to jest kolejny przykład...Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz obejrzałem "Kanał" Wajdy ( wiem, mam ogromne zaległości, ale jestem jeszcze młody)
Boże...Widzisz a nie grzmisz...Najważniejszy film w histrii polskiej kinematografii (kto myśli inaczej jest pierd**** śmieciem), a tu "aż" 40 tematów związanych z filmem, podczas gdy np. "Green street hooligans", czy pierdolony "Ojciec chrzestny" ma ich 700, czyli "tylko" 200 razy więcej... Tym bardziej poraża fakt, iż film ma już 50 lat i widziało go kilka pokoleń w naszym pojeb*** kraju... Bo jak można inaczej określić tak znikome zainteresowanie tym filmem? Pomijając jego wartości artystyczne, bo rzeczywiście są olbrzymie i nie ma do tego dwóch zdań trzeba brać pod uwagę przede wszystkim czas w jakim ten film był wyświetlany i to jaką rolę uświadamiającą niósł za sobą!!! Przecież to był środek lat 50-tych i każdy wie jak wtedy przedstawiana była "Armia Krajowa"...Ja urodziłem się 30 lat później i sam tego nie doświadczyłem na własnej skórze, niemniej widziałem plakaty propagandowe typu "zapluty karzeł reakcji"... Wiem, że gdyby "odwilż moskiewska" to nawet nie arcydzieło, bo to zbyt małe słowo nigdy by nie powstało, w każdym razie na "Kanał" trzeba spojrzeć z różnych perspektyw... Nie będę wchodził w jałową dyskusję jak zostali przedstawieni główni bohaterowie, aczkolwiek nikt nie może stwierdzić, że Wajda chciał ośmieszyć walczących...To był już koniec września, atmosfera była naprawdę tragiczna, moim zdaniem realizm oddany jest całkiem dokładnie, ja odebrałem postawy bohaterów tak jak one powinny wyglądać w istocie w tamych dniach...Dla mnie ten film ma przeolbrzymią wartość i jest jedynym jak do tej pory, przy którym płakałem...Ale nie mogę wyjść z szoku jaki wywołał fakt, iż ten film nie wywołuje żadnej dyskusji, nawet nie ma oddanych 1000 głosów, to jest kurwa przerażające.. Nie potrafię tego wytłumaczyć w żaden sposób, po prostu brak słów... Szacunek dla tych, którzy przelali krew za naszą ojczyznę, niech spoczywają w pokoju, mam tylko maleńką nadzieję, że przyszłe pokolenia to zrozumieją i nie potraktują tylko jako biało - czarnego filmu o wojnie... I tu właśnie jest socjologiczny argument mówiący o tym jak prymitywnym jesteśmy narodem... Ktoś to podważy ? Życzę powodzenia!
I od razum proszę tumanów, którzy nie potrafią napisać więcej niż dwóch zdań typ "prowokacja", "robi to specjalnie" itp., żeby sobie darowali, bo w gruncie rzeczy tak jest w istocie, niemniej jednak to moje prawdziwe przemyślenia w tej kwestii i darujcie sobie takie wpisy, bo one nic nie wnoszą...
Kanał - tytuł filmu mówi sam za siebie. Ale to jeszcze nic- zobacz ile głosów mają "Krzyżacy" Forda. Toż to skandal! Tam to dopiero ludzie przelewali krew za nasze pokolenie, ciągle ubolewam, iż nie organizuje się rokrocznych marszów żałobnych, w rocznicę bitwy pod Grunwaldem... :(
Poczytałem twoje wpisy na innych forach i zgadzam się z tobą w całej rozciągłości - Polacy to prymitywny naród. Dzięki takim zjebom jak ty.
Jesteś jedynym światełkiem w tunelu ciemnoty, w którym tkwi nasz naród. O zbawco, o nasz przewodniku pokaż nam jaką drogą mamy wędrować aby nie zatracić się całkowicie. Jesteś moim mistrzem.
"Najważniejszy film w histrii polskiej kinematografii (kto myśli inaczej jest pierd**** śmieciem),"
To jest nieubliżanie nikomu?
"Nie potrafię tego wytłumaczyć w żaden sposób, po prostu brak słów"
A to pewnie jest ten niepodważalny argument?
