Ojciec chrzestny

The Godfather
1972
8,6 575 tys. ocen
8,6 10 1 574674
9,1 75 krytyków
Ojciec chrzestny
powrót do forum filmu Ojciec chrzestny

Widząc, że film w rankingu ma tak wysoką pozycję postanowiłem go obejrzeć. Ściągnąłem i zacząłem oglądać. Minęło jakieś 10 minut i było tak sobie ale miałem naddzieję, że film się rozkręci. Czas mijał i film się w ogule nie rozkręcił a nawet chyba stawał się nudniejszy, aż gdzieś tak w połowie postanowiłem go wyłączyć. Film jest nudny i prawie nie ma w nim akcji. Nie mówię, że to jakiś najgorszy film na świecie, bo widziałem dużo gorsze, ale jakiś wspaniały też nie jest. Jakbym miał go ocenić to dałbym mu 4 lub w najlepszym wypadku 5, ale nie ocenię bo nie widziałem go jednak w całości. I teraz moje pytanie co wam wszystkim w tym filmie się aż tak podoba? Dla mnie jest to niepojęte. Całkowicie nie rozumiem jego popularności bo bez problemu mógłym wymienić wiele lepszych filmów. I nie, TO NIE JEST ŻADNA PROWOKACJA.

ocenił(a) film na 9
DarkHunter

Zależy od człowieka, Tobie się nie podoba a mi wręcz przeciwnie. Ma w sobie te magię której nie ma większość filmów :P

ocenił(a) film na 10
Alex_DeLarge_

Co w nim jest takiego fajnego? Wszystko! Według mnie, jak zresztą zdaniem większości osób, które choć trochę się na filmach znają- nie ma w nim żadnych wad. Wszystko się udało: aktorstwo, muzyka, przeniesienie powieści na ekran, dialogi, przesłanie. A że ktoś, kto się fascynuje przykładowo Bad Boysami uważa go za nudny to żaden kontrargument.

lew890

Jest 1 wada.
Nuda.

ocenił(a) film na 10
kenexgro

UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA NICKIEM 'KENEXGRO' KRYJE SIE 14 LETNI PAJAC KTÓRY WSZELKIE POSTY I OBELGI MA W DUPIE.... ROBI Z SIEBIE IDIOTE KRĘCAJĄC AFERE BEZ PODANIA KLAROWNYCH ARGUMENTOW PRZECIWKO " OJCIEC CHRZESTNY" STRATA CZASU - KRETYM NA POTĘGE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rzadze swiatem

Tobie to się nigdy nie znudzi?

ocenił(a) film na 10
kenexgro

ma racje ; d (oczywiście mówię o Rzadzeswiatem)

ocenił(a) film na 10
Rzadze swiatem

No cóż, Rządzeświatem przykro mi, że jesteś taki ograniczony i nie rozumiesz, że nie ma rzeczy, która podoba się wszystkim. Więc z łaski swojej, zamiast obrażać innych zrobisz coś pożytecznego i się zamkniesz?
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
lew890

ej ej ;pp bad boys dobry film ;))

DarkHunter

To raczej nie jest film dla "czarnych braci"

ocenił(a) film na 10
ShakeR_3

Po prostu, jeśli nie napierdalają się karabinami, nie ma wybuchów, walk i 3 metrowych błękitnych potworów to musi być bardzo nudny film. Tok myślenia założyciela tematu jestem w stanie zrozumieć (staram się być tolerancyjny dla małolatów).

ocenił(a) film na 5
robert_28

Założyciel tematu nie wspomniał nic na temat swojego gustu filmowego, napisał jedynie, że w jego opinii Ojciec Chrzestny jest nieciekawy i nudny (zresztą podzielam jego zdanie), a Ty z tego postu wywnioskowałeś, że lubi jedynie filmy sensacyjne i jest małolatem. Powiedz mi jakim cudem? Nie lubię takich wycieczek osobistych, kim jesteś żeby oceniać innych?

