PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835486}

Obiecująca. Młoda. Kobieta.

Promising Young Woman
2020
7,6 76 tys. ocen
7,6 10 1 75667
7,9 93 krytyków
Obiecująca. Młoda. Kobieta.
powrót do forum filmu Obiecująca. Młoda. Kobieta.

Pytania do tych, którzy juz obejrzeli- nie rozumiem, kto wysyłał na końcu te sms-y? ten prawnik? nie zauważyłam w liście takiej prośby od Casasndry, chyba była tylko prośba o przekazanie sprawy Policji i telefon, który dostała od Madison z filmikiem, a więc nie jej aparat, aby ktoś za nią mógł wysłać wiadomości. Czy to była jakaś przenośnia, czy coś co miało byc logiczne i realne, a ja nie załapałam? jak to odbieracie?
Także niejasne dla mnie jest co ona robiła mężczyznom, których wabiła, kolory kresek w notatniku itp, krew na rece po pierwszej scenie w filmie. Można interpretować, w różny sposób.
Widzimy, ze kilka osób np. Medison i rektorkę uczelni- tylko straszy, a mężczyzn? tez tylko straszy? czy kaleczy? zabija?? brakuje mi jasnego przekazu, aby ocenić film.
Jak Wy to odebraliście?

ocenił(a) film na 6
ana_ax

SMS-y wysłała ona sama tylko to były zaplanowane wiadomości, które miały zostać wysłane w określonym dniu i godzinie.

Po pierwszej scenie widać na jej ręku i nodze kapiący ketchup z hot-doga a nie krew ;)

Na resztę Ci nie odpowiem.

Dla mnie trochę niejasna była jej śmierć. Na początku wydaje się, że to jej pech koleś się uwolnił i ją udusił ale potem widzimy, że wszystko miała zaplanowane (telefon do prawnika, wisiorek, SMS-y). Była świadoma, że może zginąć czy chciała. Tylko po co? Aby posadzić w pierdlu Pana Młodego? Aby spotkać się z Niną "po drugiej stronie"? Aż tak się poświęciła? Sam film z telefonu, też by go pogrążył. Ehh... nie trafiło do mnie to zakończenie.

ocenił(a) film na 8
jaca_cool

dzięki za podpowiedzi.

ocenił(a) film na 8
jaca_cool

Wydaje mi się że specjalnie zaplanowała swoje zabójstwo. Ten koleś nie poszedł by siedzieć za gwałt sprzed 7lat , już raz mu się to udało, ale za morderstwo to już trochę inna sprawa. Wiedziała, że umrze, nawet widać to na końcu kiedy jej przyjaciółka z kawiarni znajduje druga część wisiorka przez co psy są w stanie ja namierzyć. To była jej zemsta.

jaca_cool

Moim zdaniem zaplanowała śmierć. Wyrzuca tablice rejestracyjne, smsy z opóźniony zapłonem. Dlaczego? Zawód miłosny + odgrzebanie dopiero co zagojonych ran. Po śmierci przyjaciółki żyła dla zemsty. Pojawiła się miłość. Kiedy ta zawiodła nie pozostało już nic, jedynie okazja, aby wreszcie ukarać winnych.

ana_ax

Jak na mój gust nie zabijała mężczyzn, którzy próbowali ja wykorzystać, gdy udawała pijaną. Po prostu w trakcie, kiedy się do niej dobierali, ujawniała się i udowadniała im, co zreszta temu pseudopisarzowi powiedziała wprost, ze nagle gdy okazuję trzeźwa już nie są zainteresowani, a wręcz wystraszeni, że coś z nią nie tak i że są w niebezpieczeństwie. W notesie odhaczała wszystkich tych, którym ten nr wykręciła. Prawdopodobnie po jej zagrywce nigdy więcej tak nie zrobią, z obawy ze pijana okaże się jednak trzeźwa. Jednego podrywacza mniej.