Ofiarowanie

Offret Sacrificatio
1986
7,8 7,0 tys. ocen
7,8 10 1 6998
7,4 16 krytyków
Ofiarowanie
powrót do forum filmu Ofiarowanie

Pomysł na historię zdecydowanie genialny. Natomiast samo wykonanie zostawia trochę do życzenia. Chodzi mianowicie o dłużyzny przez co film staje się po godzinie oglądania ciężkostrawny. To, że tematyka jest piękna i poważna to nie musi od razu oznaczać, iż przeciętny zjadacz chleba taki jak np. ja musi się męczyć i przymykać oczy na seansie. Scena w której główny bohater klęka i ofiarowuje się Bogu chwyta za serce ale potem film nie gwarantował mi już takich wzruszających i pozytywnych przeżyć. Mam nadzieję, że inne filmy tego reżysera są ciekawsze.

Lisowczyk

obejrzyj Stalkera, sceny długie, nie do wytrzymania dla podkreślam współczesnego widza.
Teraz wszystko jest mega szybkie i do tego jesteśmy przyzwyczajeni. Pewnie stąd bierze się zniecierpliwienie przy oglądaniu, a raczej kontemplowaniu Tarkowskiego.
Stalkera wytrzymałam z trudem, myślałam że mnie skręci zwłaszcza na początku, ale uważam, że to jeden z wartościowszych filmów jakie widziałam ever. A było tego trochę.
Klimaty trochę jak z Kubricka. Mam straszną sklerozę i zapominam praktycznie wszystko w tempie kosmicznym, a ten film utkwił we mnie i pamiętam go świetnie . Polecam. Wielkie KINO.
Podobnie jak James Bourne ;)) tylko w innym gatunku.

ocenił(a) film na 7
clavier

Dzięki, na razie mi nie spieszno :)
Od dłuższego czasu oglądam lekkie filmy (co nie oznacza, że płytkie), bowiem mam tyle zmartwień i stresów, że nie mam ochoty jeszcze na jakieś ciężkostrawne dramaty płynące z ekranu :)

Lisowczyk

doskonale cię rozumiem ;)
kiedyś oglądałam mnóstwo dramatów i filmów niszowych, a teraz oglądam wszystko, z naciskiem na kino lżejsze gatunkowo. Róży Smarzowskiego do tej pory nie widziałam.
Ale o Stalkerze pamiętaj, gdy nadejdą lepsze czasy.
To mądry film , a "ciężar", który musiałam znieść oglądając go, to zmuszenie się do cierpliwości. Treść wcale nie jest ciężka, przeciwnie pomaga złapać dystans do życia. Gdy już obejrzysz kiedyś tam, daj znać co sądzisz o "śrubce" ;)

ocenił(a) film na 7
clavier

Dobra :)
Róża Smarzowskiego to jego najlepszy film moim skromnym zdaniem :) Byłem na nim w kinie i ciężko mi sobie przypomnieć lepszy seans :) Ten film można obejrzeć na urlopie jak ma się lepszy humor :P
Ostatnio odgrzałem sobie wszystkie filmy z Obcym :D Planuję znaleźć jakieś kino, żeby się przejść kiedyś na drugą część do kina bo efekty w nim są niesamowite :)

Lisowczyk

Zgadzając się z Clavier - Stalker jest niesamowity :)
Długie ujęcia aż tak nie męczą dzięki świetnemu klimatowi, który tworzy Tarkowski, a i dają czas na przemyślenie poszczególnych kwestii. Moim zdaniem w mniejszym stopniu męczy od Ofiarowania (zresztą, bardziej trzyma w napięciu - poza rolą filmu skłaniającego do refleksji) - na ten drugi trzeba mieć czas i dużą cierpliwość (która zostaje nagrodzona dobrym widowiskiem).
No i jeśli chodzi o aspekty wizualne - wspaniały.