ocenił(a) film na 10
David_Ames

Jak to nie wspomniał o swoim guście filmowym?
To może po kolei. "Akcja" teoretycznie oznacza ciąg zdarzeń w filmie. Sądząc po wypowiedzi autora, nie o tę akcję mu chodziło (no chyba, że oglądał Ojca Chrzestnego od tyłu - wtedy rzeczywiście żadnej akcji tam nie ma). Więc, jeżeli autorowi nie chodziło o akcję, w sensie ciągu zdarzeń, wnioskuję, że brakowało mu akcji, w sensie akcji z tzw. "filmów akcji" ( wybaczcie, że powtarzam ciągle "akcji"). Jeżeli więc uważa, że film był nudny ze względu na brak akcji (tej z filmów akcji), to bardzo prostym jest wywnioskować, że bardzo lubi filmy akcji (tudzież sensacyjne). Nie wiem czy można powiedzieć, że TYLKO filmy akcji, ale wiele na to wskazuje. a czy jest małolatem? Trudno powiedzieć. są duże szanse, że jest. W filmie nie jest najważniejsza akcja (z filmów akcji), ale akcja (ta prawdziwa).
Wytłumaczyć przy okazji czym się różni zamek od zamka?

ocenił(a) film na 5
harp10

Abstrahując od przesłania Ojca Chrzestnego, to jest to przecież film gangsterski, a film gangsterski to swego rodzaju filmem sensacyjnym, tyle że osadzonym w warunkach porachunków mafijnych. Więc ocenianie go pod kontem tego co dzieje się na ekranie, rozwoju akcji, jest jedną z możliwych dróg wyrobienia sobie zdania o filmie i nie mówi wszystkiego o guście odbiorcy. Osobiście nie lubię filmów sensacyjnych, a na Ojca Chrzestnego patrzyłem przez pryzmat dramatu, ale i tak byłem znudzony i zawiedziony filmem. Poza tym, założyciel tematu ma w swoich ulubionych m.in. takie kinowe obrazy jak: "Zielona Mila", "Foresta Gump" czy "Skazani na Shawshank". A o ile mi wiadomo to nie są filmy akcji. Deprecjonowanie kogoś na podstawie jednego postu to gruba przesada, więc może nie tłumacz mi czym różni się zamek od zamka, będę wdzięczny.

ocenił(a) film na 5
David_Ames

edit: "a film gangsterski jest swego rodzaju filmem sensacyjnym"

David_Ames

zgadzam się z Tobą

DarkHunter

Co?
Prawda.
Ponieważ ten film ukazuje tą magię jak powiedział kolega powyżej.
Rodzina Corleone nie jest niezniszczalna jak w innych filmach.Vito nie jest jak Super-Men.Dla takich co niewiedzą co to mafia ten film to ukazuje.Niektórzy takie filmy lubią tzn. np. ja i dają wysokie oceny i nie mam do założyciela tematu żalu tylko to zależy od gustu.

Hastoklai

Może się to wydawać komuś dziwne ale wczoraj dokładnie z tych samych powodów co założyciel tematu obejrzałem "Ojca chrzestnego" uważałem że jest to klasyk który należy bezwzględnie obejrzeć a jego wysoka pozycja w Top 100 skłaniała mnie do podejrzewanie że jest to naprawdę świetny film. Niestety byłem zawiedziony, film strasznie się dłużył, nie mogę powiedzieć że to zły film, był ciekawy, dobrze przedstawia działanie mafii, Vito jest bardzo charyzmatyczny, ale rzeczywiście nie poruszył mnie dogłębnie, nie nasuwały mi się po nim żadne przemyślenia, po prostu położyłem się spać. I jak napisał jeden z poprzedników wcale nie jestem jakim małolatem i lubię filmy różnych gatunków ale "Ojciec Chrzestny" widocznie do mnie nie przemówił. Myślę że 8/10 to odpowiednia moim zdaniem ocen. Ale uważam że są tego dobre strony- co to by było jakby wszystkim podobały się takie same filmy?? :)

ocenił(a) film na 10
DarkHunter

mogę zadać pytanie z ciekawości? mógłbyś wymienić kilka z tych wielu filmów? I nie, NIE MA W MOJEJ WYPOWIEDZI ŻADNEJ IRONII. no może trochę jest w tym ostatnim zdaniu :-)

ocenił(a) film na 7
harp10

Ja też nie rozumiem tego powszechnego uwielbienia "Ojca Chrzestnego", to jeden z wielu tylko dobrych filmów, a cenie bardziej np.:
„Truposz”, „Miasto zaginionych dzieci”, „Fanatyk” czy „Requiem for a dream”

ullyses

To powszechne uwielbienie wynika z : http://www.filmweb.pl/film/Ojciec+chrzestny-1972-1089/discussion/Dlaczego+taka+w ysoka%2C+niezasłużona+średnia+Odpowiedź!!!,1404309

ocenił(a) film na 10
kenexgro

UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA NICKIEM 'KENEXGRO' KRYJE SIE 14 LETNI PAJAC KTÓRY WSZELKIE POSTY I OBELGI MA W DUPIE.... ROBI Z SIEBIE IDIOTE KRĘCAJĄC AFERE BEZ PODANIA KLAROWNYCH ARGUMENTOW PRZECIWKO " OJCIEC CHRZESTNY" STRATA CZASU - KRETYM NA POTĘGE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rzadze swiatem

