Ojciec chrzestny III

The Godfather: Part III
1990
7,9 186 tys. ocen
7,9 10 1 186247
6,9 44 krytyków
Ojciec chrzestny III
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny III

2 pytania

ocenił(a) film na 9

1. W koncówce filmu, gdy Mary zostaje zabita na schodach, Michael bardzo mocno płacze.
Wiadomo, zginęła mu córka, głównie przez niego i jest to straszna tragedia. Ale na wikipedii
przeczytałem coś takiego: "Mary, wychodząc z teatru w Palermo ginie w zamachu skierowanego
do Michaela. Ojciec dziewczyny, wstrząśnięty śmiercią jedynej córki, pogrąża się w rozpaczy
przekazując uprzednio władzę Vincentowi." --- wynika z tego, że Michael płacze też dlatego, że
oddał władzę Vinniemu wzamian za nietykanie Mary, ale gdy ta umiera, Michael stracił władzę
na próżno. Czy końcowy ogromny płacz Michaela mógł wynikać również z tego, czy raczej
przesadzam z nadinterpretacją i Michael płakał, bo po prostu zginęła mu córka?

2. Również sama końcówka filmu. Jeden z porachunków mafijnych. Scena, gdy człowiek
Vinniego/Michaela zabija pewną szychę wyrywając mu jego okulary i wbijając w krtań, a przy
tym ginąc. Kim był morderca (chodzi mi o imię i nazwisko) i ofiara?

Dzięki wielkie z góry za odpowiedzi, pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
gimlord123

Ofiara to Licio Lucchesi (Don), a zabójcą był Calo (co ciekawe w książce ginie w zamachu razem z żoną Micheala, kiedy ten ukrywał się na Sycylii).

ocenił(a) film na 9
liljon

W takim razie mam przy okazji ciąg dalszy tamtego pytania - Calo przecież zdawał sobie sprawę, że zginie, więc dlaczego zdecydował się zabić Licio? Można przecież było zaplanować to inaczej, tak, żeby wyjsc z tego zamachu cało. To pytanie tyczy się także Rocco w ktorejs czesci gdy zginal podczas zamachu na jakas szyche. Przecież obaj mogli przeżyć, a tak poszli na pewną śmierć.

ocenił(a) film na 9
gimlord123

Rocco chyba jednak nie szedł na pewną śmierć, mimo wszystko miał szansę ucieczki. Wcześniej przy próbie zabicia żyda ginie też Busetta. Nie mam pojęcie co nimi kierowało. Przypuszczam, że lojalność oraz oddanie Donowi. Trzeba pamiętać, że mafia opiekuje się później rodzinami takich osób, więc to również mógł być jakiś bodziec. Poza tym pewnie za odmowę ponieśli by konsekwencje.

ocenił(a) film na 9
liljon

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Wg mnie bardzo ciekawa sprawa z nimi. Kolejne "cyngle" przewijały się przez całą trylogię podczas zamachów na inne szychy, wielu z nich ginęło, a w filmie nikt za bardzo się tym nie przejmuje.