Aliens oglądałem już wiele razy, w tv czy na DVD, ogólnie bardzo podobała mi się cała seria filmów w tym uniwersum. Jednak dopiero wydanie BR które wyszło po tylu latach od premiery pozwoliło mi tak naprawdę wczuć się w ten film. Jakość transferu ALIENS jest kapitalna, obraz ma jakość zdjęć, widać wszelkie szczegóły pomieszczeń, faktury tekstur, szczegóły ubrań i twarzy, nawet filmowe ziarno wygląda genialnie. Byłem trochę zaskoczony bo oglądało mi się ten film jak gdybym widział go dopiero pierwszy raz. Szkoda że wydanie terminatora 2 na BR nie ma takiej jakości jak Aliens :(, terminator to wygląda bardziej jak upscal z DVD. Ale co do jeszcze aliens, oceniając go na nowo, po zobaczeniu na BR stwierdzam że film jest po prostu idealny, jeden z najlepszych w historii kina według mojej opinii.
Dodam jeszcze że różnica jest też w dźwięku, wersja DVD ma dość dużo szumu, na BR nie ma go wcale, wszystko jest czyste i wyodrębnione. Czekam teraz na "Prometeusza" na BR :).
Gdybyś mógł jeszcze podać szczegóły wydania którym dysponujesz, abym miał pewność że kupuje to samo co ty. Boję się że akurat trafię jakąś przeróbkę z DVD.
Hmm... czy rozmawiamy o wydaniu zawierającym 6 płyt w opakowaniu głównym z facehuggerem na okładce?
http://allegro.pl/alien-anthology-obcy-antologia-4xbd-od-reki-cena-i2670370224.h tml takie dokładnie z polskimi napisami
Jest tylko jedno wydanie na BR, te z antologii.
http://caps-a-holic.com/hd_vergleiche/index.php?art=full&image=10&vergleich=alie ns&action=1&lossless=0#vergleich
Tutaj różnica między dvd a br aliens (poczekać aż się załaduje, kursor na zdj. to wersja dvd, kursor poza zdjęciem wersja BR).
Różnica jest wstrząsająca. Pytałem ponieważ kiedyś dostałem w prezencie kolekcje na DVD, zawiera 4 płyty na każdej dwie wersje filmu. Oprócz filmów nie ma kompletnie żadnych dodatków, dlatego BR muszę kupić na wypasie.
Pamiętaj że istnieje pierwsze wydanie z dodatkami (6 płyt BD) oraz wznowienie z samymi filmami (4 płyty BD).
Pierwsze dwa filmy prezentują się fenomenalnie (zwłaszcza że Aliens na DVD wyglądało jako wyglądało), niestety poziom transferu w trójce już nie jest tak świetny, a czwórka wygląda jak upscalowane DVD :/ Ale z kolei dodatki... jest ich multum! Chyba ok. 15 godzin filmów dokumentalnych (dodaj do tego jeszcze komentarze, scenariusze, szkice, concept arty, wyizolowywane ścieżki muzyczne itd.) gdzie dowiesz się chyba wszystkiego o produkcji tych filmów (bez słodzenia i wchodzenia sobie w dupę).
Ogólnie polecam, zwłaszcza że w UK można dorwać to w miarę okazyjnych cenach (osobiście dałem jakieś 70-80 zł cztery miesiące temu)
Racja co do 3 i 4'ki, one już nie były tak pieczołowicie potraktowane dlatego o nich nie pisałem. Swoją drogą nigdy nie wiadomo jak film BR będzie wydany, często względnie nowe filmy jak właśnie alieny 3 i 4 nie szokują transferem natomiast tak stary film jak how the west was won (1962r) prezentuje się jak gdyby był kręcony wczoraj.
Nad nowym transferem 1 i 2 czuwali Scott i Cameron więc wyglądają rewelacyjnie. Fincher z oczywistych względów nie chce mieć nic wspólnego z "Obcym 3", a Jeunet nawet nie został poproszony do prac na remasterem o co ma wielki żal. Więc nic dziwnego że A3 i AR wyglądają jak wyglądają skoro zostały one potraktowane jak efekty uboczne. A szkoda...
http://caps-a-holic.com/hd_vergleiche/index.php?art=full&image=2&verglei ch=alien_resurrection&action=1&lossless=0#vergleich
Zdj. pokazują różnice Alien 4 BR vs DVD. Widać że to nie jest poziom pierwszych 2 części ale względem DVD to i tak widać zauważalnie więcej detali niż jak było np przy terminatorze 2 BR vs DVD. Także szału nie ma ale narzekać też nie mam co, upgrade względem dvd jest widoczny a też doszła to tego ścieżka dźwiękowa w DTS MA.
Widoczny jest, ale i tak mam filmy na DVD wyglądające lepiej ;) Co do dźwięku się zgodzę, tu akurat wszystkie części stoją na wysokim poziomie, zwłaszcza że A3 na DVD w wersji workprint miał zwaloną ścieżkę (różne szumy było słychać, problem z muzyką w finale itp.).
Wiem wiem, na DVD są filmy zaskakująco dobrze wyglądające, np swordfish czy twierdza. Udało mi się nabrać kilka osób że oglądają HD dzięki tym filmom. Na plazmie 42 calach i upsaclinu fajnie wyglądają. Choć dopiero odwarzacze oppo od serii 83 zaczynają niwelować naleciałości formatu DVD bo upscalować ten format jest bardzo trudno, dobry wynik upscalingu to koszt min 1.500zł. Natomiast na BR nawet ten terminator 2 co ma dość rozmazany obraz jak na BR to u mnie na plazmie zmiata każdy film na DVD, aż sam byłem zaskoczony ile daje jak obraz jest od razu w 1080 i w progresywnych klatkach