Gość jest po prostu, albo marnym prowokatorem, albo ma jakieś zaburzenia psychiczne. Jego argumenty powalają na kolana, są genialne, wręcz miażdżą.
A filmy w jego zestawieniu, czy raczej oceny, które tam zamieszcza to śmiech na sali. Oby tak dalej, baw się dobrze :)
Naucz się rozmawiać normalnie to może ktoś Ci kiedyś odpowie na pytanie. To pierwsze co powinieneś ze sobą zrobić.
yyy... sory, ale spójrz w tej chwili na film "Katyń". Ma on już ponad 5000 głosów, a ten twój "Kanał" nie ma 1000, choć ma już 51 lat. "Katyń" nie ma jeszcze roku. Ale wiem w czym problem. "Kanał" nie jest puszczany w tej chwili, ani w kinach ani w telewizji, więc problem jest w tym, że ten film nie jest nagłaśniany. Większość młodego pokolenia, nie wie nawet, że coś takiego powstało. A i jeszcze jedna sprawa. Każdy ma inny gust, więc ten film może się dla Ciebie podobać, a dla innych nie.
Facet, ciebie powinni zapiąć w porządny kaftan, związać rękawy na plecach, wsadzić gumową kulkę w ryj i wrzucić na parę lat do szczelnej izolatki... Ciężki z ciebie moron...
Ha, ha, ha.. darujcie sobie ironię i przekorę, ja jej nie używam... Biorąc pod uwagę fakt, że studiuję socjologię - nie podejmuję się nawet hipotetycznego stwierdzenia na czym polega "fenomen" "Kanału", dlatego, żeby moja wypowiedź miała jakikolwiek sens nie będę na siłę próbował tworzyć pseudonaukowych teorii, może Wam się to uda..?
I od razu chciałbym przeprosić wszystkie "postronne" osoby, za moje słownictwo, ale zaznaczyłem od razu, że interesuje mnie tylko treściwa krytyka, a nie texty "marna prowokacja" itp. Tak - to jest prowokacja, ale zmuszająca do zajęcia jakiegoś stanowiska, wysilenia się i zastanowienia nad tą kwestią, która według mnie jest dramatyczna...
Oh, ah, jaka pompatyczność, ile patosu. Aż kurcze muszę sobie Bravehearta odświeżyć.
Po co się wpisujesz, jeśli nie masz nic sensownego do powiedzenia? Darujcie sobie takie komentarze, nic nie wnoszą!
a twoje wnosza? wez przestan brac te piguly bo bredzisz. To jest forum Ojca chrzestnego a nie filmu Kanał. Obrazasz innych bo twierdza inaczej jestes zerem i tyle musze ci powiedziec ,nie wiem ile masz lat ale napewno caly czas kiblujesz w podstawowce bo intelektu to za grosz. Obrazasz jeden z najlepszych w filmów w kinematografii ,obrażasz naród Polski w innym temacie . JEstes smieciem panie wstyd mi za ciebie.
Daruj sobie, proszę... Spójrz na to co napisałeś - nawet nie potrafisz napisać poprawnie stylistycznie kilku zdań w języku ojczystym... A wybrałem "Godfather`a" - dla kontrastu - po pierwsze ma on najwięcej głosów, czyli mogę zmusić do refleksji więcej osób niż na forum "Kanału", bo tam nikt nie zagląda!!! Po drugie - mi się "Godfather" nie podoba, dlatego tym większą mam przyjemność porównania "najlepszego" filmu z dziełem "Wajdy", proste, nieprawdaż?
nie musze pisac stylistycznie bo tak sie przyzwyczailem piszac na gg i innych forach, zwlaszcza w tym temacie ,ktory ambitny nie jest. Nie odpisalbym na niego gdyby nie to ze obraziles mnie i moj narod i jestes szmata gin smieciu przepadnij .Jak chcę to mogę pisać poprawnie ale to nie o to chodzi, chodzi o to co piszemy a ty piszesz takie pierdoły ,że szok. PRzeczytaj sie szmaciarzu obrażasz innych bo uważają inaczej to już swiadczy o twojej głupocie ech...
Udam, że nie widziałem tego co napisałeś... A tak na serio czekam, aż ktoś inteligentny podejmie się próby zdiagnazowowania "Kanału" vs. np. "Godfather`a", chodzi o popularność oczywiście... Jeśli mu się to uda - przyznam bez ironii, że jest piekielnie inteligentny...
