PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=115505}

Ojczym 3

Stepfather III
1992
5,1 560  ocen
5,1 10 1 560
Ojczym 3
powrót do forum filmu Ojczym 3

To juz stalo sie tradycja.Ojczym w czesci drugiej zginal podczas uroczystosci weselnych. Jednak juz na oczatku filmu dowiadujemy sie ze ojczym ..zyje i ma sie calkiem dobrze. Postanowil udac sie w celu zmiany wygladu twarzy do chirurga plastycznego.
Nie wliczajac ponownego wskrzeszenia glownego bohatera film stanowczo lepszy od czesci drugiej. Zmiana rezysera a w szczegolnosci powrot scenarzysty z czesci pierwszej przywrocil blask temu filmowi.
O ile dwojka miala nieco odmienna fabule tutaj powraca dobrze znany klimat z jedynki w mroczniejszej oprawie.
Bardzo dobra fabula, aktorstwo,sciezka dzwiekowa i klimat ktory pozostaje w pamieci. Moze wpierw o fabule. Ojczym po operacji wyglada inaczej (zmiana glownego aktora). Postanawia znow poszukac wymarzonej rodzinki. Gdy trafia na sympatyczna kobiete z dzieckiem okazuje sie ze syn bardziej darzy uczuciem swojego prawdziwego ojca anizeli ojczyma.Gdy wprowadza sie sasiedzi- wdowa z chlopcem glowny bohater bedzie miec ciezki orzech do zgryzienia.
Jak widac fabula stanowi olbrzymia sile tego filmu -wiele postaci, wiele watkow, charakterystyczna postawa syna poruszajacego sie na wozku i jego zamilowan detektywistycznych,postawa ksiedza pomagajacego w "sledztwie". Do tego czesc ta jest o wiele mroczniejsza od poprzednich- poczatek filmu i swietna scena operacji. Rowniez sceny krwawe stoja na o wiele wyzszym poziomie niz w dwojce.
Jedynym mankamentem filmu jest jak zwykle zakonczenie. Kto obejrzy film bedzie jednak wiedzial czemu nie ma kolejnego sequela ;)
Sowa pochwaly naleza sie rowniez dla aktora grajacego tytulowa postac. Musial on sie zmierzyc ze swoim poprzednikiem i jestem pod wrazeniem.Gdy dodamy do tego ze troche ciezaru z jego barkow przejeli pozostali bohaterowie i mnogosc watkow o film mozna uznac za bardzo dobry.
Taki jeden moj maly prztyczek..ojczym obecnie jest ogrodnikiem..sam nie wiem czy byl to dobry pomysl- z jednej strony odswiezenie nieco konwencji,ale z drugiej chyba najlepiej prezentowal sie jako sprzedawca domow.
Podsumowujac film stanowczo lepszy od czesci drugiej i dorownujacy jedynce. Wart obejrzenia. 9/10

ocenił(a) film na 6

Ja sie musze z tym nie zgodzic, gdyz twierdze ze wlasnie czesc 3 jest zdecydowanie najslabsza ze wszystkich czesci.. Efekty specjalne na minus, zmiana glownego bohatera porazka (wiem wiem zrobil operacje plastyczna ! ), napiecie i klimat juz nie ten sam co we wczesniejszych czesciach.. przynajmniej tyle dobrego, ze rezyser nie odszedl od slynnego gwizdania bohatera tak jak uczyniono to w remake.. Co do tego gdzie pracowal czy jako sprzedawca domow, czy tez jako ogrodnik to moim zdaniem nie robi to roznicy.. dodatkowo zaznacze, ze jako ogrodnik wlasnie mial wieksze pole popisu bo jakby nie patrzec jako ogrodnik mialby dostep do bardzo ciekawych narzedzi, ktorymi moglby wykanczac swoje ofiary.. co prawda cos tam bylo ale skutek byl dosc mizerny.. Dla mnie na 6 !

ocenił(a) film na 6
Kosci_zostaly_rzucone

Dodam, że już więcej nasz Ojczym nie wstanie z grobu, chyba że jakimś dziwnym cudem "pozbiera się" :)
Ja również wystawiam ocenę 6/10...

yarex12

6 to za bogato dla tego 'dzieła'. Ode mnie ledwie 3