Oglądałem ten film już nie jeden raz ale ostatni raz jakieś trzy lata temu.Wczorajsza wersja na Polsacie nie była przypadkiem skrócona ?pamiętam że sceny walki marines z obcymi trwały dłużej i bardziej efektowniej a tutaj weszli do gniazda,troszkę postrzelali i koniec.Ogólnie film jakoś szybko przeleciał i miałem wrażenie że parę scen było wyciętych ale nie wiem czy mam rację czy może tak się mi wydawało tylko ?
Ponieważ jak zwykle Polsat wyemitował wersję producencką, która w porównaniu do wersji reżyserskiej ma wiele wyciętych scen. Ale w tym temacie polecam lekturę: http://kmf.org.pl/dir_cut/aliens.html
Ale tylko na Polsacie co roku puszczają cała serie obcego,od 5 lat cały czas Polsat puszcza obcych i od tego czasu nie pamiętam żeby choć raz inna telewizja to zrobiła ani TVP ani TVN.
W TVN dobre" kilka" lat temu była wersja reżyserska, szkoda że w Polsacie dali wersję "kinową"; wg mnie gorszą.
Nie ma wątku z córką Ripley, nie ma początku kiedy koloniści znaleźli statek Obcych, nie ma automatycznych wartowników, kiedy Obcy wdzierają się do kompleksu, nie ma po prostu wielu scen, które rzutują na całość.
Polsat po prostu puścił kichę, chciałoby się powiedzieć kiedy wiemy, że jest lepsza, pełniejsza wersja.