"Kanał" leci w tv pewnie raz na 5 lat, na dodatek w TVP Kultura, o 2 w nocy. "Ojciec Chrzestny" trafia się ze 2 razy w roku, w tygodniu emisji jest na okładkach gazet telewizyjnych, do tego dochodzi mnóstwo zapowiedzi pomiędzy reklamami.
"Ojciec Chrzestny" na filmwebie, imdb, plus co najmniej kilkunastu innych stronach poświęconych filmom, zajmuje pierwsze miejsce w rankingach. O filmie "Kanał" słyszało w Polsce najwyżej kilka tysięcy osób, które korzystają z internetu. Za granicą, szczególnie w USA, tych osób jest pewnie kilka.
Tematyka "Ojca Chrzestnego" jest uniwersalna, tzn. zaciekawi nawet ludzi szczególnie nie interesujących się "klimatami" mafijnymi. Część znajdzie tam strzelaniny, inni wartości rodzinne, itp. "Kanał" porusza temat, o którym może i wiele osób słyszało, ale generalnie mają to gdzieś.
W "Ojcu Chrzestnym" grają Brando i Pacino. Jedni z najbardziej znanych aktorów świata. Kto z obsady "Kanału" jest znany poza granicami Polski? Tutaj zresztą też nie są to aktorzy popularni.
Masz. Cały fenomen.
Jeśli wydaje Ci się, że rozgryzłeś zagadkę to gratuluję poczucia rzeczywistości : ) Myślisz, że wszyscy znają te strony (zagraniczne), które wymieniłeś i porównuje pozycje filmów przed ich ocenieniem? Rzeczywiście - amerykański portal oceniający amerykański film jest całkowicie subiektywny, yhym... Poza tym zobacz sobie jaką notę ma "Kanał" na allmovies.com - największym portalu o tej tematyce... Oszczędzę Ci czasu - dostał 4,5/5... Co jak na zagraniczny film jest notą wręcz bajeczną... Jakie wartości uniwersalne? Wiesz co piszesz, czy tylko starałeś się powielać argument, który się już wcześniej przewinął? Nie wiem jak masz czelność porównywać wartości jakie niesie za sobą "Kanał" z wartościami mafijnymi? Pozostawię to bez komentarza... Ja oglądając ten film średnio zwróciłem jakąkolwiek uwagę na wartości poza jedną - zemstą... O ile można to w ogóle nazwać wartością, chociaż wiąże się ona z honorem, czyli na siłę można to zakwalifikować, ok... Więcej - zapomniałem dodać, że "Kanał" jest prawie 20 lat starszy, więc powinno go widzieć o wiele więcej osób, tym bardziej, że chyba (?) był on nie raz pokazywany podczas kolejnych rocznic wybuchu powstania, a co za tym idzie - lepiej zapamiętany... Ale najważniejsza sprawa - czy nie zdajesz sobie sprawę, że ten film dotyczy nas bezpośrednio? Każdy Polak ma jakieś bliższe lub dalsze koneksje z Powstaniem Warszawskim, no może prawie każdy... Stolica zrównana z ziemą, ponad 200 tysięcy ofiar śmiertelnych i wy próbujecie to porównywać z np. "fenomenalną sceną zabójstawa w restauracji, ach ten dzwięk jadącego pociągu w głowie egzekutora, niesamowite..."
Poza tym tu nawet nie chodzi o wartości estetyczne, ale przekaz i podteksty związane z czasami, w których został on wydany? Czy tu naprawdę nikt nie zna nabliższej historii, zaledwie sprzed kilkudziesięci lat i nie ma nic do powiedzenia na temat "Kanału" ? Nikomu się nie chce oddać głosu na ten film? Każdy ma na to wyjebane, i to jest chore...""Kanał" porusza temat, o którym może i wiele osób słyszało, ale generalnie mają to gdzieś." - to zdanie, które napisałeś po prostu nie chcę nawet tego komentować... Nie wierzę, że na ten portal zaglądają same małpy o ilorazie IQ około 50... Więcej nie dam... Poza tym nie załamuj mnie textami, że kanał widziało kilka tysięcy osób, bo to świadczy, że nie wiesz co piszesz zupełnie... W ogóle Twoja wypowiedź wnosi bardzo niewiele, czekam aż ktoś podejdzie do tego poważnie i od razu proszę Cię - jeśli masz coś dodać to zaargumentuj to w miarę mądrze...