Znowu ten sam tekst. Ja też będę tak wklejać ciągle to samo, zobaczymy czy się powiesisz na skakance, czy wyskoczysz za okno.

ocenił(a) film na 10
kenexgro

Rzadze swiatem

Wymyśl coś oryginalnego mały trollu. Masz 10 lat? A może 5?

ocenił(a) film na 9
DarkHunter

a ja odpowiem cytatem z filmu;

"Don Corleone: I understand. You found paradise in America. You had a good trade, you made a good living. The police protected you and there were courts of law. So you didn't need a friend like me. Now you come and say "Don Corleone, give me justice." But you don't ask with respect. You don't offer friendship. You don't even think to call me "Godfather." You come into my house on the day my daughter is to be married and you ask me to do murder - for money.

Bonasera: I ask you for justice.

Don Corleone: That is not justice. Your daughter is alive."

film mozna uwielbiac za dialogi. za to ze w swiecie wielkich pieniedzy interesow to nie one sa najwazniejsze. najwazniejsza jest rodzina i przywiazanie do tej wlasnie wartosci ktora jest wspomniana wczesniej rodzina.
za to uwielbiam ten film. i jeszcze rola barndo.
i wspaniala rola "cierpiacego ojca" w kostnicy.
gdy przychodzi do Bonaser'y by prosic go o wykonanie przyslugi ktora mu jest winny.
"I want you to use all your powers, and all your skills. I don't want his mother to see him this way. Look how they massacred my boy..."
swietny film mozna mnozyc przyklady na ponadczasowosc i "moc" tego filmu. :)

ci sie mogl nie podobac (i szanuje twoje zdanie), ale mi wrecz przeciwnie jeden z moich ulubionych :).
(polecam rowniez ksiazke!)

ocenił(a) film na 3
big_ghost

tutaj nawet 13 latki zachwycają się ojcem.... ale super....

big_ghost

Najlepszy tekst : "Najważniejsza jest rodzina" :D

Destr0

Czyli film jest dobry tylko dlatego że dla głównych bohaterów najważniejsza jest rodzina? żal.pl
A gdyby pokazali w filmie bezwzględnego mordercę który nie wie co to miłość? Wtedy film byłby do dupy? Litości...

kenexgro

http://www.youtube.com/watch?v=hVYMwRKuB4k&feature=related

ocenił(a) film na 3
Destr0

a ty co geniuszu? najpierw obejrzyj to video, dopiero potem wstawiaj.

jakbyś nie wiedział jeszcze o co chodzi, to ten film użytkownika kenexgro NIE DOTYCZY

1. żal pl użyto w tym wątku tylko raz

2. Zwrot "Żal.pl" nie jest jedyną zawartością jego posta.

3.Zwrot jest poprzedzony logicznym pytaniem i zakończony kolejnymi...

ale ty Detro... Destro0... mniejsza z tym. Ty potrafisz tylko przyjść i robić wszystko, poza obroną swojego ulubionego filmu.

Destr0

Żal.pl używamy gdy coś jest tak żałosne że aż brakuje słów. Jak plantium napisał użyłem tego tylko raz i porzedziłem pytaniem na które nie odpowiedziałeś.

kenexgro

I odpowiedzieć nie umiesz.

ocenił(a) film na 10
kenexgro

ocenił(a) film na 10
kenexgro

Rzadze swiatem

Nudzisz mnie.

Rzadze swiatem

UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA NICKIEM "Rzadzeswiatem" KRYJE SIĘ 10 LETNI CHŁOPIEC KTÓRY CIĄGLE WKLEJA TEN SAM TEKST. W TEN SPOSÓB ROBI Z SIEBIE IDIOTE I NIE ROZUMIE ŻE LUDZIE MAJĄ RÓŻNY GUST. WPROWADZA AFERĘ BEZ PODANA Ż A D N Y C H ARGUMENTÓW. STRATA CZASU - TROL NA POTEGĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miło ci?

ocenił(a) film na 3
kenexgro

zaciął się, to częsty przypadek wśród auto-trolli :) tak to jest jak się używa marnego oprogramowania.. nie wiedziałeś? ten troll jest tak obleśny że ustawił sobie automat do gnębienia :-) a teraz nie ma siły ruszyć dupy i go zresetować

plantum

"ten troll jest tak obleśny że ustawił sobie automat do gnębienia :-)"

