Świetny film oddający wiernie ducha Sienkiewiczowskiej powieści. Hoffman wyeliminował parę wspaniałych scen, które stworzył pisarz, ale mu to wybaczam. Bunt Krzetrzewskiego i jego kozaków oraz przeciwstawiający się mu stary, Barabasz z regimentem niemieckim jednak był wart sfilmowania, bo w książce jest to najlepsza scena. Żebrowski razem z Domagarowem byli klasą dla siebie. Nie rozumiem tylko, czemu Helenę zagrała Scorupko a nie Skrzynecka, której na pewno wyszłoby to lepiej.
Albo Ś.P. Anni Przybylskiej lepiej by to wyszło bo bardziej pasowała wizualnie do Heleny z książki:) Tylko nie pamiętam zbytnio czy pani Ania w 1998 roku była już znaną aktorką;)
Pani Ania w 98 miała 20 lat i wiekiem pasowała by do Heleny(która miała w książce chyba 17) ale nie wiem czy Hoffman wybrał by taką młodą aktorkę która wtedy nie była znana(o Scorupko było wtedy dosyć głośno).
No przecież napisałem że "Tylko nie pamiętam zbytnio czy pani Ania w 1998 roku była już znaną aktorką;)" Jeśli kojarzę to książkowa Helena miała brązowe oczy i ciemne włosy więc wypisz, wymaluj Ś.P. pani Przybylska pasowała by idealnie:)
A ja ci odpowiedziałam że jeszcze nie była znana jeszcze. Hoffman wybrał Izę, bo była wtedy popularna po "GoldenEye" i prawdopodobnie chciał żeby ludzie szli do kina między innymi dla niej (w końcu można powiedzieć że zagrała w światowym filmie).
A w rolę Heleny miała wystąpić inna polska aktorka niż Scorupco:P Nie wystąpiła gdyż zginęła w wypadku samochodowym:( Nie pamiętam tylko jaka to była;)
Przed chwilą przez przypadek dowiedziałam się że Helenę miała zagrać Barbara Kosmal (córka Brylskiej). Zginęła w 1993r.
Zdjęcia do filmu rozpoczęły się w 1997.
Scorupko w "Golden Eye" zagrała w 1995.
Hoffman wziął ją gdyż chciał tłumów w kinie. Bo innego wytłumaczenia nie ma że ją wybrał (każda inna aktorka zagrała by lepiej).
Dzięki za info:) To o nią mi właśnie chodziło:)
http://www.filmweb.pl/person/Barbara+Kosmal-84448
Właśnie w ciekawostkach wyczytałem o niej że "Była kandydatką Jerzego Hoffmana do roli Heleny Kurcewiczówny w planowanym przez niego "Ogniem i mieczem". Ostatecznie film ten powstał dopiero w 1999 roku, a angaż otrzymała Izabella Scorupco."
Smutna wiadomość bo patrząć na jej fotkę bardzo przypomina opisowo książkową Helenę Kurczewiczówną;)
"W tym czasie była to młoda panna wzrostu wyniosłego, rysów pańskich i bardzo foremnych. Oczy miała czarne, aksamitne, a łzawe, a mieniące się, a ogniste (...). Nad tymi oczami jedwabne czarne brwi rysowały się dwoma delikatnymi łukami, zarumienione policzki kwitły jak kwiat najpiękniejszy, przez malinowe wargi, trochę otwarte, widniały ząbki jak perły, spod kapturka spływały bujne czarne warkocze."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Kurcewiczówna
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję wielce za info:)
Muszę się jakoś zrekompensować za pomoc więc jeśli nie masz czasu na czytanie książek to polecam tego audiobooka:)
https://www.youtube.com/watch?v=r3lbPifTRKQ
I o dziwo jest to audiobook "Ogniem i mieczem" ;) Gdzie zapewne sprawdzisz jaka naprawdę była i jak wyglądała Helenka Kurczewiczówna:)
Pozdrawiam i miłego słuchania życzę:)