Podniecasz się tym kanałem, jakby ktoś z twojej rodziny był tam statystą. Jeśli interesuje cię bardziej treść niż forma to sobie poczytaj książki o tej tematyce, a nie zachowujesz się jak ułom, który poznaje historię Polski dzięki filmom Wajdy.
Kanał jest bardzo popularny, jak na polski film lat 50.
A to, że tu ma kilkanaście razy głosów mniej niż Ojciec, to jeszcze o niczym nie świadczy. Tutaj średnia wieku to ok 17 lat. Ojciec miałby głosów podobną ilość (trochę większą, wszak faktycznie bardziej popularny jest), gdyby nie jego pierwsze miejsce w tym i IMDbowskim rankingu.
Każdy kto wchodzi na FW najpierw wystawia oceny filmom z top10.
Przepraszam bardzo ja tak nie robiłem. Poza tym ciekawa dyskusja, obie strony zamiast powiedzieć coś godnego uwagi myślą że pozjadały wszystkie rozumy i bluzgają na siebie wzajemnie...
Idź się człowieku odziej w mózg!po pierwsze obrażając kogoś w każdym poście dowodzisz swojej degeneracji intelektualnej i kulturalnej, a po drugie żyjemy w wolnym kraju, w którym obejrzenie bądź nie obejrzenie jakiegos filmu o tematyce narodowej, nie świadczy o tym czy ktoś jest patriotą czy nie.Poza tym liczy sie też dostępnośc obu filmów (w kontekscie twojego oburzenia różnicą liczby głosów), gdzie ,,Ojca...'' można dostac niemal w każdej wypozyczalni, ,,Kanału'' prawie nigdzie.
Widac, że jesteś zakompleksiony bo zamiast kulturalnie wymienic opinie rzucasz bluzgami.Wiecej pokory i dystansu chłopcze.
jak wszystkie są takie subiektywne oceny zamiast zapoznać sie i obejrzeć to 1 :/ to coraz bardziej wieżę ze ojciec tez takie dostaje po co tracić 3h postawić 10 i po kłopocie :/
Widzę że dziecko NEO znowu atakuje(chociaż z tonu i treści wypowiedzi można by wnioskować że sam Giertych zajrzał na forum;).
Oto przykład wybitnej głupoty:
"...interesuje mnie tylko twórcza krytyka bazująca na konkretnych argumentach, a nie na tym, że używam wulgaryzmów...
"...Najważniejszy film w histrii polskiej kinematografii (kto myśli inaczej jest pierd**** śmieciem)..."
Może "Kanał" tak ci się podoba bo sam wyszedłeś z kanału albo tam pracujesz. Szkoda że pod wpływem jego "fenomenu" tam nie wróciłeś:D.
A na tych twoich studiach socjologicznych(jassssne;) panuje taka kultura wypowiedzi jak w twoich postach? To fajna to szkoła musi być. A może jesteś z tej akcji "Niepełnosprawni umysłowo pełnosprawni w pracy"?
Nie mam zamiaru się z wami wyzywać, bo szkoda mi was, po prostu... "Wystawisz śliczną jedynkę "Kanałowi"...?" No, kurwa, i tym masz zamiar zrobić mi na złość, ciemniaku? Debilizm w czystej postaci, bez żadnych domieszek, sama esencja...Gdybyście byłi chociaż choć trochę bardziej błyskotliwi to zapewne zauważlibyście, że osobom, które sensownie odpisują nie jadę, ale takim ciemniakom jak wy, niestety trzeba, chociaż to i tak nic nie daje... Jestem w szoku ilu Żydów korzysta z tego forum... Typowe koszerne, pejsate ajwaje... "Pianista" wam się podobał, co? No przecież to film o was i waszych obrzezanych korzeniach... Szkoda, że tak mało tu prawdziwych Polaków, niestety...
To proste - skoro taki idiota jak ty promuje ten film, oznacza to, że jest on wart góra jedyneczkę :] Odwalasz tutaj wyłącznie krecią robotę matołku.
Nie wiem czy są jakieś szanse na uzmysłowienie ci, jak ciężkim jesteś kretynem, ale mimo wszystko spróbuję - jesteś kretynem.
