PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=289862}

Obsługiwałem angielskiego króla

Obsluhoval jsem anglického krále
2006
7,2 17 tys. ocen
7,2 10 1 17054
6,8 12 krytyków
Obsługiwałem angielskiego króla
powrót do forum filmu Obsługiwałem angielskiego króla

I ten także mnie nie zawiódł. Obejrzałem produkcję wczoraj na "dwójce". Końcówka nieco
smętna, ale całość naprawdę ok. Świetnie przedstawione pod względem scenografii i
kostiumów dawne czasy. Polecam, jeżeli ktoś jeszcze nie miał styczności z czeskim kinem
niech napisze do mnie. Postaram się polecić kilka ciekawych tytułów.

https://twitter.com/#!/panlesniak

filmpolecam.blogspot.com

użytkownik usunięty
amnzji_smak

IMO nawet bardziej niż -ok-.

Film doskonale ukazujący różnice pomiędzy Czechami a nami w kwestii patrzenia na własną historię. Tutaj zamiast tradycyjnego polskiego nadymania się krwawą martyrologią dostajemy ciepłą, słodko- gorzką opowieść o małym oportuniście, którego bardziej niż los ojczyzny i totalna zawierucha poplątanych dziejów pierwszej połowy XX wieku obchodzi on sam. Czy to źle? ja tam się oceny nie podejmuję, wystarczy mi to, że oglądanie historii Pana Dite to świetne doświadczenie, porównywalne z wizytą w typowej, starej, dusznej czeskiej knajpie i kuflem ich doskonałego piwa.
Znakomite kino, ode mnie 9/10.

ocenił(a) film na 7

Masz rację z tym nadymaniem się.

ocenił(a) film na 7
amnzji_smak

Fajnie pokazane pięcie się po szczeblach kariery:) i mamy w końcu małego, brzydkiego bohatera, który budzi we mnie sympatię i niechęć jednocześnie. Jak patrzyłam na to piwo w kuflach z pianka to aż mi się go zachciało, hehe no i Rumburak na drugim planie. 7/10