Ofiarowanie

Offret Sacrificatio
1986
7,8 7,0 tys. ocen
7,8 10 1 6998
7,4 16 krytyków
Ofiarowanie
powrót do forum filmu Ofiarowanie

Dobry Wieczór,

wygląda na to, ze w tym tygodniu lista czterech, wyróżnionych przeze mnie filmów, będzie się nieustannie zmieniać

Kochani, dziś również pochwalamy obrazki. Ale to nie wszystko

Jestem pod ogromnym wrażeniem świadomości Tarkowskiego. przeraża mnie filozofia, którą obrazuje. nigdy nie poczułam tak dotkliwie przekazu filmu. możliwe, ze go nie zrozumiałam; postrzegam obraz poprzez moje własne doświadczenie, filozofię nietzscheańską, którą się czasami raczę oraz kilka dołujących faktów o życiu (nie-życiu, aby doprecyzować) Pana Reżysera.

mam mieszane uczucia, nie jest to dla mnie film, lecz pewne remedium, jednocześnie uwikłanie, uroczystość, ceremonia, pocztówka smutków i kiczowaty obraz świętych. taki do powieszenia na ścianie. rozumiecie. pewnego dnia się budzimy, a całe ściany pękają pod ciężarem wizerunków świętych. przerażajace

i było tutaj niesłychanie dużo emocji. wprawdzie nikt nie rzucał w siebie talerzami czy brzydkimi słówkami. chociaż słów było wiele. za wiele, może się wydawać. natomiast odniosłam wrażenie, ze każde słowo było do bólu zamierzone; miało trafiać prosto w serce społeczeństwa.

jest mi literalnie pusto, ale w najbardziej surrealistycznym znaczeniu. jeszcze nie wiem jak chcę odebrać ten film. odnoszę wrażenie, ze to jedno z tych plastycznych dzieł, które się zachowują jak gęsta masa w Naszych dłoniach. to my decydujemy, co film przedstawia i co to dla Nas oznacza.

podoba mi się bardzo, gdy aktorzy patrzą prosto w obiektyw, czyniąc z Nas Bogów. dosłownie lub nie, nie wiem, nie chce wiedzieć.
chciałam czasami wyłączyć film, gdy bohater ze smutkiem na mnie spoglądał. zupełnie, jakbym mogła mu pomóc. może mogłam
lubimy to w kinie. lubimy, ze nikt Nas nie obserwuje i ze sami możemy robić cokolwiek chcemy. uśmiechać się, krytykować, żartować, przedrzeźniać. gdy aktorzy na Nas patrzą, czujemy się mniej pewnie. zupełnie jakby bariera pękała
znów rozbolała mnie głowa,
późno dziś

dobranoc Wam!