Tak jestem, przyznaję się... Ale wolę być kretynem niż pejsatym Żydem, ha, ha, ha!
Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, ciemniaku... Na jakiej podstawie twierdzisz, że średnia wieku wynosi 17 lat? Masz jakieś badania na ten temat? Poza tym zobacz ile innych filmów z tamtych czasów budzi o wiele większe zainteresowanie - chociażby "Obywatel Kane", "Pewnego razu na dzikim zachodzie", "Dobry, zły i brzydki" itp. I co - myślisz, że 17-latkowie byli nimi bardziej zainteresowani niż "Kanałem" ? Bez komenatarza, Żydzie...
Twoje wypowiedzi to KANAŁ!
Niech w końcu ktoś zadzwoni do tepsy i powie żeby mu neo odłączyli.
jak śmiesz sie nazywac Polakiem i patriotą ścierwo!!!???Jesteś mniej wart od mojego gówna!!!Myślisz, że byc Polakiem i patriotą to znaczy byc antysemitą i bluzgac na Żydów???Ale nie mam pretensji do ciebie, że jesteś wyruchaną w dupsko dziwką tylko do twoich rodziców bo wychowali takie świńskie łajno jak ty.Widzisz ja też umiem obrażac, ale czy na tym polega według ciebie konstruktywna wymiana opinii i argumentów??Wygląda na to, że tak , dlatego składam najszczersze wyrazy współczucia twoim starym.Idź prowokowac gdzie indziej, bo gdyby to nie była marna prowokacja nigdy bym nie napisał tak jak napisałem.Pozdrawiam inteligencie :)
No. Tak myślę. Weszli na listę, obejrzeli, zagłosowali, i różnica głosów się powiększa. Jak Kanał wejdzie na listę (niewiele brakuje) to też spotka się z większym zainteresowaniem.
Nie wystawiać "Kanałowi" jedynek na złość. To jeden z najlepszych polskich filmów jest.
Mało tego że jesteś "kretynem" to mało tego jeszcze rasistą. Masz coś wspólnego z "Młodzieżom Wszechpolskom" i Romanem G. ??
Człowieku ogarnij się! Prymitywny to jesteś tylko i wyłącznie TY! Świadczy o tym twoje rynsztokowe słownictwo. Oto wypowiedź tego pana z jednego z wcześniejszych tematów: "ty kurwo jebana, cwelu pierdolony, zostałeś spłodzony w chlewie, chuju niemyty!" - http://www.filmweb.pl/topic/767169/...jest+to+prowokacja....html
Bez komentarza...
Ciemniaku, przeczytaj wyżej - przeprosiłem za rynsztokowe słownictwo, ale niektórym Żydom trzeba jechać, chociaż osobiście tego nie chcę, niemniej - muszę... ha, ha, ha!
Dla mnie możecie zrobić akcję, że zmusicie wszystkich waszych żydowskich przyjaciół, którzy dali 10 "Godfather`owi", aby analogicznie ocenili na 1 "Kanał"... Koło chuja mi to lata i świadczy tylko o waszym żydowskim debiliźmie, pejsy...
Żadnej akcji nie będzie, "Kanał" to bardzo dobry film, i proszę rozsądniejszych użytkowników, żeby nie zaniżali oceny tylko i wyłącznie ze względu na zachowanie tego gościa.
jak śmiesz sie nazywac Polakiem i patriotą ścierwo!!!???Jesteś mniej wart od mojego gówna!!!Myślisz, że byc Polakiem i patriotą to znaczy byc antysemitą i bluzgac na Żydów???Ale nie mam pretensji do ciebie, że jesteś wyruchaną w dupsko dziwką tylko do twoich rodziców bo wychowali takie świńskie łajno jak ty.Widzisz ja też umiem obrażac, ale czy na tym polega według ciebie konstruktywna wymiana opinii i argumentów??Wygląda na to, że tak , dlatego składam najszczersze wyrazy współczucia twoim starym.Idź prowokowac gdzie indziej, bo gdyby to nie była marna prowokacja nigdy bym nie napisał tak jak napisałem.Pozdrawiam inteligencie :)
Widzisz Żydku - "marna prowokacja" a ty ją łyknąłeś jak młody pelikan, ha ha ha!