obcego 3 - nie rozumiem zachwytów. Poprostu dobry film.

POZDRAWIAM !!!