PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=129658}
6,8 734  oceny
6,8 10 1 734
5,7 3 krytyków
Oj!, nie mogę się zatrzymać!
powrót do forum filmu Oj!, nie mogę się zatrzymać!

Tetsuo c.d.

ocenił(a) film na 9

spoilery

Pamiętacie tę japońską industrialną apokalipsę od Tsukamoto? film kończy się powstaniem metalowego monstrum ruszającego na podbój świata w rytm poklatkowej animacji. I właśnie tak by jego podróż wyglądała jak to przedstawił Rybczyński w swoim genialnym filmiku. Metaliczne dźwięki, brutalny sposób działania, niesamowita prędkość i śmierć setek ludzi stojących na drodze mechanicznego potwora.

ocenił(a) film na 9
None200

do obejrzenia
http://www.viddler.com/explore/spanfan/videos/2/

ocenił(a) film na 4
None200

Brzydki chłop idzie przez jakąś wieś i trzęsie kamerą (wprawdzie, jak się przyjrzeć to widać że to montaż poklatkowy), a że jest brzydki to ilekroć go ktoś zobaczy, to drze ryja. Nieciekawy filmik.

użytkownik usunięty
_Garret_Reza_

Prosty i fenomenalny pomysł. Początkowo sądziłem, że film powstał jako wrażenie po "Tetsuo", ale okazało się, że jesteśmy szybsi od Japończyków aż o 15 lat.

Ogląda się jak w transie. Jak odczytać ten filmik? Może w ten sposób: ludzkość ciągle gna dokądś, prze coraz szybciej, nierzadko bez celu i często po trupach. Po drodze przestaje liczyć się człowiek (ciągłe krzyki przy spotkaniu kolejnej osoby), a szaleńczy bieg naprzód staje się celem samym w sobie. Bezsensowny bieg (wyścig szczurów) kończy się jak wszystko inne - śmiercią (często autodestrukcyjną, jak w filmie).

Można odczytać jeszcze inaczej i zastanowić się, skąd te metaliczne dźwięki na przykład przy przechodzeniu przez tory. Ale to zostawiam już innym, bo pora późna (ale se wymówkę znalazłem ;p).

Warto!

imo ten metaliczny dźwięk to odgłos torów

ocenił(a) film na 8
None200

Miałem podobne skojarzenie. Może Tsukamoto widział ten film :D