Alien 1 była bardzo dobra dawno ja oglądałem i pamietam ze bałem sie, trzymala w napieciu poniewarz nie bylo wiadomo co zabija ludzi i jak to cos wygląda, ale Alien 2 zwłaszcza wersja reżyserska jest lepszy choc ma inny klimat widz wie z czym bohaterowie maja do czynienia i jak wyglada obcy. Wprowadza inny sposób trzymania napiecia poniewarz bohaterowie to juz nie sa zwykli bezbronni ludzie tylko wyspecjalizowani do zabijania i uzbrijeni zolnierze. Napiecie wprowadzone jest przez czujniki ruchu ktore wskazuja odleglosc od obcych i coraz szybsze pikanie podczas ich zblizania sie ale nie wskazuja one czy obcy jest na tej samej plaszczyznie co bohaterowie wiec moze zaatakowac z gory lub dolu. Dzieki duzej ilosci obcych mozemy oglądać wieksza liczbe akcji i strzelanin a dotatkowo ciekawi nas jak wyglada matka tych groźnych stworów. Wprowadzenie pojazdów, broni, dzialek i koncowa walka w mechanicznym szkielecie stawia obraz na bardziej sience-fiction. Efekty są bardzo dobre mimo ze film juz ma swoje lata jest duzo bardziej realniejszy niz produkcje ktore powstaja teraz przy uzyciu grafiki i animacji komputerowej. Jest dla mnie kultowy i taki pozostanie. Więc moja lista wygląda tak:
1.Obcy 2
2.Obcy 1
3.Obcy 4
4.Obcy 3
Pozdrawiam i to jest tylko moje zdanie a wiemy ze kazdy ma swój gust.