Ofiarowanie

Offret Sacrificatio
1986
7,8 7,0 tys. ocen
7,8 10 1 6998
7,4 16 krytyków
Ofiarowanie
powrót do forum filmu Ofiarowanie

W filmie ujął mnie klimat, ale to głownie dzięki genialnemu Svenowi Nykvistowi.
Za dużo gadania, za mało obrazu. Nie lubię filmów gdzie zbyt dużo jest dialogu, bo
przypominają mi wtedy raczej "filmowe książki"
Aktorzy momentami grają dramatycznie i teatralnie, trochę sztucznie, nie jestem fanem
takiej stylistyki. Miałem wrażenie czasami, że oglądam sztukę teatralną.
Jest scena w której widać że jest to specjalnie wzmocnione, ale chodzi mi np. listonosz
pada na zięmie, o sceny monologów żony Aleksa, sam Aleks gadający z listonoszem etc.
Połowę tekstu możnaby wyciąć i pozwolić mówić obrazom, które są naprawdę dobre i
skupić się aktorom na wewnętrznych emocjach, myślę że byłoby jeszcze lepiej.
Ale Tarkowsky jest fanem słowa, więc trudno poprawiać mistrza, on po prostu nakręcił
poemat, jest reżyserem pisarzem. Wiec trudno.
Pozdrawiam

zbyncom

Nie rozumiem zażaleń, że jest tutaj za dużo gadania. Słowo gra tutaj główną rolę.

ocenił(a) film na 9
czeskikot

No tak, ale jednak jest to prędzej traktat Tarkowskiego, niż rzeczywisty film w jego stylu. Dziecko wojny, czy Solaris, czy Zwierciadło to są filmy o większej jak dla mnie sile obrazu, gdzie dialogi są świetnie dobrane i ograniczone, tutaj w pewnym momencie miałem tyle słow (film bez lektora) że skupiałem się na czytaniu a nie oglądaniu... może za wolno czytam, ale za to uważnie by nie przegapić kluczowych spraw... ;/

ocenił(a) film na 10
zbyncom

Prawda, nie dla wszystkich. Do pewnych dzieł trzeba dojrzeć.