Nie pomyślałem o tym :D

ocenił(a) film na 5
big_ghost

Odnośnie tej rodziny, no ja akurat w tym filmie widzę troszeczkę inny jej kontekst. W zasadzie cały czas przebija się kwestia lojalności wobec konkretnej instytucji, a działania owej instytucji skierowane są do utrzymania określonej władzy. Rodzina nie jest najważniejsza, to jest tutaj przede wszystkim narzędzie pozwalające stworzyć lojalne otoczenie, lojalność biorąca się z empatii, nie interesu. Jest kilka z pozoru szlachetnych zagrywek, jak ta w szpitalu - ale przytoczę jedną kwestię: "jak Vito umrze, będzie po sprawie" - lojalność i wpływy zmniejszą się jak morale wojska. Tak więc stwierdzenie "rodzina jest najważniejsza" brzmi bardzo ładnie, ale jest tylko fasadą, za którą kryje się szereg mechanizmów wykorzystujących ten stan ducha do określonych celów i niestety szlachetność w tym nie gra pierwszej roli.

ocenił(a) film na 3
NommaD79

jestem przeciwko temu gansterskiemu shitowi ponieważ:

- no... ferdek z pierogami wyglądał lepiej niz marlon...

- marlon przyznał się że jest homo, ?

- strzelali pociskami wzmacnianymi, a wiadomo że mafia takimi nie dysponowała,

- no i jeszcze temat pocisków smugowych.

- zabrakło jakiegoś śmiesznego tekstu w stylu: "yippie kay ey motherfucker!" (John McClane - Szklana Pułapka)

Widac że wy się nie znacie, fani... sądzicie że wszyscy z was to krytycy, ja dodam że jeszcze mi brakowało cycków w tym filmie, otco....

ocenił(a) film na 10
plantum

Świetnie wyszedłeś na znawcę amunicji, homofoba i pustaka... Gratulacje... Jeśli dla ciebie dobry film wyznacza chwytliwy tekst i cycki to brawo mózg... Kolejny szczebel drabiny debilizmu.

ocenił(a) film na 3
szczepan600

jeśli film jest o strzelaniu, to podchodzę serio, a takie teksty powinny być motywem przewodnim, przypominajacym o filmie a nie tylko gęba.
kenexgro ratuj!

ocenił(a) film na 9
plantum

ten film nie jest o strzelaniu... :D

Zawiera wiele fajnych tekstów...

Z reguły we wszystkich filmach są jakieś gęby i jest to nieuniknione ze względu na fakt, że grają tam ludzie... :)

ocenił(a) film na 10
plantum

Wiele tekstów z filmu a nawet sam sposób mówienia Vito przeszły już do historii i są często używane przez ludzi. O wiele częściej niż wymienione przez ciebie powiedzonko z szklanej pułapki. OC to nie film o strzelaniu... od tego mamy filmy akcji a OC to Dramat muśnięty tym gatunkiem. To wysmakowane dzieło, które nie raz świetnie buduje klimat i napięcie. To świetna historia nie o zabijaniu i strzelaniu na pierwszym palnie, ale o ludziach... o ich charakterach, motywacjach o ich poczuciu moralności... o rodzinie i o tym jak często chcąc się od niej oddalić zbliżamy się nawet nieświadomi tego. Ale ty tego nie szczaisz, bo chcesz cycków i akcji. Aha i mam pytanie... Skąd wiadomo, że nie mieli dostępu do tych rodzajów amunicji? Nie jestem znawca i z chęcią się dowiem.

ocenił(a) film na 3
szczepan600

żądam adwokata, znaczy... kenexgro... :)

plantum

P.S. Nie jestem dobrym adwokatem.

ocenił(a) film na 10
plantum

eee, dobra ja na tym z tobą zakończę dyskusję. Szkoda ze jeszcze nie wołałeś mamy.

szczepan600

Pistolety nie wystarczą aby film był ciekawy. Trzeba też ich używać. Dramat jak dramat ale jakoś nudno im wyszedł.

ocenił(a) film na 10
kenexgro

Nawet używane na potęgę pistolety nie dadzą gwarancji dobrego filmu. To, że nudno dla ciebie, to tego nie zmienię. Ale może jakbyś obejrzał pod kątem właśnie jak napisałem ludzi a nie pistoletów film rozbiłby sie nagle ciekawszy. Zanurz się w jego smaczkach, klimacie i właśnie w tych świetnie zagranych postaciach.